איך להיכנס לאיקאה ולצאת בשלום
תנו לי להפתיע אתכם:
יש לי וידוי, תחזיקו חזק!
אני פשוט אוהבת את איקאה!!!
עכשיו תשאלו באמת? מעצבת פנים רצינית בישראל עם "פטיש" לאיקאה, כיצד זה מסתדר?
אז ראשית אני חייבת להסביר מדוע אני כל כך אוהבת את החנות הזאת, מה ניתן לעשות עם ההיצע והרעיונות הנהדרים שיש לה להציע, ולא אני לא חושבת שהיא חנות באמת כל כך זולה כמו שרבים מאתנו חושבים.
אני אוהבת את החנות הזאת כי יש בה שלל פתרונות עיצוביים, רעיונות, רהיטים חביבים שיכולים להתאים לתקופות מסוימות בחיים, חומרי יצירה, טקסטיל ובקיצור עולם ומלואו.
בפעמים הראשונות בהן ביקרתי באיקאה אי שם בתחילת שנות האלפיים הייתי מסוחררת, הייתי מגיעה לחנות ויוצאת עם שלל מפיות, נרות ריחניים, כוסות, פלייסמנטים, גירים ללוח ועוד רשימה ארוכה של שטויות שלא ממש הייתי צריכה, שלא תכננתי לקנות קודם לכן ועדין שאריות מהתקופה הפרה-היסטורית הזאת נמצאים קבורים אצלי בבית, ומגיחים מדי פעם כשאני מחפשת משהו אחר...
כמובן שכל התענוג הזה היה מסתכם ב"שלושת אלפים שקל-בלי רהיט אחד לרפואה" בכל קניה. אני מניחה שרבים מכם שקוראים מזדהים איתי ומכירים את הסצנריו הזה, ולכם אני כותבת את הכתבה הזאת. מה עלינו לעשות על מנת שבפעם הבאה שניסע לראשון/נתניה/קריית אתא נצא עם רהיטים טובים וחביבים, עם דברים שאנחנו באמת צריכים לבית ולא עם עוד סוחט לימונים ועוד מפצלי חשמל צבעוניים בהרבה כסף.
רשימה רשימה רשימה!!!
לאיקאה חייבים אבל חייבים ללכת עם רשימת קניות מסודרת. כמו שאסור ללכת לסופר ללא רשימה ועל בטן ריקה. כך אסור לנו להגיע לחנות הזאת ללא רשימה מפורטת ומאורגנת של מה שאנחנו באמת צריכים. על מנת לבנות רשימה כזאת כדאי בשלב הראשון לא לבוא על בטן ריקה וישר להתנפל על הקטלוג או האתר, אלא קודם כל לברר עם עצמנו מה אנחנו באמת צריכים?
אם מדובר בריהוט, עלינו לברר את הפונקציה שלו, ואיזה סוג אנחנו צריכים.
ניקח לדוגמא קניה של שולחן כתיבה: למי מיועד השולחן? עבור ילד? מבוגר? האם אנו רוצים שיהיו בו מגירות? מחשב?. האם השולחן משמש אותנו לדברים גדולים, כמו גזירת בדים, חיתוך גליונות וכו'. בשלב הבא נבצע מדידה של המקום לו מיועד השולחן, האם יש לנו מספיק מקום? אולי יש צורך לסדר מחדש את הריהוט בחדר?
בשלב הבא כדאי להגדיר מהו הסגנון של השולחן? מראה חלק? עתיק? מה הצבע ומה החומר שממנו עשוי השולחן?
כמובן חשוב לנו מאד מאד לברר מהי מסגרת התקציב, ולא להתבייש לשאול האם נוכל למצוא את השולחן הרצוי אולי גם במקום אחר, בזול יותר?
לפעמים דווקא באתרי יד שניה ניתן למצוא מציאות נפלאות במחירים זולים אפילו משל איקאה. חשוב לזכור שבמקרה כזה הדבר מצריך הקדשה לא מבוטלת של זמן, טלפונים ונסיעות לכל מיני חורים נידחים. לעיתים כשמגיעים למקום הרהיט לא נראה ממש כמו בתמונה ולעיתים ישנן גם הפתעות לטובה.
כעת לאתר ולקטלוג
אתר החנות בנוי בצורה קטגורית שלא תמיד קל למצוא בה את מבוקשנו, יש רהיטים שמופיעים בכמה מקומות שונים, ויש רהיטים שקשה למצוא אותם. כן כדאי לדפדף בקטלוג (שנמצא גם באתר) ולראות את המוצר בקונטקסט עיצובי, פונקציונלי.
אם מצאנו את הרהיט הרצוי, נברר האם ממדיו מתאימים לחלל והאם הוא נמצא במלאי בחנות שאליה אנו נוסעים. האמינו לי בירור מלאי לבדו יכול לחסוך לכם נסיעה מיותרת עם קניות נלוות מיותרות עוד יותר שנובעות מהתסכול שלא מצאנו את מבוקשנו. זה קורה לרוב, כי הוא אזל מהמלאי ויגיע רק באביב הבא או שבכלל הוציאו אותו מפס הייצור (קורה לא מעט באיקאה).
