כל מה שרציתם לדעת על חלונות
חלונות יכולים להיות ההוצאה הגדולה ביותר שלנו:
הידעתם? חלונות ואלומיניום מהווים את ההוצאה הכי גדולה בבניה חדשה אחרי השלד! גם בשיפוצים החלונות יכולים לנגוס חלק גדול מעוגת התקציב לכן חשוב מאד להבין מושגים בסיסיים ברשימת האלומיניום שלכם, ממה היא מורכבת. היכן ניתן לחסוך והיכן ממש לא כדאי. פעמים רבות בונים או משפצים שואלים את עצמם: אז כמה עולה חלון?, אילו סוגי חלונות יש?, ומהם החלונות המתאימים לבית שאני בונה/משפץ?
במאמר זה ננסה לעשות סדר ולענות על שאלת מיליון הדולר "כמה יעלו לי החלונות?" ועל שאלות נוספות הנוגעות לתכנון ובחירה נבונה של חלונות לבית.
גם בבניה וגם בשיפוץ החלטה מוקדמת תביא לתוצאות מצויינות:
תארו לכם מצב שבו תכננתם בית חדש, תכננתם לשפץ ואתם נורא רוצים גם חלונות בלגים, בעלי מפתח גדול ומרשים, גם תריסים חשמליים, שיהיו תריסי אור וגם רשתות שקופות שלא יחסמו לכם את צבע השמיים. לכאורה רשימת הדרישות הללו נשמעת פשוטה נכון? אז זהו שלא ממש! לכל אחת מהדרישות הללו יש משמעויות גם תקציביות ובעיקר בעיקר תכנוניות!
אם אנחנו רוצים שיהיו לנו תריסים בחלונות יש לכך משמעות מבחינת עובי הקיר. בבניה חדשה נצטרך להתייעץ עם איש האלומיניום לפני שמזמינים בלוקים לקירות חוץ, על מנת שלא נזמין בלוק דק מדי ואז ניתקע עם ארגזי תריס שבולטים ממישור הקיר הפנימי (מכוער ומגביל את הקו העיצובי). אם נרצה מפתח מאד גדול שהחלון יתחיל בתקרה ויסתיים ברצפה, לא נוכל לעשות בכלל תריס (שוב תכנון מקדים!). מבחינה תקציבית אנחנו חייבים להבין שכל רצון "קטן" וכל דרישה "לגיטימית" מינימלית ובסיסית ככל שתהיה יכולה להסתכם בתוספות נאות של אלפי שקלים לתקציב, אם לא יותר וזה כמעט תמיד לא כולל מע"מ...
בשיפוצים לעומת זאת צריך להבין מה יש ועם מה ניתן לעבוד ולשנות כדי להגיע הכי קרוב לדרישות שלנו. לכן אני תמיד ממליצה להכניס אנשי אלומיניום כמה שיותר מוקדם לתהליך! הידע והנסיון שלהם לא יסולאו בפז, הם יכולים לחסוך לכם הרבה כאב ראש ואפילו חריגות תקציב מיותרות, אם רק תערבו אותם בזמן, כמו שנאמר מתחום אחר לגמרי גילוי מוקדם יכול להציל חיים...
חלונות זה עסק מורכב:
קיימים בשוק מספר סוגים של חלונות, אשר נבדלים ביניהם בצורות הפתיחה, מיקום החלון בפתח, גודל הפתח, החומרים והחברות המייצרות את החלונות.
טווחי המחירים של כל חלון נגזרים מנתונים אלו, וההבדלים יכולים להיות משמעותיים מאד בין כל סוג של חלון, לכן קשה מאד לענות על השאלה איזה סוג של חלון הוא יקר יותר, מאחר ומדובר בנתונים משתנים אותם יש לקחת בחשבון לפני התמחור של החלון. בנוסף, יש להוסיף לחישוב את צורתה של האדן, האם היא פנימית? חיצונית? ומאיזה חומר היא עשויה.
