top of page

הכל על מפרט טכני בבניה

מפרט טכני הוא אחד המסמכים הכי חשובים בבניה או בשיפוץ:

משפצים? בונים בית חדש? זוהי אולי הכתבה הכי חשובה שתקראו!. אמנם מדובר בנושא כבד וקצת ארוך, אך שווה מאד להתעכב עליו ולהבין אותו לעומק. כתבה זאת מדברת על מסמך שיכול (בהתייחסות הנכונה) לסייע לכם לצלוח את תהליך הבניה או השיפוץ על הצד הטוב ביותר. אני מאד ממליצה שלא לוותר על המסמך הזה ולהחתים את הקבלן המבצע עליו. מרגע שתעשו כן, כל מילה וסעיף במסמך הזה תחייב גם אתכם וגם את הקבלן מבחינה משפטית ולכן חשוב להבין ולהגדיר היטב את כל הסעיפים שבו.

המפרט הטכני הוא המסמך הכי חשוב בבניה

אז מה זה מפרט טכני?

מפרט טכני הוא מסמך המהווה תוספת חשובה וחיונית לתכניות העבודה בשיפוץ או בבניה. המסמך הזה למעשה מסביר ומפרט ממה אתם רוצים לבנות כל דבר בבית החדש שלכם. לכן, הוא מהווה בסיס חשוב מאד להצעת המחיר של הקבלן. אחרי שכבר בחרתם קבלן וסיכמתם עמו את כל הפרטים, חשוב מאד לעדכן את המפרט הטכני ולחתום עליו ביחד עם הקבלן.

המפרט הטכני בנוי מסעיפים שונים, המתארים, מפרטים ומסכמים את כל הרצונות והחומרים שבחרתם לעבוד איתם בבניה או בשיפוץ. למעשה הוא מכיל השלמה לתכניות העבודה שהאדריכל או המעצב סיפק לכם. בלעדיו, התמונה תהיה חסרה ונתונה לפרשנות שלכם מול פרשנות הקבלן (מצב מאד בעייתי שיש להימנע ממנו בכל מחיר).

קצת על חומר לבן וחומר שחור:

רבים מאתנו שומעים את המושגים הללו ולא ממש יודעים למה הכוונה. חשוב להדגיש כי לרוב חומרי הבניה הבסיסיים הכוללים את הבטון, המלט, ברזלים, קורות, צנרות תפסנות, טיח, סט ממ"ד תקני (דלת, חלון וצינורות אוויר) חול או שומשום למילוי הרצפה ובלוקים נחשבים לחומר שחור. לעומת זאת חומרי גמר כמו: אלומיניום, ריצוף, כלים סניטרים, פרטי נגרות, חיפויים, מזגנים, אמצעי חימום, דלתות, וגופי תאורה נחשבים לרוב לחומר הלבן. אבל, ויש אבל גדול כאן! ישנם פריטים שיכולים להיות ב"תחום האפור" ויש לגביהם שאלה (למשל ברזי ניל וסיפונים יכולים להיחשב חומר לבן או שלא, תלוי את מי שואלים).

מדוע זה חשוב? חשוב מאד קודם כל להגדיר מול הקבלן מה הוא מספק? האם הוא מספק גם חומר שחור וגם לבן, ואם כן איזה חומר לבן? וגם איזה חומר שחור?. אם סגרתם אתו רק על חומר שחור, כדאי מאד לתת התייחסות לכל רכיב ופריט בבניה ולהגדיר על חשבון מי לספק ולקנות (על חשבון הקבלן או על חשבון המזמין). פעמים רבות כמו בקניה של ריצוף וחיפויים רצוי להגדיר שהקבלן הוא זה שידאג לשינוע של הריצוף לאתר (מדובר על פרט חשוב מאד, שיכול להיות בעייתי אם לא סוכם מראש). אם כל נושא החומרים מוגדר באופן ברור במפרט הטכני, תוכלו לחסוך לעצמכם הרבה שאלות, אי הבנות וכאב ראש בהמשך. ככלל, ככול שהדברים יהיו יותר מוגדרים וברורים כך תימנעו מחוסר הבנה וממחלוקות עם הקבלן בהמשך.

בלוקים מוגדרים לרוב כחומר שחור

מבנה המפרט הטכני:

כפי שציינתי המפרט הטכני בנוי מסעיפים הנוגעים לחלקים שונים בבניה ובשיפוץ שלכם. בכל סעיף רצוי מאד שיהיה פירוט מלא על התוצרת של כל חומר או פריט ועל חשבון מי הוא נקנה. לדוגמא: אם סיכמתם מול הקבלן שהוא מביא את החשמלאי ועבודת החשמל כוללת גם את החומרים, רצוי שבמפרט הטכני יהיה אזכור לכך. בנוסף חשוב שייכתב אילו חומרים מספקים לכם הקבלן והחשמלאי (למשל מפסקים תוצרת "גוויס" בצבע לבן). חשוב מאד לציין מה התוצרת, של איזה חברה ואפילו הצבע (גוויס בצבע קרם למשל יותר יקר מגוויס לבן). כמה שיותר פרטים יסייעו לכם להימנע ממחלוקות מול הקבלן. כאשר תגיעו למחלוקת מולו (ותגיעו, זה תמיד קורה) תוכלו להפנות אותו אל המפרט הטכני ולהראות לו על מה סיכמתם וחתמתם. באופן הזה תוכלו להגן על עצמכם ועליו מפני אי הבנות שיכולות לקרות בתהליך.

