כיצד תבחרו חומרים למטבח המושלם

 

חומרים ואביזרים מהם עשוי המטבח -לא רק פרטים טכניים:

בכתבה הקודמת פירטתי והסברתי כיצד כדאי לגשת לתכנון מטבח שיהיה נוח, פונקציונלי ואידיאלי עבורכם. כעת ניכנס לפרטים החשובים על החומרים שמהם עשויים מטבחים כיום בישראל. חשוב להבין שלכל בחירה עיצובית הכי קטנה במטבח ישנן גם השלכות תקציביות וגם פונקציונליות. על מנת שתוכלו להבין את עולם המושגים שבו נגרים ויצרניות מטבחים משתמשים, חשוב להסביר כמה מושגים בנגרות ובבחירת חומרים. 

הפרטים שמהם עשוי המטבח מקנים לו את הסגנון והמראה הסופי

 

 

אז ממה בעצם עשויים מטבחים בימינו?

בבואנו לדבר על חומרים מהם עשוי מטבח, עלינו להפריד בין גוף הארון לחזיתות שלו, ובין הארונות עצמם לפרזול ולמסילות של המטבח.

לכל אחד מהגורמים הנ"ל ישנה חשיבות מכרעת על איכות, סגנון ומחיר המטבח שלכם ועלינו להבין היטב בחומרים אלו לפני שניגשים לשלב בחירת החומרים במטבח.

 

מושג בסיסי ראשון-גוף הארון :

לרוב במטבחים בארץ גוף הארון יהיה עשוי מסנדוויץ'. סנדוויץ' הוא למעשה לוחות של דיקט (משטח עץ דק) הדבוקים אחד לשני. ישנם שני סוגי סנדוויץ, אדום (נגד אש) ולבן (הרגיל). היתרון הגדול של סנדוויץ' היא עמידותו למים ולכן רבים מעדיפים שגוף הארון במטבח ולא רק בחדרי רחצה יהיה עשוי מסנדוויץ' (למקרה של נזילה בכיור).

במדינות רבות אחרות משתמשים בגוף ארון העשוי סיבית – סיבית הידועה לשימצה (ולא בצדק) במחוזותינו היא למעשה חלקיקי נשורת /עץ דחוסה. יש המשתמשים בסיבית לבניית גוף הארון במטבח למרות שהיא פחות עמידה למים, מאחר ובכל זאת מטבח לא באמת נחשב לחדר רטוב. כמו כן, הסיבית זולה בהרבה מהסנדוויץ'.

 

תכלס לעיצוב - חזיתות הארון:

כאשר אנו באים לדבר על חזיתות הארון, שלרבים מאתנו הן הכי חשובות במטבח. עלינו להחליט ולהבין איזה סגנון של מטבח אנו בוחרים. בחירה זאת היא חשובה במיוחד כי חומרים לחזיתות מטבח בסגנון כפרי פרובאנסי לא יתאימו לחזיתות מטבח מודרני. לכן קודם כל כדאי להבין שמראש בחירה בסגנון מסויים היא בעלת השלכה ישירה על החומרים וכמובן על התקציב. מהם החומרים המתאימים לכל סגנון? אסביר בהמשך.

חזיתות הארון קובעות את הסגנון העיצובי

 

 

נפלאות ה-MDF:
באופן עקרוני, ברובם המכריע של המקרים חזיתות הארון יהיו עשויות מ-MDF, שהוא למעשה קרטון דחוס ברמה גבוהה, אותו צובעים או מכסים במשטחים מסוגים שונים.
ה-MDF אינו עמיד במים ובקצותיו הוא רגיש למכות ולפירוק ולכן במטבחים איכותיים יש חומרים המגנים עליו (יצוינו בהמשך).
מטבחים בעלי חזיתות עץ מלא הם מטבחים שפסו וגזו מן העולם בשל כובד העץ, הסרבול שלו והעובדה הפשוטה שהוא מתנפח בלחות ויש לו חיים ותזוזות משל עצמו והכי חשוב הוא יקר להחריד, לכן היום כמעט ולא עושים מטבחים מעץ מלא.