מלבד האדן יש להחליט האם אנחנו רוצים לשלב בחלון תריס ומאיזה סוג חשמלי? ידני? ומהי צורת הפתיחה שלו (גלילה, אקורדיון וכו'), לשילוב תריסים יש משמעות מבחינה כלכלית ומבחינה תכנונית של החלון. בנוסף גם שילוב של סורגים בחלון גורר עמו משמעויות כלכליות ותכנוניות.
כמו כן מחיר חלונות נגזר גם מהיקף העבודה (ככל שיש יותר חלונות בהזמנה ניתן להתמקח יותר על המחיר) וגם מייחודה של ההזמנה (אם למשל נרצה חלונות בצבע ייחודי שאינו מיוצר בכמויות גדולות, המחיר יעלה).
בכל הסוגים השונים של החלונות הללו, ניתן לשלב חלקים קבועים לחלון מהצדדים ו/או מלמעלה ומלמטה. שילוב של חלקים קבועים לחלון (שאינם ניתנים לפתיחה) חיוני במיוחד בחלק התחתון של החלון, במקרה בו תכננו את הפתח בגובה נמוך (פחות מ-1 מ' קו תחתון), חייבים על פי חוק להוסיף חלק קבוע, שיגיע לגובה זה ולא יאפשר פתיחה של החלון בגובה נמוך (חיוני מבחינה בטיחותית, במיוחד בקומות גבוהות ובמקומות בהם יש ילדים קטנים, למניעת נפילה).
ראוי לציין כי כל תוספת של חלקים קבועים לחלון מורידה את גודלו של החלק הניתן לפתיחה של החלון ולכן מצמצמת את מידת האוורור המקסימלית של הפתח המקורי.
נושא נוסף שיש לתת עליו את הדעת בחלונות הוא המשקופים העיוורים. משקוף עיוור מותקן על ידי איש האלומיניום במהלך בניית השלד, לפני הטיח והוא מיישר את הפתח של החלון ומכיל בתוכו את מסילות התריס (מסילות שמוליכות את התריס ומקבעות את הסגירה והפתיחה שלו). אם החלטתם להשקיע ולבחור במסילות סמויות לתריס (שלא ניתן לראותן כשהתריס פתוח), יש לכך השלכה על ההתקנה של המשקוף העיוור וכמובן על מחירו. בכל מקרה, נושא המשקופים העיוורים יכול להסתכם בתוספת של כמה אלפי שקלים, שאותם כדאי מאד לקחת בחשבון, כשנכנסים למשא ומתן מול ספק האלומיניום.
במאמר הזה, אסקור בקצרה את סוגי החלונות השונים וכן אתן סקירה קצרה על חומרים שונים הקיימים בשוק הישראלי לייצור חלונות. בגדול ניתן לחלק את החלונות לחמישה סוגים עיקריים:
חלון כנף אחת לפתיחה רגילה פנימה
חלון זה שבו ישנה כנף אחת הנפתחת כלפי פנים, הוא חלון בעל יתרונות מבחינה אקוסטית (רעשים) ותרמית (חום/קור), כמו כן חלון זה נותן לנו ניצול מקסימלי של הפתח מבחינת האוורור של החדר. אבל לחלון מסוג זה יש גם חסרון, הנובע מצורת הפתיחה שלו אשר מגבילה אותנו מבחינת החלל בחדר והעובדה שהוא עלול להשאיר סימנים בקיר עקב הפתיחה שלו (הידית מתנגשת בקיר).
מה כן ניתן לעשות?
ניתן לשלב בחלון שכזה מנגנון הנקרא "דריי קיפ", שבו ניתן לפתוח את החלון בנוסף לפתיחה האופקית גם פתיחה אנכית (בדומה לחלונות של ממ"ד). צורת פתיחה זו תאפשר פתיחה יחסית קטנה שאינה מפריעה לחלל החדר, ומאפשרת ניקוי קל של הצד החיצוני של החלון, כשנרצה בכך.
החיסרון במנגנון הדריי קיפ הוא התוספת המשמעותית מבחינת המחיר, ולכן נהוג לתכנן חלונות כאלו בחדרי רחצה (שם נרצה לשמור על אוורור תמידי ) ובממ"ד, לפי התקן.
