איך לתכנן ולעצב את המטבח המושלם?
המטבח המודרני - לא מה שהיה פעם:
המטבח נחשב לאחד האזורים המושקעים והחשובים בבית. רבים משקיעים סכומים גדולים בבניית ועיצוב המטבח שלהם והוא נחשב בהחלט ל"סמל סטטוס". המטבח המודרני הוא כבר מזמן לא המקום שרק מבשלים בו, אלא מקום ההתכנסות של באי הבית וחלל אירוח לא פחות חשוב מהסלון.
ישנו טווח גדול מאד של מחירים למטבח, כאשר המחיר מושפע בעיקר מהחומרים, הגודל והפרזול של המטבח. בישראל בממוצע מחליפים מטבח אחת ל-15-20 שנה ולכן חשוב מאד להקפיד על התכנון של המטבח הכי נכון עבורכם ועבור הצרכים שלכם. לכן אל תתפתו לתכנן מטבח לבדכם או לקבל מטבח סטנדרטי, אלא נסו להשקיע זמן, התייעצות עם בעלי מקצוע ומאמצים על מנת לתכנן ולהתאים את המטבח האידיאלי עבורכם.
איך מתכננים ומעצבים את המטבח האידיאלי?
לפני שמתחילים לחשוב על עיצוב המטבח שלכם עליכם לברר עם עצמכם מספר נקודות חשובות:
האם אתם מבשלים מעט או הרבה? מי המבשל העיקרי בבית? מהי צורת האירוח המועדפת עליכם? איך נראות הארוחות שלכם? האם אתם מפרידים בשרי וחלבי? האם אתם אופים? האם יש לכם מכשירי חשמל רבים במטבח? אילו כלים יש לכם והאם תרצו להציג אותם? האם אתם ימניים או שמאליים, גבוהים או נמוכים וכיו"ב.
שאלות אלו ורבות נוספות חשובות מאד על מנת להגדיר ולאפיין איזה סוג מטבח אתם צריכים ולהתאימו באופן האידיאלי עבורכם. לדוגמא: אם רק אחד מבני הזוג מבשל והוא גבוה או נמוך במיוחד, יש להתאים את גובה השיש והארונות לבשלן העיקרי. אם אתם שומרים על הפרדה בין בשרי לחלבי, המטבח שלכם צריך להכיל שני כיורים או כיור מופרד וגם שטח אכסון גדול יותר עבור סטים כפולים של כלים וכו'.
אחת השאלות הכי חשובות היא כמובן מהי צורת הבישול והאירוח המועדפות עליכם? והיא מובילה אותנו לבחור את סוג המטבח המתאים.
מהם סוגי המטבחים הקיימים?
ישנם כחמישה סוגי מטבחים עיקריים, אשר כל אחד מהם מתאים לסגנון אירוח ובישול שונים. כאשר חשוב להבין שלא תמיד ניתן לבחור במטבח האידיאלי עבורכם, ויש להתחשב בשטח המוקצה למטבח בבית או בדירה אשר ממנו נגזר גם סוג המטבח.
מטבח בצורת ר' או L:
מטבח זה המכונה גם "המטבח הקלאסי" הוא מטבח שניתן למצוא אותו בהמון בתים ודירות. מטבח זה מתאים לאנשים שמבשלים לפני שהאורחים מגיעים ומגישים את המנות מוכנות. צורת הבישול במטבח הזה אינה נוחה לאנשים שמבשלים בזמן שהאורחים נמצאים, מכיוון שהמבשל עומד בגבו אל הסלון ואינו יכול לדבר או להימצא בקשר עין עם אורחיו.
היתרון הגדול של מטבח ר' הוא שבזמן הבישול לא צריך ללכת המון בין הכיור, משטח העבודה והכיריים, לבין המקרר והתנור מאחר והם נמצאים בקרבה יחסית גדולה לשאר סוגי המטבחים.