שילוב בין פורניר ל-MDF - ללכת בלי ולהרגיש עם:

כעת תשאלו אז איך יכול להיות שישנם מטבחים שהחזיתות שלהם נראות כעשויות מעץ?

במקרים כאלו רוב הסיכויים שהשתמשו במטבח במה שנקרא "פורניר", פורניר הוא למעשה דף או טפט דקיק מאד העשוי מעץ והוא מודבק על גבי ה- MDF והוא המקנה לדלת את המראה הרצוי של עץ, ללא חסרונותיו הרבים של עץ מלא. ישנם סוגים רבים של פורניר, העשויים מעצים שונים וביניהם פורניר אלון, דובדבן, מייפל, אגוז ואף טיק. כל פורניר נראה כמו העץ שממנו הוא מופק, וכמובן שניתן לצבוע את חזיתות הארון בצבע או בלכה, על מנת להגיע לגוון הרצוי.
חזיתות מטבחים מפורניר נותנות למטבח מראה חמים וטבעי והן מתאימות לסגנון קלאסי, לסגנון אירופאי ולסגנון כפרי. עם זאת חשוב לדעת כי מטבח מפורניר נחשב מטבח יקר יחסית, הארונות עדינים (לא עמיד לבימבות ולתעלולי זאטוטים) והפורניר, כמו עץ רגיל עובר תהליך של "שיזוף" ושינוי הצבע, כך שאם מחליפים דלת או מוסיפים דלת למטבח הגוון שלה לא יהיה בדיוק כמו הגוון של שאר המטבח (לפחות לא בחודשים הראשונים, עד שהכל ישתזף ביחד).

 

צביעת MDF- השלייפלאק:

במקרים רבים בהם לא משתמשים בפורניר קיימת אפשרות לצבוע את ה- MDF בצביעה אטומה במספר שכבות. לצביעה שכזו קוראים "שלייפלאק" והיא מתבצעת ברמות שונות של ברק (ממט עד למאה אחוזי ברק). היתרון בשלייפלאק הוא שניתן לחרוץ חריצים או לגלף צורות ב-MDF ובכך ליצור חזיתות שאינן חלקות לגמרי. חזיתות שכאלה תואמות את המראה הפרובנסי המעוטר שרבים רוצים למטבח שלהם. היתרון הגדול של שלייפלאק הוא מגוון גדול של צבעים (ניתן לבחור כל צבע במניפה) ושניתן לשחק עם רמות הברק (חשוב לדעת שאם רוצים מעל ל-60% ברק, זה מייקר את החזיתות). עם זאת, חסרונו הגדול של השלייפלאק הוא שהוא אינו עמיד במבחן הבימבות וגם הוא כמו הפורניר מייקר את המטבח.

 

פורמייקה- כבר לא מילה גסה:

מלבד השלייפלאק והפורניר, ישנו כיסוי נוסף שכולנו מכירים והיום זוכה לקאמבק ולמקום של כבוד, והוא כמובן הפורמייקה. הפורמייקה היא למעשה טפט עשוי משכבות של נייר קראפט שמעובדות ודבוקות זו לזו, ואותה מדביקים על גבי ה- MDF. הפורמייקה היא הפתרון הזול ביותר לחזיתות, היא עמידה מאד וכיום בניגוד לעבר ניתן להשיג אותה במגוון גדול של צבעים ואיכויות. לפורמייקה יש חיסרון שלא ניתן לבצע גילופים ועיטורים בחזית הארון (כי קשה להדביק אותה מעל חריצים וגילופים) ולכן מי שרוצה מטבח בסגנון פרובאנס לא יכול להשתמש בפורמייקה. היתרונות של הפורמייקה הם עמידותה הגבוהה, בפני מכות וחומרים כימיים והמחיר הזול יחסית. כמו כן, היום בניגוד לעבר קיימים בשוק צבעים המתאימים לצביעת רהיטי פורמייקה. עם זאת חשוב לציין כי כיום יש מגוון עצום של פורמייקות מסוגים ואיכויות שונות. הפורמייקות האיכותיות והיקרות ביותר יכולות להגיע בכייף לטווחי מחירים של צביעת שלייפלאק או אפילו לפורנירים מסויימים. לכן, אם אתם מעדיפים את המראה הכפרי כדאי להשוות עם הנגר או חברת המטבחים באיזה פורמייקה הם משתמשים ולהשוותה לאותו מטבח עם חזיתות שלייפלאק, מנסיון אתם יכולים להיות מופתעים לטובה!.