בנוסף מומלץ מאד לא לתכנן חלון בעל כנף אחת לרוחב של מעל ל-50 ס"מ, מאחר והפתיחה של חלון כזה היא מסורבלת ולא
בחלון מסוג זה אין כל בעיה להוסיף חלקים קבועים לחלון.
חלון שתי כנפיים הנגררות זו על גבי זו
יתרונו הגדול של חלון מסוג זה שאין לו כל פתיחה פנימה, המסרבלת את החלל בחדר ובנוסף הוא נחשב זול יחסית. אבל לחלון מסוג זה ישנם חסרונות רבים:
חלון מסוג זה מאפשר רק 50% פתיחה, מאחר ותמיד כנף אחת סגורה ולכן אין הוא מנצל את הפתח במאה אחוזים מבחינת אוורור. בנוסף, לחלונות הזזה תמיד יש מסילה, מסילות הן כר פורה להצטברות של לכלוך ואבק, מי שזה מפריע לו עלול די לסבול אם בחר סוג כזה של חלון, כמו כן קשה מאד לנקות את החלק החיצוני של הכנף, במיוחד אם מדובר בפתח הממוקם בקומה גבוהה. חשוב גם לציין שמאחר והחלונות הם על גבי מסילה אין אטימה מוחלטת מבחינה תרמית ואקוסטית של הפתח וזהו חסרון די משמעותי.
לאחרונה, חברת קליל פיתחה מנגנון נוסף לחלון זה הנקרא "מג'יק קליל" אשר מאפשר פתיחה של הכנפיים על ציר האמצע שלהן, במנגנון pivot, שמקל על הניקוי של החלק החיצוני של הכנף, אך כמובן שלתוספת מנגנון זה יש משמעות כספית.
הוספת חלקים קבועים:
כאשר מוסיפים חלקים קבועים לחלון מסוג זה, אנו יוצרים מסילה שנמצאת באזור מרכזי בחלון, שוב למסילה זו יש משמעות מבחינת לכלוך ובנוסף לכך, עובי המסילה יותר גדול מן החלק הקבוע, דבר היוצר הפרעה אסתטית במראה החלון.
חלון שתי כנפיים מרכזיות לפתיחה רגילה פנימה
לחלון זה יש את כל היתרונות הגדולים של החלון מהסוג הראשון (מראה, ניצול גודל הפתח, ניקיון ואיטום תרמי ואקוסטי) ובנוסף הוא מאפשר לנו להגביל את גודל הכנף הנפתחת פנימה, ע"י יצירת חלוקות והקטנת ההפרעה לחלל החדר. מבחינה אסתטית חלון מסוג זה נראה מעולה בחומרים בהם ניתן לעשות פרופיל יחסית דק (ברזל או אלומניום בלגי).
בדומה לחלון הראשון, החיסרון הוא בעיקר בכך שהוא מייקר את העלות ואינו נראה טוב אם החלון מיוצר מחומרים בהם לא ניתן לייצר פרופיל דק, כמו אלומיניום רגיל.
הוספת חלקים קבועים:
בחלון מסוג זה ניתן להוסיף חלקים קבועים גם מלמעלה ולמטה וגם מהצדדים. תוספת כזאת נראית אלגנטית מבחינה אסתטית והיא אף יכולה לעזור בהקטנת גודל הכנפיים הנפתחות כלפי פנים.
יש לציין כי כאשר מתכננים חלון מסוג כזה מעל לכיור במטבח, מוודאים שהכנפיים הנפתחות פנימה אינן מתנגשות עם הברז ונמצאות מספיק גבוה מעליו.
כמו כן אם רוצים וילונות, יש לקחת בחשבון שיש להסית אותם על מנת לבצע פתיחה של החלון.
חלון נגרר לתוך כיס בקיר
בחלון מסוג זה נקבל יתרון של אוורור של מאה אחוזים של גודל הפתח וניתן אף לתכנן שתי כנפיים הנפתחות לשני כיסים צדדיים. יתרון נוסף הוא העלות הנמוכה יחסית של חלון זה.
