top of page

איך לחסוך בהוצאות הבניה והשיפוץ

החסכון הגדול נמצא בפרטים הקטנים:

הידעתם? הרבה מאד אלמנטים בשיפוץ או בבניה יכולים בהבדלים קטנים מאד וכמעט בלתי מורגשים לחסוך לכם הרבה כסף. רובם קשורים לתכנון המקדים שיכול להיות חסכוני, טוב ונכון מבלי להיכנס להוצאות מיותרות. לעומת זאת בתכנון שאינו לוקח בחשבון את הפרטים הללו, ניתן להגיע להפרשים של עשרות אחוזים ואף יותר בתקציב, מבלי שנהיה מודעים לכך.

על מנת שלא תגיעו לשלבי הביצוע הסופיים של הבית או השיפוץ ותגלו מאוחר מדי שעליכם לשלם יותר והרבה. רצוי מאד להיות מודעים למקומות בהם ניתן לחסוך כבר בשלבי התכנון ולוודא שהחיסכון נלקח בחשבון ומופיע בתכניות.

בכתבה הזאת אני מפרטת היכן ניתן לחסוך, עוד בשלב התכנון בצורה מקדימה וטובה, מבלי כמעט ולהרגיש בעין אבל להרגיש היטב בכיס. בכל מקרה חשוב להדגיש כי לא נכון להסתכל בחור של הגרוש על כל הוצאה. לעיתים בחירה באפשרות הזולה ביותר תעלה לנו ביוקר בסופו של דבר. אך עם זאת, כן חשוב להגדיר מהו התקציב שלנו ולהיות במעקב קפדני ומתמיד עליו. כך נוכל לקבל החלטות באופן מודע ולדעת כל הזמן היכן אנחנו נמצאים וכמה עוד נשאר לנו כדי לא לחרוג במידה גבוהה מדי מהתקציב (תמיד חורגים השאלה היא בכמה...).

נתחיל בחלונות – מה ניתן לעשות?

כפי שכבר ציינתי בכתבה על תכנון חלונות, האלומיניום בבית לוקח נתח משמעותי מהתקציב. על מנת שלא נגדיל לחינם את ההוצאה (הגדולה דיה) על החלונות בבית כדאי לשים לב למספר פרטים:

רוחב החלון – אם האדריכל או המעצב מתכנן לכם חלונות צרים למדי (80 ס"מ ומטה), החלונות הללו לא יכולים להיות חלונות הזזה או פתיחה, מכיוון שהכנפיים יהיו קטנות מדי. חלונות ברוחב שכזה יחייבו אתכם להתקין חלונות דרי קיפ. מנגנון לחלון דריי קיפ מייקר משמעותית את החלון (מתאים בעיקר בחדרי רחצה או בחדרים בהם נדרש אוורור תמידי). לכן, אם ניתן (מבחינת התכנית עצמה) רצוי לתכנן חלונות מעט יותר רחבים, על מנת לאפשר מנגנוני פתיחה או הזזה רגילים.

לבדוק מספר אפשרויות לכל חלון – עוד בשלב בחירת אנשי האלומיניום, רצוי מאד לשבת עם איש האלומיניום ועם המתכנן שלכם ולעבור איתם ביחד על רשימת האלומיניום. כדאי לשאול את איש האלומיניום על כל חלון איזה מנגנון פתיחה הוא ממליץ ומהו ההבדל במחירים. כדאי מאד לקבל הסברים על כל חלון ולהבין את צורת הפתיחה ואת צורת החלון. לעיתים דווקא איש האלומיניום יציע לכם את האפשרות היקרה. נסו להבין מדוע הוא מציע לכם כל אופציה והאם באמת חשובה לכם אותה תוספת במחיר? כך תוכלו לבנות לעצמכם סדר עדיפות ברור ולהחליט מה חשוב לכם יותר.