 

הגנה ושמירה על החזיתות - חשוב מאד!

חשוב מאד לוודא כי במטבח בעל חזיתות MDF, תהיה הגנה על הקצוות של ה-MDF, מכיוון שהוא עלול לקבל מכות ואף להיות רגיש לנוזלים. לכן, במטבחים איכותיים נהוג לחבר לו דפנות הנקראות "קאנט" מחומרים שונים במטרה להגן עליו (לרוב מ-PVC , עץ גושני או מסנדוויץ').

 

מה זה בכלל פרזול מטבחים?

פרזול הוא למעשה שם כולל לכל היחידות, המסילות והצירים המאפשרים לדלתות ולמגירות המטבח להיפתח ולהיסגר. ככל שהפרזול יהיה יותר איכותי, הפתיחה והסגירה של ארונות ומגירות המטבח תהיה קלה, פשוטה, נוחה ושקטה יותר.

במטבחים המודרניים כיום, מדברים המון על נושא הטריקה השקטה. חשוב להבין שבעבר בארונות הנמוכים של המטבח היו דלתות ולכן המטבח הכיל הרבה פחות מגירות. כיום, לאחר שהאנושות ויצרני המטבח הפנימו כי בניית ארונות מטבח נמוכים עם מגירות היא הרבה יותר ארגונומית ונכונה לשימוש, עולה החשיבות הגדולה של מנגנוני הפרזול למגירות. גם אם תחליטו לוותר על טריקה שקטה, חשוב להבין על מה אתם מוותרים, חשוב להבין שלהחסרה או להוספה של מנגנוני טריקה שקטה יש משמעות תקציבית מאד גדולה. אם אתם רוצים לחסוך בעלויות המטבח ולא מוכנים להתפשר על החזיתות, תוכלו לעשות מסילות רגילות ולחסוך בהפרשים ניכרים לכל מגירה. כיום קיימים סוגים רבים של פרזולים למטבח ופתרונות שונים ומעניינים. במהלך בחירת החומרים במטבח, רצוי מאד להתייעץ ולברר באיזה סוג פרזול הנגר או חברת המטבחים משתמשת למטבח שלכם. ניתן לפנות לחברות מיוחדות המתמחות בייבוא וייצור מוצרי פרזול על מנת לוודא כי הפרזול שלכם הוא איכותי ובכך יאפשר לכם לעבוד במטבח שלכם בצורה החלקה והטובה ביותר. בכלל, כדאי ללכת לאולמות תצוגה כאלו, על מנת לקבל רעיונות לתכנון של יחידות במטבח (כמו מגירת פחי זבל מתחת לכיור או ארונות מזווה מתקפלים שנעים במסילות מיוחדות כלפי חוץ). 

 

מאיזה חומרים מייצרים משטחי עבודה?

משטח עבודה הוא המשטח המכסה את הארונות התחתונים של המטבח ועליו מונחים הכיור והכיריים ולעיתים גם חלק מהמכשירים החשמליים של המטבח.
כיום ישנו מגוון רחב של משטחי עבודה המשמשים למטבחים, כאשר לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות:

 

 

משטח שיש:
שיש הוא סלע הנוצר בתהליך של דחיסה וטמ"פ גבוהות והוא מצוי במרבצים טבעיים. פעמים רבות השיש מכיל מינרלים אשר מעניקים לו צבעים וטקסטורות ייחודיות ומכאן יתרונו. בדומה לאבן לשיש ישנם חסרונות רבים וביניהם רגישות לחומצות, לטמפרטורות גבוהות, לשריטות והיא עלולה לספוג כתמים (לעיתים דרוש שימוש בסילר).

