המדריך השלם לאינסטלציה
ברוכים הבאים לעולם האינסטלציה:
אם אתם נמצאים בתהליכי בניה או שיפוץ והקבלן או האדריכל שואלים אתכם איזה סוגי צנרת תרצו? אז קודם כל תבינו שאם שאלו אתכם אתם נמצאים במצב טוב. אם שואלים אתכם ותדעו לענות מבלי להתבלבל בשלל המושגים תוכלו לשאול את השאלות הנכונות ולקבל החלטות מתוך מודעות. לשם כך נועדה כתבה זו, שבה אתן סקירה על כל סוגי הצנרת הקיימים בבית, על היצרניות השונות של הצנרות, עלויות והמלצות.
נתחיל מההתחלה -מבנה צנרת ביתית:
על מנת להבין את כל המושגים הנוגעים לאינסטלציה, יש להבין את מבנה והרכב הצנרת בבית.
בבתי מגורים קיימות למעשה שתי מערכות של צנרת אינסטלציה: צנרת מים זכים וצנרת ביוב.
צנרת ראשונה -צנרת מים זכים
צנרת המים המגיעים ממערכת המים של העירייה/מועצה ומספקת לברזי המים בבית (מטבח וחדרי רחצה), את המים הזכים. למעשה המים הזכים הם מי השתייה והרחצה בבית. לצנרת זו קיימים מגוון סוגי מערכות וצינורות בעלי יתרונות וחסרונות שונים:
סוגי צנרת מים זכים:
באופן כללי ניתן לומר כי כיום בשוק הישראלי קיימים ארבעה סוגי צנרת מים זכים:
ה"סופרמן" של הצנרות: צנרת SP -super pipe
זוהי צנרת המורכבת למעשה מצינור פלסטי שקוטרו הפנימי משוריין ברשת אלומיניום, עם חיבורים מפליז. לצנרת הזאת יתרונות רבים: היא נחשבת קלה ונוחה לעבודה, מהירה להתקנה, אינה צוברת קורוזיה או אבנית, נחשבת לצנרת חזקה וגמישה, אין צורך במטראז' ארוך מצנרת זו מכיוון שהיא עוברת מנקודה לנקודה. כמו כן בגלל שהיא מכילה בתוכה מתכת, במקרה של תקלה ניתן לאתר אותה מעל המרצפות די בקלות (באמצעות גלאי מתכות) ולהוסיף נקודות מים די בקלות לצנרת. החסרונות שלה הם מחירה הגבוה (תלוי בקבלן, אם הקבלן רגיל לעבוד עם צנרת SP והוא מעדיף אותה על פני אחרות לרוב היא תתומחר באופן גבוה במקצת לצנרות אחרות, אך במקרה שאינו רגיל לעבוד עם SP, כמו באזור ירושלים תמורת התקנתה יגבה תעריף גבוה יותר) והעובדה שאם בכל זאת הצינור ניזוק, לא ניתן להחליפו מבלי לשבור ריצוף. חשוב לציין כי כיום ניתן גם לחבר אותה למחלקי מים (חנוכייה שמפרידה בין אזורי צנרת שונים בבית ומאפשרת לנתק ולשלוט על חלקים במערכת לפי בחירה במקרה של נזילות או התקנות חדשות).
פיתוח כחול לבן: צנרת פקסגול – PEX
זוהי למעשה צנרת בהשחלה, מדובר בצנרת בסיס (שרוול) שלתוכה משחילים את צנרת המים המורכבת מפלסטיק ופוליאתילן. יתרונותיה הגדולים של צנרת זו היא העובדה שבמקרה של פיצוץ או דליפה ניתן בקלות יחסית לשלוף את הצינור הפגום ולהחליפו ללא צורך בשבירת רצפות. הצינור אינו צובר אבנית וקורוזיה, ההתקנה מהירה יחסית, ניתן לחבר את הצנרת לשיבר ולחנוכייה, כך שהפעלה בו זמנית של מספר ברזים אינה משנה את הלחץ הכללי ומסייעת לנתק רק חלק ממערכת המים במקרה של תקלה. כמו כן העובדה שמערכת המים מועברת דרך שני צינורות מעניקה לצנרת בידוד נוסף שמסייע גם במקרה של דליפה (המים לא דולפים מחוץ למערכת, אלא בתוך השרוול). חסרונותיה של המערכת נובעים מהעובדה שיש צורך בעבודה מיומנת וזהירה תוך שימוש בזויות נכונות וברדיוס של הנחת השרוול על מנת שיהיה ניתן לשלוף ולהשחיל את הצינורות הפנימיים בקלות (חשוב מאד להקפיד על כך!). לצינורות הפקסגול לא ניתן להוסיף נקודות מים חדשות, אלא דרך חיבורי מתכת. כמו כן, בניגוד לSP למערכת הפקסגול נדרשת כמות גדולה של צנרת המגדילה את הסיכוי לדליפות ולעיתים, לאחר מספר שנים של שימוש, השרוול החיצוני עלול להתייבש ולהיסדק ובכך כן מצריך שבירה של רצפות על מנת לבצע תיקונים. חסרון נוסף הוא שבמקרה שבו בתכנון האדריכלי לא הוקצה מקום לחנוכייה, לא ניתן להשתמש במערכת הפקסגול.