פינוקים עולים הרבה כסף- בבניה בכלל ובחלונות בפרט, הפרשי המחירים של כל החלטה קטנה ביותר יכולים להיות גדולים מאד. עברו עם המתכנן שלכם על רשימת האלומיניום וודאו כמה אתם מוכנים לשלם עוד על כל אלמנט? האם חשוב לכם להוסיף בין 500 ל- 1000 ₪ לארגז תריס של חברת אופן ארט (במקרה של תיקון הארגז נפתח בלחיצה פשוטה)? האם משתלם לכם להוסיף תשלום על רשת שקופה? האם יש לכם תקציב לתריסי אור? האם יש לכם תקציב לשליטה באמצעות שלט על פתיחה וסגירה של החלונות?. כפי שהבנתם רשימת ה"פינוקים" בחלונות היא ארוכה ומושכת מאד, שניה לפני שאתם נסחפים בררו כמה בדיוק כל פינוק עולה והאם שווה לכם להשקיע את התוספת שהוא דורש.

תריסים – לרבים מאתנו כלל אין שאלה בנוגע לתריסים חשמליים בבית. עלינו להבין שהתקנת תריסים חשמליים מייקרת מאד מאד את החלונות ולפעמים היא יכולה כמעט להכפיל את מחיר החלון. מבחינה בטיחותית (פריצות) לתריסים כמעט ואין משמעות במניעה (גם לא לסורגים דרך אגב), אבל הם כן מקנים תחושת בטחון והפרדה של הבית מן החוץ במקרה הצורך. מבחינת האפלה של החלל, תריסים חשובים במקרה שנרצה לבצע האפלה מלאה או חלקית של חללים, אך עם זאת אפקטים דומים ניתן להשיג גם באמצעים זולים יותר (כמו וילונות למשל). המלצתי היא שבכל מקרה כדאי לשקול את האפשרויות העומדות בפניכם ולקבל החלטה על סמך העלות הסופית והשיקולים הנלווים לה. במקרה שכן נרצה תריסים ניתן לחסוך ולא לשלב תריסים בחדרי רחצה, או לשים תריסים רק בקומת הקרקע (על מנת להגביר את תחושת הביטחון בבית).

לכל החלטה קטנה בעיצוב החלונות יש משמעות תקציבית גדולה

נעבור לדלתות – מה חשוב לדעת?

גדלי פתחים- בדלתות חשוב לנו מאד לדעת שישנם גדלים סטנדרטים של פתחים!

כל דלת שאינה בטווח הסטנדרט, נחשבת דלת בהזמנה אישית מיוחדת שזה בתרגום חופשי הרבה מאד כסף.

גדלי סטנדרט של דלתות פנים:

עבור דלתות פנים גובה סטנדרטי הוא 2.06 מ' (מעל לזה יש תוספת במחיר), עבור דלת של ממ"ד הגובה הוא 2.00 מ'. מבחינת רוחב הפתח, לרוב היצרניות רוחב סטנדרטי יכול להיות 60,70,80,90, חלק מהיצרניות מייצרות גם רוחב פתח בגדלים באמצע (65 -85). מכאן אנחנו למדים שחשוב מאד לברר בתכניות עם האדריכל או המעצב מה גודל הפתחים שתוכנן עבורנו. אם ישנה חריגה מהסטנדרט, צריך להבין איזה צורך היא משרתת והאם לא ניתן לוותר עליה. למשל אם אנחנו מתכננים חדר שאמור להיות נגיש להכנסה של ריהוט גדול במיוחד, נצטרך פתח רחב יותר. אם החריגה מגדלי הסטנדרט מגיעה משיקולי אסתטיקה ועיצוב, נסו לברר עם המתכנן האם ניתן לשנות משהו אחר (כמו גבהים של הנמכות תקרה וכו') על מנת כן להתיישר עם גדלי הסטנדרט. כדאי מאד לשים לב לכך! זה יכול לחסוך לכם הרבה כסף.

צורות סטנדרטיות של דלתות פנים:

צורות הדלת – דלתות הזזה יותר יקרות מדלתות פתיחה "רגילה", למשל דלת הזזה עם כיס פנימי הנקראת דלת "סקריניו" מאד יקרה ביחס לדלתות פנים רגילות. מחיריה נעים בין 3000-6000 שח (ואף למעלה מכך), למידות סטנדרט. השאלה היא האם שילוב של דלת כזאת הוא מחויב המציאות מבחינת התכנון. אם לא, כדאי לוותר ולחסוך אלפי שקלים. בנוסף חשוב לדעת כי דלתות הזזה הן פחות מבודדות מבחינה אקוסטית.