 

משטח עץ/בוצ'ר:
משטח העשוי מפיסות עץ גושני המחוברות זו לזו, אם הפיסות קטנות ובעלות גודל זהה מדובר בבוצ'ר ואם הפיסות גדולות ובעלות גדלים שונים מדובר בלאמי (בעל מראה יותר טבעי של עץ). הבוצ'ר נחשב כמשטח מאד אופנתי ומקנה מראה כפרי וחמים למטבח, וניתן לתקן את פגמיו על ידי שיוף. אך עם זאת לבוצ'ר יש מספר חסרונות: הוא רגיש לחומרים כימיים ולטמפרטורה גבוהה, הוא יחסית יקר והוא דורש תחזוקה גבוהה הכוללת שיוף וצביעה.

 

משטח אבן קיסר:
משטח זה מיוצר מקוורץ המעורבב עם פיגמנטים ופולימרים שונים, והוא פטנט ישראלי ייחודי.
אבן קיסר נפוצה מאד לשימוש במטבחים, היא נחשבת עמידה, קלה לתחזוקה ולניקוי, מחירה סביר וקיים מגוון של משטחים בצבעים ובטקסטורות שונות. החסרונות של אבן קיסר היא שהיא עלולה להיסדק אם  מפילים עליה משהו כבד, היא רגישה לטמפרטורות גבוהות ולא מומלץ לחתוך בסכין עליה ישירות.

טיפ חשוב למי שמחליט ללכת על משטח אבן קיסר! בכל שנה החברה מוציאה ליינים חדשים ומרשימים מאד של משטחים. חשוב להבין שככל שהקולקציה חדשה יותר, מחירה עולה בהתאם. כן כדאי להסתכל בקולקציות החדשות ולראות מה מוצא חן בעיניכם ואחר כך לא להתבייש ולשאול אם יש דוגמה דומה מקולקציות קודמות, בזול יותר. אז תוכלו לבדוק האם ההבדל בין הדוגמא מהקולקציה החדשה לישנה יותר שווה לכם את ההפרש הכספי.

 

משטח אבן חברון:
אבן חברון היא אבן גירית, בעלת מראה "וורידי" המשמשת למשטחי ריצוף וחיפוי רבים. לאבן חברון יש מקדם שחיקה נמוך יחסית (מכיוון שהיא רכה) ובשל צפיפותה הנמוכה היא סופגת כתמים ונהוג לאטום אותה בסילר. יתרונותיה הם המחיר הנמוך והזמינות וחסרונותיה הם הספיגה המהירה של חומרים והכתמה, שחיקה גבוהה ורגישות לטמפרטורה.

 

משטח גרניט:
גרניט היא אבן טבעית הנוצרת בתהליך של לחץ היוצר סלע קשיח מאד. צבעיו של הגרניט הם לרוב אפורים ורודים, אך ישנם משטחי גרניט בצבעים כהים יותר. משטחי גרניט נחשבים חזקים ועמידים לטמפרטורות גבוהות, לשריטות ואינם דורשים תחזוקה מיוחדת. עם זאת, הגרניט נחשב למשטח יקר יחסית ובשל צבעיו הייחודיים והמראה ה"מנומר" שיש לו הוא מאד דומיננטי במטבח ולא מתאים לכל סוג של מטבח (המראה יוצר דגש על המשטח, אפקט שאינו תמיד רצוי).

 

משטח נירוסטה:
משטח נירוסטה עשוי מפלטות דקיקות של נירוסטה. משטחי נירוסטה משמשים פעמים רבות למטבחים מקצועיים ותעשייתיים בעיקר בגלל שאלו משטחים שקל לשמור בהם על היגיינה.
משטחים אלו עמידים לכתמים, לחום ומתאימים בעיקר למטבחים בעלי מראה מודרני הייטקי ותעשייתי.
בין חסרונותיו העובדה שמשטחי נירוסטה הם יקרים, מדגישים טביעות אצבעות ולכן לא תמיד יראו מבריקים כפי שהם אמורים להראות, כמו כן בגלל הדקיקות שלו, כאשר עובדים על משטח מסוג זה נשמעים קולות חלולים (אלא אם מתקינים לוחות סנדויץ' מתחת למשטח).