היה היה: צנרת מגולוונת – schedule 40
כמעט בכל בית ישן שנתקלתי בו שמצריך שיפוץ, (פעמים רבות גם בשל דליפה בצנרת) הייתה מותקנת בו צנרת סקדיואל. זוהי צנרת מפלדה מגולוונת שהייתה עד לפני מספר שנים הכי נפוצה לשימוש בארץ. כיום היא נחשבת מאד לא איכותית, רגישה לקורוזיה והבעיה העיקרית שלה היא החיבורים שמהווים את החוליה החלשה בצנרת ונוטים לדלוף. מדובר בצנרת זולה מאד, שאינה מומלצת לשימוש.
צנרת מגולוונת סוג של מאובן חי
יקרה ולא ממש בריאה: צנרת נחושת
זוהי צנרת שנחשבת ליקרה (עלות הנחושת גבוהה), אך גם כאן יש בעיה בחיבורים ובצמתים שנוטים לדלוף אם לא לוקחים רתך ברמה גבוהה (בגלל שהשימוש בה הלך ופחת עם השנים, אין הרבה בעלי מקצוע שיודעים לעבוד אתה), בנוסף הנחושת שבצנרת עלולה לחלחל למי השתייה ומסכנת את השותים ממנה (עלולה בעיקר לגרום לתחלואה במערכת עיכול של ילדים) ולכן היא פחות מומלצת לשימוש.
על מה חשוב להקפיד בעבודה עם צנרת מים זכים?
בכל צנרת מים זכים שבחרתם להשתמש בבית מה שחשוב להקפיד הוא כי הקבלן עובד עם אינסטלטור שיודע להתקין ולהפעיל את הצנרת ובנוסף חשוב מאד לדרוש מהקבלן שבסיום התקנת הצנרת יבצע "ביטון". הביטון הוא למעשה כיסוי הצנרת בבטון כך שימנע פגיעות ושיתוך מכאני של הצנרת במהלך העבודה (בין התקנת הצנרת לריצוף הסופי עוברים באתר הבניה פועלים רבים עם כלים וציוד כבד שעלולים ליפול על הצנרת החדשה שהותקנה ולמעשה לפגוע בה ולגרום לסדקים) לכן חשוב להגן עליה באמצעות הביטון.
כמו כן, חשוב להקפיד שבכניסת מים זכים למבנה יהיו כמה שיותר נקודות של ברזים, על מנת לחלק את הסיכון לתקלות במערכת, ולהגדיל את השליטה על כמות המים הנכנסת למערכות הבית. ברזים מומלצים לשימוש הם ברזים תוצרת "שגיב" עם הכפתור הירוק.
הצנרת השניה: צנרת הביוב
הצנרת המכילה בתוכה את מי הדלוחין (כל אותם נוזלים שיוצאים מהכיורים, מקלחות ואמבטיות לאחר השימוש) ואת מי השופכין (הנוזלים והמוצקים שמגיעים לאסלות, לא נפרט מהיכן הם מגיעים...).