פירוט הסעיפים של המפרט הטכני:

לכל מעצב או אדריכל יש תבנית בסיסית למפרט טכני עמה הוא רגיל לעבוד. חשוב מאד שתבקשו לעבור אתו על המפרט ולהבין מה כל סעיף אומר. נסו להבין האם ישנם נושאים שאינם נכללים במפרט?. במקרה שכן רצוי לבקש ממנו להוסיף אותם. חשוב מאד להיות מעורבים בחלק הזה, כי למסמך הזה יכולה להיות ההשפעה הכי גדולה על היחסים והעבודה שלכם מול הקבלן וכמובן על תקציב הבניה הסופי שלכם.

חשוב להבין כי בכתבה אני מפרטת את כל הסעיפים האפשריים, אך כמובן יכול להיות מצב שבו חלק מהסעיפים לא יהיו רלוונטיים עבורכם, במיוחד במקרה של שיפוץ.

חלק ראשון – תיאור כללי של העבודה ולוחות זמנים:

בחלק הזה של המסמך, יכתבו כל הפרטים הכללים לעבודה. כדאי מאד שבין הפרטים הללו תהיה התייחסות לנושאים הבאים:

המפרט הטכני חשוב להגדרת העבודה

תיאור העבודה- מה בעצם אתם מצפים מהקבלן שיעשה. במקרה למשל של שיפוץ עליכם לפרט מה כולל השיפוץ (האם שיפוץ כללי של כל חדרי הבית או רק שיפוץ של חדרי רחצה או של המטבח). במקרה של בנית בית חדש, חשוב לפרט האם זה כולל גם את ההכנות לבניה (כמו מילוי עפר, חפירות וכו'), האם זה כולל גם את פיתוח השטח (בניית גדרות, ריצופים בגינה, שערים חניות מקורות וכו'). כמו כן חשוב לציין כי הקבלן אחראי לסילוק פסולת הבניין הנוצרת במהלך העבודה וגם לבצע ניקוי של מרצפות וחלקים אחרים בבית מלכלוך שנגרם כתוצאה מעבודתו (יש לכך משמעות כספית אדירה).

מיקום העבודה - היכן מתבצעת העבודה (ממש את הכתובת) ומי המזמין שמולו עובדים (אתם יקיריי).

משך העבודה- מהו הזמן שאתם והקבלן מסכמים עליו שהוא מתחייב למסור לידיכם את הבית. לרוב מקובל לקבוע תאריך, או מספר חודשי עבודה. כמו כן מקובל לקבוע קנס על כל יום מעבר לכך (לרוב זוהי תוספת פורמלית לחוזה שמסייעת לכם לדרבן את הקבלן לא לעבור בהרבה את תהליך המסירה).

אופן ביצוע העבודה – זוהי אסופה של סעיפים המדגישים שאופן עבודתו של הקבלן יהיה בהתאם לתקנים. שהוא לא יגרום נזק לסביבתו (הוא יהיה אחראי במקרה כזה). שהוא יתאם את עבודתו מול גורמי העירייה/ מועצה וגופים שונים (כמו בזק וחברת חשמל). שיזמין או ישתף פעולה עם גורמי פיקוח (בעיקר מכון תקנים ואם יש אז גם מפקח). כמו כן חשוב מאד להבהיר שאין ביניכם לבין הקבלן כל יחסי עובד מעביד (יש לזה השלכות מבחינת אישורי עבודה, מיסוי וביטוחים).

עדיפות בין מסמכים – זהו סעיף חשוב שמטרתו להבהיר לקבלן, כי כל מקרה שבו ישנה סתירה או אי התאמה בין התכניות לבין המפרט הטכני וכתב הכמויות הן באחריותו ועליו להודיע על כך מראש. מדוע זה חשוב? מאחר ופעמים רבות במהלך העבודה מתגלים כל מיני דברים שהקבלן יכול לטעון שלא ראה או לא הבין מהתכניות. במקרה כזה, חייבים להבהיר לקבלן כי עליו לבדוק היטב ולעומק את התכניות ואת השטח לפני שהוא נותן את הצעת המחיר שלו, על מנת שלא יוכל לבוא בטענות לאחר מכן. האמינו לי סעיף זה לבדו יכול להגן עליכם לאורך התהליך ולחסוך לכם הוצאות בלתי צפויות רבות.