קישוטים ותוספות – עיטורים וחריצים בדלתות פנים מוסיפים מאד למחירה של הדלת. באופן כללי ניתן לומר כי בדלתות פנים יש כלל: ככל שהדלת יותר מקושטת, כך היא יקרה יותר. כל תוספת של חריצים, פסי ניקל, שילוב של זכוכיות וכן הלאה מהווה תוספת משמעותית למחיר שיכולה להעלות את המחיר לדלת בטווח שבין כמה מאות לאלפי שקלים.

גדלי סטנדרט של דלתות חוץ:

כאן התמונה קצת מסתבכת, משום שבדלתות כניסה יש דלתות יחיד (עד רוחב של 1 מ'), דלת וחצי (דלת עם כנף נפתחת וכנף חלקית קבועה, עד רוחב של 1.6 מ') ודלת כפולה (עד רוחב של 2.2 מ'). עבור דלתות כניסה לבית, רוחב לא סטנדרטי יקפיץ את המחיר. מבחינת הגובה של הדלת: גובה סטנדרטי של דלת כניסה הוא 2.10 מ' (גובה הפתח). לרוב החברות ישנה אפשרות להגביה את הדלת עד לגובה של 2.4 מ', מעבר לכך ישנה קפיצה משמעותית במחיר. לכן גם כאן חשוב להבין שכל חריגה מהסטנדרט תעלה לנו ביוקר ויש לשקול זאת מבחינת מחיר (למשל אם נרצה דלת קצת יותר גבוהה על מנת שהכניסה תהיה מרשימה, עדיף להגביה עד 2.4 מ' ולא מעבר ובכל מקרה להיצמד לרוחב פתח סטנדרטי של יצרניות הדלתות).

כלים סניטרים- כדאי לברר עוד בשלב התכנון:

גם כאן ישנן מידות סטנדרטיות שחריגה מעליהן מעלה ביחס ישר את המחיר, אז מה כדאי לדעת?

אורך האמבטיה:

אמבטיה מעל 1.7מ' באורך מכפילה את מחירה ויותר. לכן אם אתם לא גבוהים במיוחד ולא חשוב לכם להתמתח היטב לאורך באמבטיה, העשרה-עשרים ס"מ הנוספים יעלו לכם הרבה יותר ולא ממש תוכלו להעריך אותם, חבל!

הזמנת אמבטיה מיוחדת מייקרת מאד את מחירה

גודל המקלחון:

מקלחונים מגיעים בשני בגדלים סטנדרטים: או 80/80 או 90/90, והגובה הסטנדרטי שלהם יגיע עד ל- 1.9 מ'. אם חשקה נפשכם במקלחון יותר מרווח וגבוה יותר, גם כאן תיאלצו להיפרד ממאות ועד אלפי שקלים יותר. גם לצורת הפתיחה של המקלחון ולתוספות מיוחדות, כמו חיתוכים וחיבורים שונים של הדלתות יכולה להיות משמעות כספית נוספת שכדאי לתת עליה את הדעת.

אסלה תלויה:

באסלה תלויה שלה יש מיכל הדחה סמוי בתוך הקיר ישנו גם כן מגוון של מחירים. למשל אסלה תלויה שמתאימה לתלייה על גבי קיר גבס (מגיעה עם מתקן ומשקולת מיוחדים לקיר גבס) תהיה יקרה יותר מאותה אסלה המתאימה לתלייה ע"ג קיר בלוקים. בגדול קיר גבס בחדר רחצה יכול לעלות לכם ביותר "כאב ראש" ומחיר (דורש גבס ירוק או "וילה בורד") מאשר התאמה לקיר רגיל, גם בגלל המשקל וגם בגלל העמידות ללחות ולרטיבות. לכן אני ממליצה לנסות ולהימנע משילוב של גבס בקיר לתליית אסלה, במידה ואפשרי.