חסרון מטבח הר' הוא כפי שצוין שהמבשל עומד לרוב בגבו אל הסלון או השטח הציבורי של הבית וקשה לשלב בו בישול של מספר אנשים בו זמנית ולכן הוא פחות מתאים לאנשים שאוהבים לבשל ביחד עם האורחים שלהם. חסרון נוסף של מטבח זה הוא שצורתו יוצרת פינה, שאינה נוחה וגורמת לבזבוז מקום.
מטבח מקביל פתוח:
מטבח פרללי פתוח או בלשון העממית "מטבח עם אי" הוא בין המטבחים האופנתיים והמבוקשים ביותר כיום. במטבח זה לרוב יש אי הכולל בתוכו כיור, כיריים, משטח עבודה ומשטח אכילה. ומאחור ממוקמים המקרר, התנור וארונות האחסון הגבוהים.
מטבח מסוג זה מייצר חוויות בישול ואכילה משותפת עם האורחים, מכיוון שהמבשל עומד בפניו אל האורחים ויכול ליצור קשר עין ושיחה תוך כדי בישול. זהו גם יתרונו הגדול של המטבח הזה.
החיסרון הגדול של מטבח מסוג זה הוא שמטבח כזה אינו מתאים לבשלנים "בלגניסטים". האי שעליו נמצא משטח העבודה, הכיריים והכיור הוא ליבת המטבח וקרוב למשטח האכילה ולכן כל צלחת מלוכלכת בכיור או סיר מלא רוטב בכיריים יקבלו מקום ותשומת לב גדולה בהרבה מאשר במטבח מסוג אחר. פעמים רבות לא ניתן בכלל לתכנן מטבח מסוג זה בחללים קטנים כי אי שיש בו כיור כיריים ומשטח עבודה דורש לפחות 2.20 מטר אורך, ללא החלק של הישיבה והאכילה.
מטבח בצורת מקביל סגור:
מטבח זה, הוא מטבח התחום בין שני קירות מקבילים, נפוץ בעיקר בדירות ובבתים בהם החלל המוקצה למטבח הוא בצורת חדר צר וארוך. מטבח כזה לרוב אינו פתוח לסלון או לפינת האוכל (למעט במקרים בהם אחת מצלעות הפרלל קצרה יותר מהשנייה).
מטבח פרללי סגור יתאים כמו מטבח הר' יותר לבישול טרם האירוח, מאחר וקשה לבשל בו כמה אנשים ביחד וצורת המטבח הזו אינה "מזמינה" לבישול משותף. כמו כן בשל צורתו הסגורה יחסית, אין תחושה שהמטבח רחב מידות ומזמין ולא רואים אותו מהחלל הציבורי. לכן מי שרוצה להשקיע ולהשוויץ במטבח החדש וה"מפונפן" שלו, עדיף שלא יבחר במטבח פרלל סגור. מצד שני, זהו מטבח שמתאים יותר לבשלנים בלגניסטים, מאחר והוא אינו מציג לראווה את הבלגן והלכלוך הנלווים לבישול. יתרון נוסף של מטבח כזה הוא החיסכון בשטח שהוא נותן והיכולת לשלב בכולו ארונות עליונים (שלא כמו במטבח בעל אי, לא רצוי לעשות בו ארונות עליונים). זהו מטבח יותר "קומפקטי" ומתאים לחללים צרים וארוכים.
מטבח בצורת ח': כמו במטבח ר', מדובר במטבח המתאים לצורת הבישול הקלאסית, מאחר וגם כאן המבשל עומד בגבו או בצדו אל האורחים.
זה מטבח אידיאלי מבחינת נוחות הבישול, מכיוון שהמבשל אינו צריך ללכת הרבה בין הכיור לכיריים (אם הם נמצאים לא על אותה הצלע). מטבח זה דורש יחסית מקום גדול ולא קל להכניסו בתכנון לכל חלל. במטבח כזה קל לבצע הפרדה בין הפונקציות הגבוהות (ארונות עליונים, תנור ומקרר) לבין הפונקציות הנמוכות (ארונות תחתונים ושיש). הפרדה כזאת מרווחת את המטבח ומייצרת תחושה של חלל גדול יותר. בדומה למטבח הר', החסרונות הם שנוצרות שתי פינות בשל צורתו וגם הוא פחות מתאים לבישול בצוותא. תת סוג של מטבח זה הוא מטבח מ' (שהוא מטבח ח' עם צלע נוספת קטנה, שכבר נמצא בתוך חדר ותחום בין ארבעה קירות).