לחלון מסוג זה ישנם חסרונות רבים: מבחינה תרמית ואקוסטית אלו חלונות מאד לא מבודדים (יוצרים כיסים בתוך הקירות שאינם אטומים לגמרי. כמו כן חלונות כאלו מכילים בתוכם מסילות ששוב יוצרות מקום להצטברות של לכלוך ואבק והם קשים מאד לניקוי מצדם החיצוני.
הוספת חלקים קבועים:
לא ניתן לתכנן לחלון כזה חלקים קבועים, מה שמגביל מראש מבחינת תכנון הפתח עצמו.
חלון גליוטינה
בחלון מסוג זה הנפוץ לשימוש בעיקר בארצות הברית, צורת הפתיחה היא אנכית (כלפי מעלה ומטה).
לחלון זה יש חסרונות מבחינת צורת הפתיחה שאינה נוחה כמו כן חלון כזה מגביל את גודל הפתח ולכן מקשה על האוורור. חסרון נוסף הוא הקושי שבניקיון של הכנפיים מצדן החיצוני, בדומה לשאר חלונות ההזזה.בארץ חלונות מסוג זה כמעט אינם מיוצרים ואינם עובדים טוב (בעיקר נתקעים בפתיחה).
חברת "מרווין" האמריקאית מייצרת חלונות מוצלחים מסוג זה, אך מדובר בחלונות מאד יקרים.
החומרים שמהם מיוצרים חלונות:
כפי שנאמר, לא רק לסוג החלון ומנגנון פתיחתו יש משמעות מבחינת המחיר והתכנון של החלון אלא בעיקר לחומר שממנו מיוצר החלון, על חלקיו השונים.
חומרים לפרופיל החלון:
גם כאן התמונה הולכת ומסתבכת, באופן עקרוני, קיימים בשוק הישראלי חומרים רבים ומגוונים מהם מייצרים פרופילים של חלונות, אנו נציין את הפרופילים העיקריים והנפוצים:
עץ- פרופילים מעץ היו נפוצים בעיקר בעבר וכיום ניתן לפגוש אותם בעיקר בבתים ישנים מאד, בבתים לשימור או בפרויקטים בעלי תקציב גבוה במיוחד. פרופיל עץ נחשב מאד יפה ואסתטי ואף למבודד ביותר הן תרמית והן אקוסטית.
עם זאת, הוא נדרש לעלות ייצור גבוהה (מעט מאד בעלי מקצוע עובדים עמו והוא נעשה בהזמנה אישית וכמעט אינו מתועש) וכן לעלות תחזוקה גבוהה (לרוב צביעת הפרופילים אחת למספר שנים).
חשוב להבין כי חלונות עם פרופיל מעץ אינם חלונות בלגיים, מאחר והפרופיל עצמו עבה יחסית לברזל ואף לאלומיניום. חלונות אלו יכולים להתאים למגוון סגנונות עיצובים, ויש להם אופי מאד מרכזי בעיצוב הבית.
ניתן להזמין בארץ חלונות מעץ של חברת "מרווין" האמריקאית, אך ראוי לציין כי מדובר בחלונות בעלי אופי ייחודי מאד, ודומיננטי בעיצוב הבית וכמובן עלותם היחסית גבוהה. בשנים האחרונות נכנסו לשוק חלונות העץ, חברות נוספות וכן פיתוחים חדשים בתחום. למשל חלונות העשויים עץ בחלק הפונה אל פנים הבית ואלומיניום מבחוץ (מוצר הדגל של חברת מרווין). שימו לב כי בחלונות עץ אלומיניום אמריקאים של מרווין צורת הפתיחה העיקרית היא הזזה אנכית (גליוטינה) או אופקית וישנו סוג אחד של חלון ציר שנפתח החוצה עם מנגנון מנואלה ייחודי. כמו כן למי שבוחרים בחלונות העץ של מרווין כדאי לקחת בחשבון כי ישנם גדלים סטנדרטים של חלונות ולכן יש להתייעץ עם נציגי החברה עוד בשלב תכנון הפתחים.