ארונות רחצה:

לארונות בחדרי רחצה, גם כן יש צורה וגדלים סטנדרטים. אם אנחנו קונים ארונות מוכנים בגדלים סטנדרטים של 80 ס"מ, 1.2 מ', 1.4מ', 1.6 מ' שנמצאים במרבית החנויות לכלים סניטרים. נשלם פחות מאשר על ארונות בגדלים אחרים ובנגרות אישית. הרבה יותר זול להתיישר לפי ארונות רחצה מוכנים בחנות מאשר להזמין ארונות רחצה עם דרישות מיוחדות כמו ארונות רחצה בנישה בגודל לא סטנדרטי או ארונות עם שיש ולא עם כיור ומשטח סטנדרטי שבא קומפלט עם ארון הרחצה. גם כאן ידע מוקדם יכול לחסוך לנו את התוספת הכספית, אבל יש כאן ענין של תכנון וארגון חדר הרחצה ולא תמיד ניתן יהיה לוותר על גודל לא סטנדרטי (תלוי מאד בנתונים של החדר ומה מתאים לו מבחינת המידות והתכנון).

כיור מטבח:

כיור אינטגרלי- המיוצר מאותו החומר של משטח העבודה ,מייקר את העלות לעומת כיור סטנדרטי בכל סוגי ההתקנות. כדאי לדעת שאם מתכננים כיור כזה ההפרשים יכולים לטפס לאלפי שקלים, רק בגלל הכיור. הפרשים אלו נובעים מהעובדה שייצור של משטח ביחד עם כיור הוא ייצור בהזמנה מיוחדת שדורשת עבודה רבה יותר, מאשר ייצור משטח נפרד וחיבור כיור סטנדרטי למשטח. כמו כן, לרוב, יצרניות של כיורים הן שונות מיצרניות של שיש ומשטחי עבודה. אם כבר משלבים כיור אינטגרלי בשיש, הדבר דורש עבודה גדולה יותר ברמה גבוהה יחסית מאיש השיש ומכאן העלות הגבוהה. במשטחי קוריאן קל יותר לייצר כיור אינטגרלי ביציקה, אך מראש משטח זה הוא יקר יותר ממשטחי עבודה אחרים (כפי שציינתי בכתבה על חומרים מהם עשויים מטבחים).

טיפ חשוב לבחירת הכלים הסניטרים:

באופן עקרוני, מבחינת כלים סניטרים אני ממליצה ללכת לחנויות ריצוף וכלים סניטרים בשלב מוקדם ככל האפשר מבחינת הבניה או השיפוץ. ככל שתלכו ותבררו מחירים מוקדם יותר, כך תוכלו להחליט האם להקטין / להגדיל או לשנות את האלמנטים השונים בחדר הרחצה או במטבח. לשינויים אלו יש השלכות על מיקומים של נקודות המים או הביוב, ולבניה של אלמנטים או קירות ולא ניתן לבצע אותם, לאחר שבעלי המקצוע כבר בנו או התקינו. לפיכך אם אתם רוצים לחסוך, נסו לקבל מקסימום מידע, מוקדם ככל האפשר על מנת שתוכלו להשפיע כמה שיותר!.

ריצוף:

סוג הריצוף קובע את מחירו:

ריצוף הוא עולם שלם בפני עצמו. חשוב להבין שקיימים סוגים שונים של ריצופים וחיפוים לבית.