 

משטח קוריאן :
משטח זה הוא בין המשטחים החדישים ביותר הקיימים, מדובר בחומר פולימרי אותו מתקינים לרוב מעל ללוחות MDF. משטחים אלו נחשבים לעמידים וחזקים במיוחד (שימשו במקור למעבדות), ניתן להשיגם בשלל צבעים, המשטח נראה רציף וללא חיבורים ותפרים וניתן לבצע יציקה של כיור אינטגרלי למשטח. עם זאת, משטחי הקוריאן הם יקרים ביותר, יש להם מראה מעט "פלסטיקי" ולא מומלץ להניח עליהם סירים חמים או לחתוך עליהם ישירות והצטברות של אבנית על גבי המשטח (הנשארת ממים שלא יובשו) גורמת לו להיראות עמום ולא אחיד

 

משטח אוניקס:
אוניקס היא אבן גירית בעלת צבעים ייחודיים ושקיפויות המייחדות אותה. היא משמשת למשטחים ונחשבת ייחודית ויוקרתית מאד, אך גם יקרה ביותר. גם האוניקס סופגת כתמים ולכן משתמשים בסילר, היא עלולה להישרט ולכן אסור לחתוך עליה, כמו כן היא רגישה לחומציות ולטמפרטורות גבוהות.

 

 

סוגי כיורים:

כשמדברים על כיורים צריך להבחין בין החומר ממנו עשוי הכיור לבין צורת הכיור וצורת ההתקנה שלו. כיום השוק מוצף בים של חנויות לכלים סניטרים, בכל טווח המחירים והאיכויות. חשוב להבין שישנה תחרות מאד גדולה ולכן כדאי לנו הצרכנים לנצל אותה לטובתנו. אני ממליצה ללכת לפחות לשלושה מקומות שונים, לבחור כיור למטבח (רצוי ביחד עם שאר הכלים הסניטרים אם אתם כבר כאן, למה לא?), ולעשות השוואת מחירים ולהתמקח עד שתצאו מרוצים. מניסיון זה עובד ולרוב אפשר להגיע להנחות של עשרות אחוזים מהמחיר המקורי! אז לפני שאתם מסתערים על החנויות בואו נעשה קצת סדר בעולם הכיורים למטבחים:

 

סוגים שונים של התקנת כיורים:

אופן התקנת הכיור, הנחתו וחיבורו למשטח העבודה הוא נושא חשוב בפני עצמו שיש לתת עליו את הדעת לפני שבוחרים כיור למטבח. כשאתם מגיעים לחנות חשוב שתחליטו מראש על אופן התקנת הכיור, כך שהמוכרים יוכלו להראות לכם את הכיורים הרלוונטים עבורכם. אז אחרי שהדגשתי את חשיבות הנושא, איזו התקנה כדאי לבחור?

 

כיור אינטגרלי- איך בא לי:

בבניה ושיפוצים המילה אינטגרלי משמעה לרוב "יותר יקר". כמו מקרר אינטגרלי (שלמעשה הדלת שלו מכוסה בדלת שתואמים לחזית ארון המטבח ולא רואים שזה מקרר), או מדיח אינטגרלי (שגם הוא נסתר) שהרבה יותר יקרים מ"סתם" מקרר או מדיח, גם כיור אינטגרלי שייך לסוג התענוגות היקרים. למעשה כיור אינטגרלי הוא כיור העשוי יחידה אחת עם משטח העבודה במטבח. הוא בנוי מאותו חומר (אם זה שיש או אבן קיסר הוא נבנה מאותו חומר, בצורה כזאת שכמעט ולא רואים את החיבורים בין הכיור למשטח, אם זה בקוריאן הוא נוצר מאותה יציקה של החומר). היתרון הגדול של כיור אינטגרלי הוא באסתטיקה ובפונקציונליות המעולות שלו. בכיור אינטגרלי אין חיבור בין שני חומרים שונים שכמעט תמיד נראה לא טוב וגם יכול לדלוף או לחלופין להוות כר פורה לצמיחה של עובש שחור, כמו שקורה תמיד במשטחים החשופים תמידית למים. החיסרון האדיר הוא כמובן במחיר- בשביל לקבל כיור אינטגרלי תצטרכו להיפרד מהרבה כסף, זה יכול להגיע להבדל של כמה אלפי שקלים לעומת כיור רגיל. לכן בבניה כמו בבניה צריך לבצע תעדוף ולראות אם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו את התענוג היקר (זה באמת תענוג!!!).