מטבח קו:
זהו המטבח הפשוט ביותר, המורכב מצלע אחת שמכילה בתוכה את כל הפונקציות. למרות פשטות המבנה שלו, מדובר במטבח יחסית לא נוח, מכיוון שכל הפונקציות נמצאות על אותו הקו, המבשל הולך מרחקים ארוכים על קו זה, הלוך ושוב (אין צלע נוספת המקרבת את הפונקציות אליו). בנוסף תמיד מי שמבשל יעמוד בגבו אל האורחים וכל המטבח "פתוח" לרווחה אל החלל הציבורי שמולו, עובדה זו מחייבת שהמטבח תמיד יהיה נקי ומסודר. יתרונו של המטבח הזה הוא שהוא אינו מכיל פינות בזבזניות.
האב, הבן ורוח הקודש- השילוש הקדוש של המטבח:
לאחר שמנינו את סוגי המטבחים נדבר על השילוש הקדוש של כל מטבח: השילוש הקדוש של כל מטבח מורכב משלוש (יש הטוענים שחמש) פונקציות עיקריות:
אזור אכסון המזון- מכיל בתוכו כמובן את המקרר ואת המזווה או ארון מזון.
אזור המים – כמובן מכיל בתוכו את הכיור והניקיון של המזון.
אזור האש- האזור שבו מתבצע הבישול (כיריים) ולעיתים גם האפייה.
אזור נוסף שיש לתת לו חשיבות במטבח הוא אזור אכסון הכלים, המכיל בתוכו את כל הכלים של המטבח כמו סכו"ם, כוסות וצלחות וגם את מוצרי החשמל של המטבח. מאחר ופעמים רבות אזור זה מתפרש על פני כל המטבח, הוא לא נכלל בשילוש הקדוש, אך לארגונו ומיקומו במטבח ישנה חשיבות ותרומה גדולה לפונקציונליות וליעילות העבודה במטבח. את אזורי אכסון הכלים נסדר על פי תדירות השימוש בהם. למשל, כלים המשמשים אותנו לבישול היומיומי כמו תרווד וכפות לערבוב בבישול ימוקמו באזור הכיריים וכך לגבי סירים ומחבתות שאנחנו באמת מבשלים בהם. לעומת זאת, את סיר החרס היפהפה שקיבלתם במתנה מהסבתא של אחותכם החורגת ובישלתם בו אולי פעם אחת ויחידה בחייכם לא כדאי לשים באזור הסמוך למשטח העבודה, אלא בארון גבוה או אם אתם מתעקשים בוויטרינה שתציג את יופיו לכל באי הבית.
איך אהרוני מבשל?