ברזל- מברזל ניתן לייצר פרופיל דק ואלגנטי לחלון מה שקרוי בשפת העם "פרופיל בלגי" (שבמקור יובא מבלגיה, אך כיום מיוצר גם בישראל).
לצד יתרונותיו האסתטיים של הברזל כמו יכולת ליישם צורות מיוחדות ואף עיטורים בפרופיל החלון, ישנם גם חסרונות רבים.
חסרונותיו של פרופיל הברזל נובעים מכמה סיבות:
הראשונה היא תכונות החומר עצמו- ברזל הנו מוליך מצוין של חום ולכן אינו חומר מבודד. השנייה- נטיית ההתחמצנות של הברזל- ללא טיפול מתאים פרופיל החלון עלול להחליד. הסיבה השנייה היא שבארץ ישנם יצרנים רבים של פרופילי ברזל שאינם מספיק מקצועיים ולא משתמשים בגילוון איכותי ובאטמים איכותיים לחלונות ולכן יצא שם רע לפרופיל זה.
לכן, אם כן בוחרים להתקין חלונות מפרופיל ברזל, ההמלצה היא לבחור את החברה או היצרן בקפידה. לרוב יצרנים של חלונות ברזל איכותיים יהיו יקרים אפילו בעשרות אחוזים מיצרנים פשוטים, אך החיסכון באיטום, בתחזוקה ואפילו בצביעת החלונות ישתלם לטווח הארוך. חשוב להקפיד על קבלת אחריות על הפרופילים, על איכות האיטום ועל איכות הגילוון (תהליך שבו מכסים את הברזל בשכבה של אבץ שאינה מתחמצנת ולכן אינה מחלידה). רוב פרופילי הברזל המיוצרים כיום מתאימים לפתיחת ציר בלבד (ללא דריי קיפ וללא הזזות). לחברת תובל מינימל ישנו פיתוח חדש יחסית של חלונות הזזה מברזל, המיועדים לפתחים יחסית גדולים.
אלומיניום – הפרופיל הנפוץ ביותר כיום לחלונות, בעל יכולת בידוד אקוסטי ותרמי טובה, כמו כן עמיד בפני פגעי מזג האוויר וקל לתחזוקה. יתרון נוסף שקל לייצר ממנו חלונות מכל סוגי הפתיחה, אך מבחינה אסתטית הוא מוגבל לפרופיל יחסית עבה ולכן נחשב פחות אלגנטי ויוקרתי. תהליך הייצור של אלומיניום, העיבוד והצביעה הוא תהליך ממוכן ברמה יחסית גבוהה שיכול להביא לתוצאות טובות יותר ולעמידות גבוהה יותר לאורך שנים רבות. לדוגמא מבחינת צביעה של אלומיניום, ניתן לצבוע אלומיניום באופן שונה (בתנור עם אבקות צביעה שמותכות על גבי הפרופיל) מאשר ברזל, הוא לא מחליד והצביעה שלו עמידה יותר לנזקי מזג האוויר.
אלומיניום בלגי – פיתוח יחסית מאוחר של פרופיל דק מאלומיניום המשלב את יתרונותיו המשמעותיים של אלומיניום, הכוללים יכולת לייצר כמעט את כל צורות הפתיחה, בידוד תרמי ואקוסטי עם אסתטיקה שהייתה מזוהה עם הברזל. כיום חברות רבות מציעות ליין של חלונות אלומיניום בלגי, בעיקר למראה כפרי או קלאסי.
סוגי זכוכיות:
זכוכית היא החומר הנפוץ ביותר לזיגוג חלונות, מאחר והיא נותנת שקיפות מקסימלית. קיימים סוגים רבים של זכוכיות בתעשיית החלונות:
זכוכית מונוליטית – לוח זכוכית יחיד בעובי שבין 4-6 מ"מ, בעבר היה נפוץ השימוש של שכבה יחידה של זכוכית בבתים, כיום כמעט ואין בתים בהם מותקנים חלונות בעלי שכבה יחידה, מאחר ואין היא מבודדת מבחינה תרמית ואקוסטית.