החלטה על סוגי ריצוף שונים יכולה להיות משמעותית מאד מבחינה תקציבית. חשוב לדעת כי ריצוף של אבן טבעית יהיה יקר בהרבה מריצוף של גרניט פורצלן (מאחר ואבן טבעית דורשת טיפולים כמו סילר וליטוש ומאחר שלרוב היא גם יקרה יותר). כמו כן במקרה שבו נרצה לרצף בפרקט, חשוב להבין שצריך לרצף מתחת לפרקט, על מנת לפלס אותו (לרוב כדאי לקנות ריצוף סוג ב', מהסוג הפשוט ביותר, כי ממילא לא רואים אותו מתחת לפרקט, וגם לו כמובן יש עלות). ישנם אריחים מיוחדים כמו אריחי בטון (מצוירים או בעלי תבליטים), שעלותם גבוהה יחסית וגם הם דורשים איטום בסילר. לרוב ארחי בטון יהיו יקרים יותר מקרמיקות (גם במחיר הראשוני וגם בגלל הסילר). לכן, גם כאן כדאי להבין עוד בשלב התכניות מה מתוכנן לנו בבית? מה סוג הריצוף? כמה מטרים מרובעים והיכן?. מידע שכזה ובירור העלויות לכל סוג ריצוף יכולים לסייע לנו לקבל החלטות עקרוניות מבעוד מועד ולדעת מהו סדר העדיפות שלנו מבחינת התקציב. כדאי ללכת לחנויות של ריצוף ולהסתכל מה אנחנו אוהבים? ולקבל אומדנים וסדרי גודל של המחירים של כל סוג ריצוף.

ריצוף וחיפוי באריחי בטון יקר יותר מקרמיקה

התחרות בענף הריצוף היא לטובתנו:

גם בשלב שבו ממש בוחרים את החומרים והריצוף, כדאי לנצל לטובתנו את העובדה שהתחרות בענף זה היא גדולה. כדאי ללכת ולקבל הצעת מחיר מכמה מקומות ולהתמקח, פעמים רבות ניתן לקבל הנחות משמעותיות של עד עשרות אחוזים! פעמים רבות חנויות לריצוף מוכרות גם את הכלים הסניטרים. אם אתם קונים בחנות מסוימת ריצוף, כדאי לקבל הצעה גם על כלים סניטרים. ככל שההזמנה שלכם מחנות מסוימת תהיה גדולה יותר, כך ילכו יותר לקראתכם והצעת המחיר יכולה להיות יותר אטרקטיבית.

גדלים וצורות חריגים בריצוף עולים יותר בעבודה של הרצף:

חשוב לדעת שרוב הקבלנים יגבו תוספת מחיר על ריצוף באריחים שקטנים מ- 30/30 ס"מ או גדולים מ- 80/80 ס"מ. תוספת כזו נובעת מהעובדה שלוקח יותר זמן לרצף את אותו משטח באריחים קטנים מאד (חיבור של הרבה אריחים) או גדולים מאד (שיותר קשה להרים ולפלס). מכאן ההבדל במחירי העבודה. כמו כן אריחים גדולים במיוחד, עולים לרוב יותר מאריחים בגדלים הסטנדרטים (של עד 80/80 ס"מ).

כמו כן גם צורות ריצוף חריגות יכולות להיות מתומחרות בסכום גבוה יותר (כמו ריצוף באלכסון, שגם דורש יותר חומר, בשל הפחת הגבוה הנובע מצורת הריצוף).

מיזוג אוויר:

חשוב להבין כי מיזוג אויר יכול גם הוא להוות חלק ניכר מההוצאות על הבניה או השיפוץ. ההחלטה על סוג המיזוג, שנעשית כבר בשלב התכנון היא בעלת השפעה ישירה על התקציב. מזגן מיני מרכזי עולה לרוב משמעותית יותר ממזגנים מפוצלים עיליים. כמו כן הוא מצריך עבודת גבס והנמכת תקרה (שגם לה יש עלות נוספת, בבניה עצמה). חשוב להבין שבתכנון של מיני מרכזי ישנה גם משמעות מבחינת המרחקים שבין המאייד (היחידה שמבצעת את הקירור או החימום של האוויר) לבין פתחי המיזוג. אם המרחק עולה על שלושה מטרים, מתקין המזגנים יאלץ להתקין תעלת מיזוג אוויר מפח ולא מצינור שרשורי (תעלת פח יקרה בהרבה מצינור). לרוב, אדריכלים ומעצבים אוהבים את היתרונות של מיזוג מיני מרכזי, מכיוון שהוא יותר נסתר ואלגנטי ממזגנים שרואים אותם בחלל ומכאן יתרונו הגדול. עם זאת, חשוב להבין שישנם הבדלים משמעותיים במחיר ושוב גם כאן הכל עניין של סדרי עדיפות.