כאמור, צנרת הביוב מכילה בתוכה את כל מה שנאסף מהכיורים, האסלות, האמבטיות, המקלחונים, מכונת הכביסה ומכשירי עיבוי שמחוברים לביוב (כמו מייבש עם קונדנסור) ולעיתים גם מקופסאות ניקוז פתוחות בחדרי רחצה (אליהם גורפים את המים לאחר ניקוי או רחצה). גם למערכת זו קיימים כמה סוגים של צינורות המשמשים כיום בבניה בישראל. כאן נפרט את שני הסוגים הנפוצים ביותר לשימוש בארץ כיום:
הפשוטה והטובה: צנרת פלסטיק PVC
צינורות מפלסטיק "רגיל" בצבעים שונים (ירוק, כתום או שחור) בקטרים משתנים ובאיכויות שונות, לפי השימוש (במערכת הביוב הפנימית של הבית לדוגמא משתמשים בצינורות 4 צול, כמו הקולטן שזהו הצינור היוצא מן האסלה ונשם שהוא ההמשך של הקולטן אשר משחרר את הגזים הרעילים המצטברים במערכת הביוב) ואילו במערכת הביוב שמחוץ לבית משתמשים בצינורות קצת יותר גדולים של 6 צול.
צנרת PVC כתום המשמשת לביוב בבניה חדשה
השוייצרית: צנרת גיבריט GEBERIT
מדובר בצינורות מפלסטיק PVC שעברו תהליך כימי וחימום אשר מאפשר לצנרת להיות יותר רפויה וגמישה. צנרת זאת, המיוצרת בשוויץ נחשבת לאיכותית ביותר ולעמידה בטמפרטורות גבוהות והיא מצריכה ידע בהלחמה ובהתקנה של הצנרת. חשוב להדגיש כי הצנרת הזאת היא היקרה ביותר הקיימת כיום, אך יתרונותיה הם באיכות הגבוהה, בהגנה מפני נזילות (יש לה אוטמים חשמליים בעלי אלקטרודות המונעים נזילה), במהירות ההובלה של הנוזלים והמוצקים דרכה ובכך שהיא מבודדת רעשים (בניגוד לצינורות הרגילים שבבניינים בעלי קומות רבות יש להתקין בידוד אקוסטי לצנרת הביוב). החסרונות שלה הם מחירה הגבוה והעובדה שהיא מצריכה עבודת התקנה ברמה גבוהה יחסית. המלצתי היא שאם יש בעיית תקציב, כדאי להשתמש בה רק לצמ"גים (צינורות מי גשם שהם למעשה מרזבים העוברים דרך הקירות החיצוניים של הבית ומנקזים את מי הגשם מהגג), אשר מעבירים כמויות גדולות של מים ולהשתמש בצנרת PVC רגילה לשאר הביוב.
צנרת גיבריט המשמשת לצינור מי גשם בבניה חדשה
עכשיו כשאתם ממש מומחים - כמה טיפים והמלצות חשובות:
הקפידו לצלם ולתעד:
בכל מקרה בבניה חדשה, כאשר מתקינים מערכת צינורות ביוב יש להקפיד על צילום של המערכת לאחר התקנתה ולפני הטמנתה (בכל מקרה של בעיות בעלי המקצוע ידעו בדיוק היכן היא נמצאת ולא יבצעו חפירות מיותרות בגינה). כמו כן יש להקפיד על בדיקת לחץ הידרוסטטית (גם בצנרת מים זכים), בדיקות אלו נעשות בנוכחות נציג מטעם מכון תקנים ומהנדס הבניין ואסור לוותר עליהן (לעיתים הדבר עלול לעכב קבלת טופס 4 לבית). בנוסף בעלי מקצוע ממליצים שהצנרת תסומן בסרט סימון ושהיא תכוסה בחול נקי כ-20 ס"מ מתחת לצינורות וכ-20 ס"מ מעל לפחות, מאחר וזהו סימן מוסכם לכך שאם חופרים בגינה מכל סיבה שהיא ומגיעים לשכבת חול יודעים שישנה צנרת ונזהרים שלא לגרום לה לנזקים.