לכל אחת מהפונקציות ממשולש הזהב של המטבח ישנה חשיבות מבחינת המיקום שלה ביחס לשתי הפונקציות האחרות. לדוגמא על הכיור להיות סמוך לכיריים וביניהם נמצא משטח הנקרא "משטח העבודה העיקרי" של המטבח. לגודלו של משטח העבודה ישנה חשיבות גדולה מאד ועליו להיות לא קצר מדי (על מנת שיהיה מספיק מקום לחיתוך והכנת המזון לפני בישולו) ולא ארוך מדי (שאז המרחק הגדול מדי מסרבל את המעבר בין הכיריים לכיור). באופן דומה ישנה חשיבות לכך שאזור אכסון המזון יהיה סמוך ככל הניתן לאזור הכיור (ביניהם יכול להיות משטח קטן יחסית הנקרא "משטח הנחה"). חשוב מאד להבין שמיקום לא נכון של אזורים אלו יעשה את העבודה במטבח למסורבלת ויגרום למטבח להיות מלוכלך ומבולגן. על מנת להבהיר נקודה זאת ניתן את הדוגמא הבאה, השף המהולל אהרוני רוצה להכין שקשוקה, מה עליו לעשות? ומה סדר הפעולות ההגיוני והנכון להכנת שקשוקה? ראשית עליו לגשת אל המקרר ולהוציא עגבניות, בצל, פלפלים, שום וביצים. במקרה שהוא מסודר ורוצה לפתוח פעם או פעמיים את המקרר ולא יותר הוא צריך ליד המקרר משטח הנחה קטן שעליו יניח את כל המרכיבים הדרושים לו. לאחר מכן עליו לגשת אל הכיור, שם עליו לשטוף את הירקות ולאחר מכן לחתוך אותם, על גבי משטח העבודה ולהעביר אותם, לפי הסדר במתכון כמובן, אל המחבת שנמצאת בכיריים. במטבחים בהם פונקציות המשולש הקדוש אינן ממוקמות נכון, כמו למשל מטבחים בהם מפרידים בין הכיור לכיריים (כמו במטבחים הטרנדיים לאחרונה עם אי שמכיל רק את הכיריים, כאשר הכיור מאחור), אהרוני יקירנו יחתוך את העגבניות ליד הכיור ויעבירן על גבי קרש החיתוך לכיריים שנמצאים על גבי משטח אחר, התוצאה היא רצפה מלוכלכת ומוכתמת במיץ עגבניות ולעיתים אף חתיכות עגבניות שנופלות ומטפטפות על הרצפה או על סינרו של אהרוני. לכן אנו מבינים שמדובר במטבח מאד מאד לא נכון מבחינת סדר העבודה. יש כאלו שיאמרו שאולי השף המהולל שלנו אינו אדם מספיק מסודר ומאורגן, אך הבה ונהיה מציאותיים, נסו לדמיין את עצמכם מנסים להעביר עגבניות חתוכות על גבי קרש חיתוך ביומיום כשברקע המולת הילדים הרעבים, קולות הטלויזיה או סתם החיים האמתיים המסיחים את דעתכם וגורמים למטבח שלכם להיראות זוועה. אם המקרר רחוק מאד מהכיור או שאין לו משטח הנחה לידו, אהרוני יאלץ ללכת הלוך ושוב בין הכיור לכיריים, כי כמה ביצים, עגבניות, פלפלים ושום שף נערץ אחד יכול לקחת בשתי ידיים?
מהסיפור הזה אנו למדים שחשוב מאד להקפיד על המיקום של כל פונקציה ובמיוחד אסור בשום פנים ואופן להפריד בין הכיור לכיריים. ניתן להפריד את שטח אכסון המזון משתי הפונקציות, ובתנאי שיהיה משטח הנחה הולם ושהמרחק ביניהם לא יהיה גדול מדי. לכן גם אם עיצבו לכם מטבח או הלכתם לחברת מטבחים שמפרידה בין הכיור לכיריים אל תסכימו לכך בשום אופן, גם אם מדובר במטבח הכי טרנדי, יפה ויקר שיש כי תוך מספר ימי שימוש המטבח עדיין יישאר יקר אבל ממש כבר לא כל כך יפה וכעבור זמן מה גם לא ממש טרנדי...
לסיכום:
ראינו כי על מנת לתכנן ולעצב את המטבח המושלם עבורכם חשוב מאד לבוא ערוכים ומוכנים. להבין מהם הצרכים שלנו ומהן הטעויות שמהן עלינו להימנע בתכנון ובעיצוב המטבח החדש. תוכלו להמשיך ולקרא בכתבות נוספות על החומרים שמהם עשויים מטבחים ועל הטעויות הנפוצות בתכנון מטבחים בהצלחה!
המטבח שלכם לא עושה חשק לבשל? רוצים להחליף או לשדרג את המטבח ולא יודעים איך להתחיל? השאירו פרטיכם ואשמח לתכנן לכם מטבח חלומי שיתאים לכל צרכיכם וישתלב בצורה אידיאלית בביתכם.