פרטי נגרות:

לקנות מוכן או להזמין מנגר? בנושא נגרות זוהי למעשה שאלת השאלות. באופן כללי ושטחי נהוג לומר שכן אצל נגר יותר יקר, אבל תלוי מי הנגר, תלוי מה הרהיט (יש חנויות רהיטים שיותר יקרות מנגרים), ותלוי מה סדר הגודל של העבודה. בסופו של דבר כל מקרה ורהיט הוא לגופו...

בפרטי נגרות שנעשים על פי הזמנה מנגר חשוב לדעת כמה דברים בסיסיים שיכולים להוריד משמעותית את המחיר:

ככל שההזמנה תהיה גדולה יותר, כך עמדת המיקוח שלכם טובה יותר. לכן, אם אתם צריכים להזמין מנגר ארונות קיר, ספריות וארונות חדרי רחצה, קחו ממנו גם הצעת מחיר על המטבח. המטבח הוא אלמנט משמעותי מבחינת התקציב ואם תעשו גם אותו אצל הנגר תוכלו להוזיל משמעותית את ההוצאות.

מגירות הן יקרות - חשוב להבין שבנגרות אחד האלמנטים הכי יקרים הוא מגירות. ככל שלרהיט יהיו יותר מגירות, כך מחירו יעלה. אם המגירות יכללו מנגנוני טריקה שקטה, המחיר יכול לעלות משמעותית יותר. לכן חשוב שהיד לא תהיה "קלה על ההדק " בכל הנוגע לשילוב של מגירות ברהיטים שלכם וחסכון (הגיוני) במגירות יכול לחסוך לכם משמעותית במחיר.

חסכון בשילוב מגירות יוזיל את הרהיט משמעותית

הסיפור על המרפסות:

מי מכם גר אי פעם בבית פרטי עם גינה ועם מרפסת? האם יצא לכם אי פעם לשהות במרפסת או שאת מרבית "זמן החוץ" שלכם ביליתם בגינה? אני טוענת שמרפסת בבית שיש לו גינה היא מיותרת לחלוטין! זהו חוק כמעט בלתי כתוב: אם יש לכם גינה, הסיכוי שאי פעם תצאו למרפסת (חוץ מלנקות אותה, כדי שהמרזבים או צינורות מי הגשם לא יסתמו ויציפו לכם את הבית בגשם) הוא נמוך עד לא קיים. מרפסת יכולה לשמש כגינה נפלאה ונהדרת בדירות או בבתים שאין להם גינה פרטית, אך להיות מיותרת לחלוטין בבית עם גינה. מדוע כל ההקדמה הזאת על מרפסות? מהסיבה הפשוטה שרוב האנשים לא ממש מודעים או לא ממש לוקחים בחשבון: בניה של מרפסות יכולה "לשתות" לכם חלקים נכבדים בתקציב. שוב, מדובר על עניין תכנוני מקדים: כאשר מתכננים מרפסת צריך לקחת בחשבון שיש בה הרבה אלמנטים יקרים כגון: ריצוף, מעקות, חיפויים, ניקוזים ולעיתים אף הצללה. מכאן אתם יכולים להבין שמרפסת היא דבר שעולה הרבה מאד כסף!. עכשיו כדאי לברר האם באמת תשתמשו בה אם יש לכם גינה (תסמכו עלי, כמעט ולא יצא לכם להשתמש בה), מעטים המקרים שמרפסת בבית עם גינה יכולה באמת להיות אטרקטיבית. עצתי היא שעוד בשלב התכנון המקדים תבקשו מהאדריכל שימנע מלתכנן לכם מרפסות בבית, כך מראש תוכלו לחסוך עד עשרות אלפי שקלים.