קחו בעלי מקצוע ויועצים שמבינים באינסטלציה:
פעמים רבות בבניה חדשה של בתים גדולים, או בתים בעלי מרתף עם שירותים, נידרש לקחת מהנדס אינסטלציה. מהנדס זה בונה תכניות מיוחדות לצנרות השונות ולמערכת הביוב (למשל במרתף ישנו צורך במשאבות "טבולות" אשר שואבות את תכולת הביוב כלפי מעלה אל מישור הביוב העירוני) וחשוב להתייעץ עמו ולקבל ממנו מפרט טכני מדויק ומפורט על סוגי הצנרות שכדאי ליישם בבית שלכם. כמו כן חשוב לדרוש מהאדריכל להבין היכן עוברות קופסאות הביקורת הפנימיות (בתוך חדרי הרחצה כדאי להקפיד שהן ימוקמו מתחת לארון הכיור על מנת שלא יפגמו באסתטיקה של חדר הרחצה), ובתיבות הביקורת החיצוניות (שלא יהיו ממוקמות באזורים בולטים בגינה כמו באזורים מרוצפים) ולשלבן היטב בתכניות האדריכליות ובתכניות הפיתוח.
לפעמים האסלה הישנה קובעת היכן תהיה האסלה החדשה:
בשיפוץ של דירות או בתים ישנים חשוב להבין שלמיקומי האסלות הישנות (במיוחד בדירות הנמצאות בקומה גבוהה) ולמיקומי הקולטנים (אותם צינורות היוצאים מהאסלות) ישנה השלכה על התכנון העתידי של חדרי הרחצה החדשים, דהיינו יש לתכנן אותם ברדיוס של כמטר מהקולטנים הקיימים. אם מבחינה תכנונית אנו רוצים למקם את חדרי הרחצה במרחק גדול יותר, עלינו להבין שיש לכך השלכות אסתטיות ותכנוניות כמו הגבהת הרצפה על מנת ליצור שיפוע לצינור הקולטן החדש שמצטרף לצינור הישן ובכל מקרה עדיף שבמצבים כאלה יהיה מעורב מהנדס אינסטלציה שיתכנן את השינוי ויאשר אותו.
מי כאן לא חשב אף פעם על ניקוז מזגנים?
פעמים רבות כאשר בבניין מותקנים מזגנים, מבצע איש מיזוג האוויר חיבור של ניקוז המזגנים לצנרת הביוב. ניקוז המזגנים הוא למעשה צנרת דקה יחסית שמנקזת את המים המזוקקים והמאוד נקיים שהמזגן מגיר במהלך עבודתו. אם החלטתם לבצע ניקוז של המיזוג למערכת הביוב יש לוודא כי ישנה התאמה בין האינסטלטור לאיש מיזוג האוויר לגבי הניקוז. חשוב להבין שניקוז כזה מבצעים אך ורק לחסמי ריח פעילים במערכת הביוב (מכיוון שמערכת הביוב היא מערכת פתוחה עלולים ריחות בלתי נעימים של הביוב לעלות אל הבית ולכן במפגשים של המערכת עם כיורים, אזורי ניקוז באמבטיות ובמקלחונים מותקנים חסמי ריח או סיפונים וגם בריצוף ובקירות עצמם מותקנים חסמי ריח). ישנם בעלי מקצוע הגורסים שלא כדאי כלל לחבר את ניקוז המזגנים לביוב מכיוון שכל חיבור בתוך הקירות בין הצינור הדקיק של המזגן לצינורות העבים של הביוב הוא נקודת תורפה נוספת במערכת. כמו כן, במקרים שבהם החיבור לא נעשה כראוי, קורה לעיתים שזיהום ממערכת הביוב עולה אל המזגן ואז בכל פעם שפותחים את המזגן ישנו ריח איום של נבלה. במקרה כזה חשוב שתבינו שאף אחד לא מת לכם בתוך המזגן אלא שפשוט יש זיהום ריח ממערכת הביוב. לעניות דעתי כדאי לנסות ולנקז את מי המזגן בצורה נקיה ואלגנטית אל הגינה בצינור שעובר דרך הקיר וריצוף החוץ ומסתיים ישירות באזורי צמחיה (כמו שצינור הגז יוצא מאזור הכיריים, מתחת לריצוף ומסתיים בפילר הגז), כך תרוויחו עוד מים נהדרים שישקו מפעם לפעם את הגינה שלכם, בחינם. אם בכל זאת אתם כן רוצים לנקז לביוב יש להקפיד שניקוז המזגנים יתבצע כראוי (כמו כל דבר בבניה).
לא מבינים כלום באינסטלציה? מתכננים שיפוץ או בניה ולא יודעים מהיכן להתחיל?
אתם מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם ואשמח לסייע לכם לתכנן את הבניה או השיפוץ ולהגדיר את כל הפרטים הטכנים החשובים באמת.
בהצלחה!