 

הכי לא מומלץ – כיור בהתקנה עליונה:

כיור בהתקנה עליונה הוא למעשה כיור שמונח מעל למשטח העבודה, כך ששולי הכיור מכסים על הפתח במשטח העבודה. שימו לב שאין הכוונה לכיור בהתקנה עליונה כמו בחדרי רחצה שם רואים את כל הכיור (לרוב כיורי חרסינה מצוירים, שעליהם יתואר בהרחבה בכתבה על חדרי רחצה). התקנה עליונה של כיור מטבח אינה מומלצת מכמה טעמים עיקריים: הראשון הוא שלא ניתן לגרוף מים ממשטח העבודה אל הכיור בצורה חלקה, כי שולי הכיור למעשה מהווים מכשול למעבר המים. הסיבה השנייה שגם קשורה לסיבה הראשונה היא ששולי הכיור, שם מצטברים מים נוטים לצבור את הג'יפה השחורה הנודעת לשימצה וצריך כל הזמן לנקות באקונומיקה סביב אותו חיבור. סיבה נוספת היא שמים יכולים לחלחל בין החיבור שמתחת לכיור למשטח העבודה, שוב ממש לא רצוי. לכן אני מקווה ששוכנעתם לא לבחור בהתקנה עליונה לכיור המטבח שלכם.

 

קצת יותר טוב- כיור בהתקנה תחתונה:

כיור בהתקנה תחתונה הוא למעשה כיור שמותקן באופן שבו שולי המשטח מותקנים מעל לכיור. בהתקנה כזו, ישנו פתרון לבעיית גריפת המים, כי שולי המשטח נמצאים מעל לכיור עצמו, אך גם כאן עלולה לבצבץ לנו אותה ג'יפה שחורה (אם כי פחות מכיור בהתקנה עליונה) וגם כאן סכנת חלחול המים בין משטח העבודה לכיור עצמו קיימת.

 

יותר מרצוי – כיור בהתקנה שטוחה:

כיור בהתקנה שטוחה מותקן על גבי משטח העבודה באופן שבו שולי הכיור נמצאים באותו מישור של משטח העבודה (הכי קרוב לכיור אינטגרלי). התקנה כזאת פותרת את בעיית גריפת המים ומביאה לתוצאות מצוינות בתחום אותו לכלוך המצטבר בשולי הכיור ועושה לנו "שחור בעיניים".

 

מאילו חומרים עשויים כיורים?

לשאלה הזאת ניתן לענות במילה אחת: המון! ישנו מגוון גדול מאד של חומרים שמהם מייצרים כיום כיורים למטבח (וגם לחדרי רחצה). כמו כן, התשובה על השאלה הזאת מתעדכנת חדשות לבקרים וכל פעם נכנסים עוד ועוד חומרים חדשים לייצור של כיורים. לכן אשתדל למנות עבורכם את החומרים הנפוצים והעיקריים לכיורי מטבח:

 

נתחיל ברגיל – כיור אקרילי:

כמו אמבטיה אקרילית, גם כיור זה הלבן בדרך כלל הוא הכיור הנפוץ ביותר לשימוש במטבחים בישראל. כיור אקרילי הוא למעשה כיור שמורכב מתערובות של אבנים טבעיות, חרס או קוורץ  (כמו אבן קיסר) עם חומרי דבק מלכדים. את התערובת ההומוגנית הזאת יוצקים לתוך תבניות שיוצרות את צורת הכיורים והם נחשבים לכיורים מאד חזקים ואמינים. גם אם תקלעו לכיור כזה את הסכו"ם בתום כל ארוחה, תנקו אותו בדטרגנטים היסטריים ואף תניחו בו סירים חמים הוא יסלח לכם וישמור על צורתו ללא סדקים ושריטות (תשתדלו לא להתפרע יותר מדי). בגלל שכיור אקרילי מיוצר ביציקה, אפשר ליצור לו כל מיני וריאציות שונות ומשונות, כמו משטח עבודה אינטגרלי (הכיורים בחדרי רחצה שמגיעים ביחד עם המשטח, אינטגרלית) או להוסיף לו יחידה משופעת שעליה מניחים את הכלים לייבוש אחרי השטיפה. כמו כן ניתן לקבל כיור אקרילי בכל צורות ההתקנה הקיימות ובצבעים שונים ומשונים.