לאחר שהצטיידנו ברשימה של מה שאנו באמת באמת צריכים, למכורים הקשים למפיות (כמוני) ולשאר שטויות ניתן להוסיף לרשימה כמה דברים קטנים שאנחנו ממש צריכים (וילון אמבט או מצעים או אפילו מתנות לחגים) ולהיות כנים עם עצמנו ולהוסיף רק עד שלוש חבילות של מפיות (נורא חשוב!). כשאנחנו מצוידים ברשימה לתפארת, אנו מגיעים מוכנים לחנות ולא נופלים למכונת השיווק המתוחכמת שלה שגורמת לנו לקנות הרבה מעבר למה שתכננו.
עכשיו לרגע האמת הגענו לחנות:
חשוב להבין שהחנות בנויה כקומפלקס ענק שמחולק, בגדול לשני חלקים: חלק התצוגה וחלק הקניות.
בחלק התצוגה אנחנו יכולים לראות את הרהיטים, לגעת בהם, ולראות כיצד הרהיטים נראים אחרי שחצי מעם ישראל נגע בהם. נוכל גם לראות בעיניים האם הרהיט באמת בגודל הרצוי או שפתאום בחנות הוא נראה יותר גדול ומשתלט או קטן ומאכזב. חשוב לזכור שהפנמה של מידות של ריהוט היא דבר הנרכש עם זמן ועם ניסיון ולא תמיד אנחנו יכולים להיות בטוחים ששידת לילה של 50 ס"מ תהיה באמת יפה ליד המיטה שלנו שבמקרה שכחנו לבדוק את גובהה.
אני מאד ממליצה שלא להתפתות בחלק הזה ולקחת שקית או סל עם גלגלים אלא לעבור הלאה ולהגיע באופן ממוקד למה שאנו רוצים כדי להימנע מאותן קניות בלתי צפויות והתלהבות רגעית. בסופו של דבר תישארו בלי התלהבות ועם חשבון מנופח.
כמו חנויות וקניונים רבים, גם איקאה בנויה כך שאין חלונות ולכן אין לנו יכולת להרגיש את הזמן העובר ואנו מתפתים להישאר יותר ויותר בחנות ולכן לקנות בה עוד ועוד. עצתי לכם: תישארו ממוקדים, תיגשו קודם כל למטרה שלשמה הגעתם ורק אחר כך, אם נותר זמן תוכלו להתבונן מסביב ולקבל רעיונות או להיזכר במוצרים נוספים. אם תהיו בפוקוס לא תגיעו למצב שפתאום תסתכלו בשעון ותגלו שעוד רבע שעה צריך לאסוף את הילדים מהגן ואפילו לא הגעתם לתור הארוך המשתרך לו בקופה. במצבים כאלה של לחץ, ההחלטה על הקניה תהיה חפוזה ולא תמיד רציונלית. לרוב אנשים לא מחזירים דברים שהם קנו אחרי שהגיעו הביתה אז אל תגידו לעצמכם: "מקסימום נחזיר אחר כך".
אם אתם בכל זאת מקבלים רעיונות ולא מסתובבים בחנות כמו סוס שכיסו לו את זוויות העיניים. כדאי להביא פנקס קטן ולרשום מה ראיתם. אני פעמים רבות שולפת את הנייד ומצלמת ובסוף הסיבוב מסתכלת שוב על התמונות ומחליטה מה כדאי לקנות.
בדרך זו אני נמנעת מלהתפתות לקניה מיותרת ויש לי כלל חשוב: אם אני יודעת שכשאצא מהחנות אתחרט שלא קניתי את המוצר או שאני בסייל ויגמר המלאי, רק אז אני שוקלת האם לחרוג מהרשימה.
בחלק השני של הקניות כבר מגיעים לקומפלקס הקניות שבו מעמיסים מכל טוב, בחלק הזה כדאי לבוא מוכנים. לשלוף את העגלות והסלים ושוב להיצמד לרשימה.
אם בחרנו להתעלם מהפיצ'יפקעס הסובב אותנו מה טוב, ניגש ישירות לאזור שבו נמצא הרהיט ונעמיס.
זהירות המכשול שלפני הקופה!
כן כן גם כאן מנסים לפתות אותנו בקניות של הרגע האחרון. אבל לא צרכנים נבונים כמונו יפלו למלכודת המתוחכמת, אלא אם כן מדובר בשלוש מפיות במאה שקל?? חייבת!!!
אני מקווה שהמדריך הזה יעזור לכם להיכנס לאיקאה ולצאת שבעים ומרוצים, בחתיכה אחת ובלי טלפונים מהבנק. גם אם לא, תמיד יש את הפעם הבאה...
בהצלחה!
אוהבים את איקאה ולא מצליחים לבחור? מחפשים רהיטים איכותיים שיקפיצו לכם את הבית?
אתם מוזמנים להשאיר את פרטיכם ואשמח לתכנן ולעצב את ביתכם.