זכוכית טריפלקס – זכוכית העשויה משתי שכבות של זכוכית המחוברות ביניהן ביריעות שקופות של פילם או פלסטיקPVB (בזכוכית בטחון המשמשת לחלונות בממ"ד) דקים אשר מחזיקים אותה במקרה של שבירה. זכוכית הנחשבת בטיחותית ומבודדת מבחינה אקוסטית. זכוכית בידודית- זכוכית העשויה שתי שכבות שברווח (6-12 מ"מ) שבינן כלוא גז ארגון. זכוכית זו מבודדת מבחינה תרמית , אך היא עבה יחסית (לא מתאימה לפרופילים דקים) ונחשבת יקרה. ניתן לשלב ברווח שבין הלוחות תריסי הצללה או עיצובים שונים. ככל שהרווח בין השכבות של הזכוכית גדול יותר, כך הבידוד טוב יותר.
זכוכית low energy- זכוכית המצופה ציפוי מיוחד הנקרא low energy המונע מעבר של קרינת החום לתוך החלל, מבלי לפגוע בכמות האור. בנוסף החומר הזה מונע כניסה של קרני UV ו- IR, לחלל. לזכוכית זו אין פגיעה בשקיפות והיא מנטרת בצורה יעילה מבחינה תרמית.
זכוכית anti sun –זכוכית המונעת חדירה של אור לחלל, מאחר ומשולב בה פיגמנט שמכהה אותה. היתרון הוא שהיא מכניסה פחות חום לחלל אך מונעת הארה שלו.
זכוכית מותזת חול – נקראת גם זכוכית אורנמטית, שקופה בעלת חספוס הנוצר על ידי התזת חול. היתרון הטשטוש שהיא מעניקה (הסתרת החלל) ללא ירידה בכמות האור הנכנסת לחלל, משמשת לרוב בחלונות בחדרי רחצה.
זכוכית מקושטת/ "סבתא" – זכוכית שקופה בעלת צריבה של דוגמאות ועיטורים, בדומה לזכוכית אורנמטית, היא מכניסה אור אך מטשטשת את החלל. כיום נעשה שימוש בזכוכית זו גם בחלונות וגם ברהיטים והיא מתאימה לסגנונות הרטרו והוינטאג'.
זכוכית חלבית- זכוכית החדירה לאור אך אינה שקופה, משמשת למקומות בהם רוצים להחדיר אור ללא חשיפת החלל, כמו בחדרי רחצה.
זכוכית רפליקטיבית- זכוכית המצופה במתכת, המחזירה קרינת שמש המונעת את חימום החלל, אך מפחיתה את ההארה שלו. זכוכית זו מדמה מראה.
זכוכית מרושתת – זכוכית שמכילה רשת מתכת המונעת ניפוץ ופיזור חלקיקי הזכוכית, מדובר בזכוכית בטיחותית.
זכוכית מחוסמת – זכוכית העוברת תהליך של חימום בטמ"פ גבוהות אשר גורם לה להיות חזקה, עמידה ובטיחותית יותר בפני שבירה לעומת זכוכית רגילה.
רשתות: מומלץ מאד בכל החלונות הנפתחים בבית להתקין רשתות, כהגנה מפני יתושים ושאר חרקים מעופפים. את הרשתות ניתן להתקין בצורה נגררת, נגללת, מתפרקת או קבועה, בהתאם לסוג החלון ולדרישות הלקוחות. בניגוד לעבר, כיום ישנם כמה חידושים מעניינים בתחום הרשתות:
רשת שקופה – רשת העשויה סיבי זכוכית ופוליאסטר, אשר מאפשרת חדירה של אור ללא הקניית גוון לחלון. רשת זו נחשבת ליקרה יותר מהרשת הרגילה.
רשת PVC רגילה – הרשת המשמשת לרוב החלונות. יתרונה הוא מחירה הזול וחסרונה הגדול הוא שהיא מעניקה גוון אפרפר לחלון.
רשת אלומניום רגילה – בניגוד לרשת ה-PVC היא אינה נקרעת או נשרטת בקלות, אך עדיין מעניקה לחלונות גוון אפרפר.