פיתוח חוץ:

בבניה עצמית של בתים פרטיים, שהיא תהליך ארוך ומייגע כשלעצמו. לרוב מגיעים לשלב החוץ אחרי שמסיימים את רוב הבניה וה"גמרים" של הבית. אצל רבים מהבונים בשלבים הללו, כבר כמעט ולא נשאר תקציב לפיתוח חוץ. פעמים רבות רואים בית יפה ונהדר חדש ונפלא שנח לו בגינה עלובה, עם גדר מאולתרת ומסכנה (או במילים אחרות המינימום הנדרש כדי לקבל טופס 4).

כיצד ניתן להימנע מהסיטואציה השכיחה מדי הזאת?

שוב אני חוזרת ומדגישה: תכנון מראש. לכל דבר יש תקציב וצריך לדעת כי פיתוח חוץ הוא יקר. העובדה שאת מרביתו עושים בשלבים המאוחרים של הבניה אינה אומרת שלא צריך להשאיר לכך סכומים נכבדים למדי. במקרה שיש מגבלת תקציב, ישנם כמה טיפים שיסייעו לכם לחסוך:

גדרות, מעקות ושערים חשמליים:

מעקות ושערים חשמליים בין שהם עשויים מברזל, אלומיניום או עץ הם עסק יקר מאד מאד מאד!

חשוב להבין שככל שהאלמנט הזה יתפוס נתח יותר משמעותי בפיתוח הגינה והחוץ של הבית כך מחירו יעלה בהתאמה. שער חשמלי לגינה יעלה הרבה יותר כסף משער ידני (זהו עולם שלם של צורות פתיחה, מנועים, וכו'). שערי כניסה מיוחדים בעלי עיצובים ועיטורים מיוחדים יכולים לעלות סכומים גבוהים מאד וכדאי לקחת זאת בחשבון (ישנם מסגרים שעובדים בברזל וישנה נפחות ברזל אמנותית וההבדלים הם שמים וארץ מבחינת המחיר והרמה של העבודה). לעיתים פרטי מסגרות יכולים להגיע לסכומים הדומים לסכומים שהוצאתם על החלונות בבית (שזוהי ההוצאה הגדולה ביותר אחרי השלד).

לכן, כדאי לכם לברר עם המתכנן שלכם בדיוק את התכניות של פיתוח החוץ לפרטי פרטים. האם תוכננו שערים מיוחדים? מהם החומרים שמהם עשויה גדר הפיתוח? לפעמים עלות גדר המפרידה בין מגרשים שכנים, מתחלקת בין השכנים (גם את זה צריך לקחת בחשבון). נסו להבין מבעוד מועד מהם סדרי הגודל של העלויות של מה שמתכננים לכם. אל תתביישו להרים טלפון ולקבל הצעות מחיר גם לתכניות שעוד לא הוגשו אפילו להיתר! זה יכול למנוע מכם הוצאות גדולות ומיותרות בהמשך ולתת לכם מידע אמין למדי על הנתח של סעיף הפיתוח בבית. כך תוכלו לשנות או לקצץ ולחסוך לעצמכם סכומים נכבדים או את עוגמת הנפש שבפיתוח עלוב לווילה מפוארת.

משטחי ריצוף חוץ:

גם משטחי ריצוף חוץ יכולים לעלות כסף רב בבניה של בית חדש או בשיפוץ של בית קיים.

חשוב להבין שמרבית המשטחים של ריצוף חוץ מתבססים על יציקות בטון. זכרו את הכלל: בטון עולה המון! ככל שהמשטח יהיה גדול יותר, כך הוא יעלה יותר. מלבד הבטון, יש עלות גם של הריצוף עצמו: בין אם תרצפו במרצפות (שם טווחי המחירים הם אדירים, תלוי בסוג הריצוף) ובין אם תרצפו בדק מעץ (איפאה היקר ביותר ויש את הזולים יותר כמו דק אורן) או בבטון מוחלק. לכן חשוב להבין היכן אתם מרצפים ומה גודל השטח המרוצף. עצתי לכם לא להגזים ולרצף בטירוף את כל הגינה! כדאי לרצף שביל גישה לבית (מהכניסה ומהחניה) ושביל צמוד מסביב לבית על מנת לאפשר גישה לכל הגינה ולהפריד את הבית מהאדמה (יותר נכון מבחינת רטיבות). כמו כן רצוי גם להגדיר אזור מרוצף לפינת ישיבה בגינה עם הצללה (כמו פרגולה), שיהיה נגיש ונוח ויעודד אתכם לצאת אל הגינה.