 

הנפוצים בשנים האחרונות – כיורי נירוסטה:

נירוסטה היא למעשה פלדה שאינה יכולה להחליד לעולם, והייתה שנים רבות בשימוש במטבחים תעשייתיים ובמסעדות, בשל היכולת לשמור בה על היגיינה טובה. נירוסטה בגדול היא חומר מאד עמיד, גם לשבירה, לחום ולשריטות. בין כל היתרונות כאן צצים להם שני חסרונות שלא תמיד נלקחים בחשבון והם שכיור נירוסטה נראה תמיד יותר מלוכלך מכיור רגיל (כל טיפה שנוזלת ומתייבשת בכיור מקבלת בו דגש וזרקור). החיסרון השני הוא שבשל צורת ואופן ההתקנה של כיורי נירוסטה, כל מכה או חבטה קלה בכיור נשמעת רועשת ורועמת במיוחד במין צליל חלול שיכול להיות מאד מעצבן... (גם אם אתם מניחים יפה יפה ובעדינות את הכלים בכיור תשמעו את הרעשים הללו). גם כאן הנירוסטה נחשבת גמישה וכיורי נירוסטה יכולים להיות אינטגרלים למשטחי נירוסטה ולבוא בכל צורות ההתקנה.

 

פיתוח יחסית חדש - כיור מקוריאן:

שוב אותו קוריאן המשמש למשטחי עבודה יכול לשמש גם ליצירת כיור, בעיקר כיור אינטגרלי מקוריאן. כיורים אלו נחשבים לעמידים לפגעי חום וחומרים כימיים, קל לתקן אותם אך שוב הם יקרים מאד ובעלי עמידות יותר נמוכה לשריטות. לרוב אם כבר משקיעים ומייצרים משטח עבודה מקוריאן יבצעו את הכיור אינטגרלי גם מקוריאן.

 

היפים לאמיצים – כיורי זכוכית או אבן:

כיורים העשויים מזכוכית או מאבן, הם כיורים מאד יפים ומיוחדים, אך הם פחות עמידים משאר הכיורים שציינתי ולכן מתאימים יותר לחדרי רחצה מאשר למטבח. אם אתם כן מתעקשים לשלב כיור כזה במטבח, הייתי ממליצה לשלב אותם בכיור שהוא פחות בשימוש מאסיבי (כמו כיור קטן לשטיפת מזון באי במטבח) ופחות לכיור הראשי של המטבח שבו שוטפים כלים ומכינים את מרבית המזון.

 

עוד כמה מילים על כיורים:

בחירת הכיור הנכון למטבח איננה משימה פשוטה כלל וכלל, חשוב להבין בדיוק מה אנחנו רוצים, מה הסגנון העיצובי של המטבח (למשל במטבחים בסגנון תעשייתי יותר מתאים כיור מנירוסטה) ושהכיור יתאים אליו. כמו כן חשוב לציין כי בכיורים ניתן לשלב מיקום למיכל של סבון הכלים, מיקום לסלסלות לסבוניות וכן הלאה. לשומרי המסורת שביננו יש כמובן כיורים כפולים (חשוב לקחת זאת בחשבון בתכנון של ארון הכיור במטבח) וישנו פטנט נחמד לעשות כיור כפול, שאחת מיחידות הכיור משמשת כ"בית" למתקן ייבוש הכלים ובכך חוסכת את הצורך בגריפת המים המטפטפים ממייבש הכלים לאחר השטיפה.

 

 

ברזים ברזים בואו הביתה:

כמו בכיורים ישנם סוגים שונים של ברזים וגם שלל חומרים שמהם מיוצרים ברזים. חשוב להבין ולהחליט עליהם עוד במהלך התכנון והשיפוץ של הבית.