רשת חורים צפופים- רשת בעלת חורים צפופים במיוחד המונעים חדירה של אבקנים ומיועדת לאנשים עם אלרגיות של עונות המעבר.
רשת נגד חיות – רשת נגד יתושים העמידה לשריטות של חתולים וכלבים וחזקה בהרבה מהרשת הרגילה.
תריסים:
תריסים היום הפכו לעסק מאד מורכב, אם בעבר היה את התריס האפור שמשכו אותו עם ידית, כיום יש סוגים שונים של תריסים, בעלי שלבים העשויים מחומרים שונים והתחום הופך למפותח ולמורכב מאד. כמובן שלכל חידוש ושדרוג בתחום התריסים יש משמעויות תקציביות נרחבות! לתריסים בחלונות יש תפקידים שונים, כגון: האפלה על החלל, הסתרת החלל כלפי חוץ, שיפור האיטום של החלונות, מיגון והקניית תחושת ביטחון (בעיקר בבתים צמודי קרקע). אם אתם מתכננים חלונות בעלי תריסים בבית חשוב מאד להבין כי יש לכך משמעויות תכנוניות כמו עובי הקיר וגודל הפתח שיש לתכנן לחלונות, אם לא שמים דגש לגורמים הללו, אתם יכולים למצוא את עצמכם ללא יכולת לשלב תריסים בחלונות, או בחלק מהמקרים אנשים נאלצו לשנות את גודל הפתחים על מנת לשלב תריסים. כיום, קיימים סוגים רבים של תריסים המופיעים בצורות שונות כגון גרירה, גלילה ידנית או חשמלית ותריסים בעלי ציר פתיחה (כמו תריסי העץ/מתכת של פעם).
ארגז התריס – קיימים ארגזי תריס פנימיים נסתרים או חיצוניים. לרוב מומלץ למקם ארגז תריס פנימי נסתר, שבו התריס ומנגנון הגלילה/איסוף חבויים בתוך הקיר, כאשר מכסה התפעול של התריס (שדרכו מתקנים את התריס, במקרה של תקלה), צבוע בצבעי הקיר (לרוב עשוי מ- MDF או מגבס ירוק, או שייך לחברת open Art, ובעל תוספת של כמה מאות שקלים למטר אורך למנגנון של לחיצה ופתיחת פתח הטיפול של ארגז התריס באופן אלגנטי). אך במקרים בהם לא ניתן למקם ארגז פנימי מוסווה (כמו בתכנון מקדים לקוי או הגבלה על גודל הפתח ועובי הקיר), ניתן למקם ארגז גלילה/איסוף חיצוני. חשוב להדגיש כי גודל הארגז הוא פועל יוצא של סוג השלבים שנבחרו ושל גודל הפתח, ככל שהפתח גדול יותר, הוא מצריך יותר שלבים ולכן בגלילה או איסוף שלהם הם מצריכים מקום גדול יותר, מאשר בפתחים קטנים. גם שלבי אור בהם יש יכולת לרווח את הפתיחה בין שלבי התריס על מנת לבצע האפלה חלקית של החלל מגדילים את רוחב ארגז התריס (הגלילה יותר עבה במקרים כאלה מגלילה של שלבים רגילים).