גינה:

כאשר מתכננים בית ואת הגינה שמסביבו חשוב להבין שלגינה יש גם עלויות הקמה וגם עלויות תחזוקה. רבים מאתנו חולמים על גינה ענקית עם מדשאות רחבות ידיים ועם בוסתן של עצי פרי, גינת ורדים, גינת ירק ויער עד אירופאי ליד הבית. במציאות הישראלית של מחסור במים ובעיקר מגבלות שטח החלום על גינה גדולה אינו תמיד מציאותי. גם אם כן ישנו שטח גדול והגינה תהיה גדולה, חשוב מאד להבין שלגינה גדולה יש עלות הקמה גבוהה, אבל ההוצאה המשמעותית יותר היא תחזוקה!.

מבחינת התחזוקה ככל שהגינה יותר גדולה כך נצטרך להשקיע כסף רב יותר בתחזוקה השוטפת על גנן, דישון, ריסוס, עישוב וכן הלאה וכמובן הוצאה שוטפת על מים. היום בישראל מים עולים המון. גינה ודשא (שצורך המון מים) יכולים להוות הוצאה משמעותית וגדולה בסך ההוצאות החודשיות שלכם. לכן פעמים רבות קשה עד בלתי אפשרי לתחזק גינות גדולות. אם ניתן בשלב התכנון לבנות בית שמנצל את מרבית השטח ומותיר גינה בגודל סביר. הדבר יכול לחסוך המון בעלויות ההקמה והתחזוקה של הגינה (בנוסף על כך שכדאי לבנות בית שטוח ללא מדרגות, אם ניתן). עדיף שתהיה לכם גינה קטנה ומטופחת, עם פיסת דשא בגודל סביר, מאשר גינה גדולה ומוזנחת! כאן החיסכון בעלויות יכול להיות משמעותי!

לסיכום – קצת על צרכנות נבונה:

כשמדובר על בניה או שיפוצים אנחנו מתעסקים בסכומים מאד מאד גבוהים. בהתעסקות מסדר גודל כזה ישנה סכנה: הרבה פעמים אנחנו אומרים לעצמנו, מה זה הבדל של כמה אלפים? באופן עקרוני זה נכון, אבל חשוב להבין שההבדלים הללו מצטברים בסופו של דבר לסכומים משמעותיים מאד!. בחלק גדול של המקרים בבניה או בשיפוצים אנחנו נדרשים לקבל החלטות רבות, בנושאים מורכבים ומסובכים ונוצרת תחושה מלחיצה ומבלבלת. תחושה כזו עלולה לגרום לנו לא לבדוק דברים לעומק ולא לקבל את ההחלטות המושכלות והאידיאליות עבורנו באופן שקול. העצה הכי טובה שאוכל לתת לכם היא להיצמד לכל כללי הצרכנות הנבונה: לא להסס ולהשוות, לקבל הצעות מחיר רבות ולהיות "נודניקים" גם כלפי הספקים, הקבלן והמתכנן שלכם! זה יחסוך לכם והרבה גם בכסף וגם בעוגמת נפש. אל תמהרו לקבל החלטות, צרו לכם מצב שאתם מבררים כל דבר הרבה זמן מראש וכאשר תדרשו לקבל את ההחלטה הסופית, תקבלו אותה באופן שקול ובלי לחץ.

בהצלחה!

בונים או משפצים ומפחדים להוציא הוצאות מיותרות ולא מתוכננות? תכנון שיפוץ או בניה עם מעצבת יכול לחסוך לכם זמן, כסף ועוגמת נפש. אתם מוזמנים להשאיר את פרטיכם ואשמח לסייע לכם בתכנון, עיצוב ובבחירת חומרים תוך שמירה והקפדה על התקציב שלכם.

כתבות נוספות

אהבתם את הכתבה? שתפו בפייסבוק

אהבתם את הכתבה? שתפו בפייסבוק

bottom of page