 

לברזים שמשמשים במטבח ישנם שלושה סוגים עיקריים:

הנפוץ – ברז פרח:

ברז פרח נקרא כך מאחר והוא "צומח" ממשטח העבודה. זהו הברז הרגיל והסטנדרטי שלרוב רצוי למקם אותו ב"שעה שתיים" (לימניים) או ב"שעה עשר" (לשמאליים) מהכיור, כך שנוצרת זווית המאפשרת נוחות עבודה ושימוש נכון בברז. חשוב מאד לשים לב שהברז יהיה מספיק גבוה מעל לכיור, כדי שיהיה נוח לשטוף כלים ולא נצטרך להשחיל אותם מתחת לברז, אך שהברז לא יהיה גבוה מדי מעל לכיור, על מנת שהזרם לא ישפריץ לכל עבר. בנוסף אם הכיור ממוקם מתחת לחלון חשוב לשים לב שהברז אינו בגובה שמפריע לפתיחה פנימה של החלון.

 

מי מכיר את הברז שבקיר?

ברז זה פחות נפוץ במחוזותינו והוא יותר מזכיר את הברזים של "פעם" או ברז של פיית מילוי של אמבטיה שיוצאים מן הקיר. כשמתכננים ברז כזה חשוב מאד לתת על כך דגש שהברז ימוקם בדיוק במרכז הכיור. זוהי נקודה חשובה שנקבעת כבר בשלב תכניות האינסטלציה וחשוב להקפיד עליה כי הזזה של נקודות מים, במקרה של טעות היא תיקון מסובך ויקר, לא כדאי להסתבך עם זה!

 

ברז קיר

 

הבחירה המוזרה-ברז תקרה:

כן כן קיימת כזאת חיה, אם כי היא לא מאד נפוצה וקצת משונה. מדובר בברז שהצינור שלו יוצא ישירות מן התקרה ו"הולך" כל הדרך עד מעל לכיור. בעבר המאד רחוק, בבתים מאד ישנים ברזים כאלו היו נפוצים. כיום משתמשים בברזים כאלה כאמירה עיצובית, בעיקר בעיצובים יותר ציבוריים ומסחריים ופחות בעיצובים של בתים פרטיים. כמו ברז קיר ואפילו יותר, לברזי תקרה חשובה הקפדה יתרה על התכנון המוקדם של מיקום הכיור ומיקום הברז, על מנת שלא נסתבך בשלב הביצוע עם נקודות מים לא מדוייקות.

 

חומרים לייצור ברזים:

גם בברזים ישנם חומרים שונים ומשונים המשמשים לייצורם. ישנם ברזים המיוצרים מפליז, מאלומיניום, מנירוסטה, מניקל או מנחושת. כל חומר מותאם לסגנון אחר של עיצוב או של פונקציונליות. בגדול המלצתי היא לקנות ברזים מחברה ידועה, שמייצרת ברזים בעלי תו תקן ונותנת אחריות על הברז.

כמו בכל דבר בבניה, אפשר לקנות ברזים סבירים לחלוטין במחירים טובים וניתן ל"התפרע" מבחינה תקציבית. הכל עניין של העדפה אישית והליכה עם קו עיצובי מסוים. לעניות דעתי אפשר ליצור מראה כפרי משובח למטבח גם עם ברז נירוסטה "רגיל" ופשוט, מבלי למשכן את הבית כדי לקנות ברזים במראה וינטג' ייחודי ויוקרתי באלפי שקלים. ברז הוא אביזר יחסית קטן ופחות משמעותי בעיצוב הכולל של חלל המטבח ולכן ניתן לחסוך כאן מבחינה אסתטית. עם זאת שוב אני מדגישה כי מבחינה פונקציונאלית עדיף כן לקנות ברז מחברה טובה, כדי שלא נצטרך להתעסק הרבה עם תיקונים והחלפות.

בהצלחה!

 

רוצים לחדש את המטבח ומתלבטים אילו סגנונות וחומרים לבחור? התקשרו אלי לטלפון 0547606963 או השאירו את פרטיכם ואשמח לסייע לכם בתכנון מטבח ובבחירת חומרים מדוייקת לצרכיכם ולטעמכם.

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

כתבות נוספות
Please reload

אהבתם את הכתבה? שתפו בפייסבוק

אהבתם את הכתבה? שתפו בפייסבוק