שלבים- בעבר היו שלבי התריסים הנגללים או נאספים עשויים מפלסטיק. שלבים אלו אינם עמידים לפגעי מזג האוויר והם נשברים או מחוררים לרוב. כיום רוב השלבים של התריסים עשויים מאלומיניום שהוא חומר קל ועמיד בהרבה מהפלסטיק. לכן מומלץ מאד בשיפוץ של בתים ישנים להחליף לפחות את שלבי התריסים מפלסטיק לאלומיניום. יש לציין כי קיים מגוון עצום של שלבי אלומיניום בשוק והם משתנים מבחינת המחיר והאיכות שלהם, חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי איזה סוג של שלב מתאים לכל פתח ולצורות הגלילה השונות של התריס. פרט נוסף שראוי לשים אליו לב, כאשר בחורים את השלבים הוא צבעם, רצוי לנסות ולהתאים את צבע השלבים כמה שניתן לצבע פרופיל החלון, על מנת לקבל חזיתות נאות ומתואמות של הבית גם כשהתריסים סגורים. אם לא ניתן להתאים לחלוטין את צבע הפרופיל לתריס (במקרה שצבע הפרופיל מאד ייחודי), עדיף לבחור תריסים בצבע קלאסי שישתלב טוב עם צבע התריס ואף עם צבע חיפוי הקיר החיצוני (טיח או אבן). גלילה ידנית/חשמלית – כיום מומלץ מאד ונפוץ מאד למקם גלילה או איסוף תריסים חשמלי, במקום ידני. הגלילה החשמלית מאפשרת פתיחה קלה ונוחה יותר של התריסים, ללא מאמץ ובמיוחד בחלונות גדולים, שם אין צורך להתאמץ מאד כדי לפתוח את התריס. כמו כן לגלילה ידנית יש את החיסרון של חוט הגלילה שפעמים רבות נקרע ומצריך החלפה ותיקון התריס. כאשר מתקינים תריסים חשמליים יש להגדיר את סוג המנוע החשמלי של התריס (קיימת שונות במחירים ובאיכות המנועים).
תריס גלילה – תריס הנגלל לתוך ארגז התריס הממוקם לרוב מעל לפתח. במרבית תריסי הגלילה, התריס הסגור מעניק האפלה מלאה ואילו התריס הפתוח מעניק הארה מלאה של החלל. כיום ישנם פיתוחים רבים המציעים תריסי גלילה עם אפשרות לפתיחת ביניים ולשליטה איכותית יותר על כמות האור החודרת לחלל. למשל תריס גלילה אור- הנו תריס גלילה בעל אפשרות לבצע פתיחת ביניים של התריס, שבה נוצרים רווחים בין שלבי התריס המאפשרים מעבר חלקי של אור ואוויר לתוך החלל.
תריסי רפפה – בעלי שלבים המסתובבים על ציר אופקי ומאפשרים חדירות גדולה של אור ואוויר מאשר תריס גלילה רגיל. יכולת סיבוב זו מאפשרת להאפיל את החלל בצורה משתנה, ונותנת יותר משני מצבים של פתיחה או סגירה מוחלטת.
תריס וניציאני – אינו ממש תריס במובן המקובל של המילה, אלא יותר עונה להגדרה של וילון פנימי. אמנם ישנם חלונות בהם ממוקם תריס וניציאני בין שכבות הזכוכית של החלון עצמו, אך מדובר בפתרון יקר שנוטה לא מעט להתקלקל.
לסיכום, ראינו כי חלונות הם עסק מורכב למדי הכולל בתוכו רכיבים ומשתנים רבים. על מנת לוודא כי אנחנו בוחרים נכונה את החלונות המתאימים לנו, כדאי מאד לשבת עם איש מקצוע וביחד עם המתכנן לעבור על כל החלונות ולהתאים כל חלון לכל אחד מהחללים השונים בבית. בסיום ההתייעצות והפגישה נבנית רשימת אלומיניום המכילה את כל הפרטים של כל החלונות בבית, ומאילו חומרים הם עשויים. הרשימה הזאת מהווה בסיס להשוואת הצעות מחיר של ספקי החלונות והאלומיניום ומאד לא מומלץ לוותר עליה.
אם בכל זאת תרצו לבצע חישוב גס למחיר החלונות , בטבלה הבאה מרוכזים מספר עקרונות תמחור בסיסיים:
חשוב לציין שאלו עקרונות בסיס בלבד שיכולים לתת לנו אומדן על טווח המחירים, אך אינם יכולים לתת תמחור מדויק שתלוי בגורמים רבים אחרים שצוינו בכתבה. ושוב כמו תמיד בתחום הבניה והשיפוצים המחירים הללו אינם כוללים מע"מ!!!, כמובן.
חולמים על חלונות יפים, מאירים ונוחים? משפצים ורוצים להחליף את החלונות הישנים בבית? צרו עמי קשר ואשמח לעזור לכם לתכנן ולעצב את הבית ואת החלונות האידיאליים עבורו.