טיב החומרים – סעיף זה מטרתו להדגיש שכל החומרים שהקבלן מספק בעצמו (לרוב החומר ה"שחור") הם חומרים בעלי תו תקן ישראלי או בינ"ל (שמכון התקנים הישראלי אישר אותו). חשוב מאד להקפיד על תקנים ישראלים, מכיוון שהם המתאימים ביותר לאקלים ולתנאי הארץ ולא תמיד חומרים שלא מתאימים לתקנים אלו, יתאימו לבניה בישראל. כמו כן התקנים הישראליים נחשבים יחסית מחמירים והם תו תקן של איכות. בנוסף צריך לציין בסעיף זה כי כל חומר שבו משתמש הקבלן יובא לאישור המהנדס או האדריכל.

טיב העבודה ופיקוח על העבודה – סעיף זה מכיל כמה נושאים חשובים:

תכניות מעודכנות -סעיף זה מחייב את הקבלן לעבוד לפי התכניות והפרטים מהמהדורה האחרונה ביותר שהמתכנן סיפק לו. פעמים רבות התכניות משתנות במהלך התכנון ואפילו במהלך הביצוע. לכן, עליכם לוודא כי לקבלן יש את המהדורה העדכנית ביותר, המכילה את כל השינויים שבוצעו בתכניות.

מהי התכנית המעודכנת ביותר?

אישור על טיב העבודה-בעבודות שאישור על טיבן נדרש מהרשויות, הקבלן אמור להוציא (אם נדרש) אישור בכתב כי ביצע אותן כהלכה (חשוב מאד ויש על כך אחריות משפטית). הזכות לבקר ולפקח - חשוב להבהיר לקבלן כי תמיד למזמינים ולמתכננים תהיה את היכולת לבקר באתר הבניה, עם או בלי נוכחותו. אני ממליצה לבוא גם וגם ופעמים רבות גם "בהפתעה" על מנת להבטיח שלא נעשים דברים לא תקינים באתר. טעויות ואי התאמות - בכל מקרה של אי התאמה או טעות בביצוע העבודה, חשוב לשמור לכם את הזכות לדרוש מהקבלן שיהרוס ויבנה מחדש, ולא רק יתקן. זה חשוב מכיוון שאם ישנה בעיה קרדינלית והקבלן לא מפרק ובונה מחדש, אלא מתקן זה עלול כלל לא לפתור את הבעיה אלא רק "לכסות" עליה. בנוסף חשוב להבהיר בסעיף הזה כי הפירוק והבניה מחדש יתבצעו במסגרת זמני העבודה שנקבעו מראש (על מנת שלא יעכבו את מועד המסירה). כמו כן, למהנדס או לאדריכל שמורה הזכות להורות על הפסקת העבודה כולה, או חלקים ממנה אם הוא רואה כי היא לא מבצעת לפי התכניות.

אחריות הקבלן בפני המזמין- זהו סעיף חשוב מאד המגדיר מהי האחריות שהקבלן נותן על העבודה, ועל האיטום (לפי חוק אחריות של חמש שנים). כמו כן סעיף זה מגדיר בתוך כמה ימים על הקבלן לתקן את הנזק, במהלך תקופת האחריות.

סעיף בטיחות וגהות – כאן הקבלן מתחייב לבצע את העבודה באופן בטיחותי ולפי תקנות הממשלה והרשות המקומית. כמו כן לקבלן יש את החובה לבטח את הפועלים ואת העבודה ובכל מקרה של פגיעה הוא האחראי הבלעדי. גם חשוב להבהיר לקבלן כי הפיגומים שבהם הפועלים משתמשים הם לפי דרישות בטיחות וגהות (חשוב מאד על מנת להגן על הפועלים).

קבלני משנה- סעיף זה מתייחס לקבלני משנה שהקבלן מביא לאתר. קבלן משנה יכול להיות כל בעל מקצוע או קבלן בעצמו שהקבלן שלכם שוכר לצורך ביצוע העבודה או חלקים ממנה. חשוב מאד להגדיר לקבלן כי הוא לא יכול להביא קבלני משנה שאינם בעלי רישיון מתאים. כמו כן לכם שמורה הזכות להפסיק את עבודתו של קבלן המשנה, במקרה שהיא לא נעשית באופן שמספק אתכם או אם התנהגותו בעייתית. חשוב להבהיר כאן כי אם הקבלן מעסיק קבלני משנה, אין ביניכם לבינם כל יחסי עובד מעביד. כמו כן אם אתם מביאים קבלני משנה (כמו למשל, איש אלומיניום מטעמכם), הקבלן שלכם צריך לסייע בכל לעבודתו ולשתף עמו פעולה.

מסירת העבודה- חשוב להדגיש לקבלן כי מסירת העבודה תתבצע רק לאחר שגופים כמו חברת חשמל, בזק, מכוני תקנים, מהנדס והמתכננים (אדריכל ומעצב) אישרו את העבודה ואת מסירתה.

חלק שני – פירוט של החומרים והעבודות: זהו למעשה החלק ה"טכני" של המפרט הטכני, בחלק הזה אתם ממש כותבים בכל סעיף במה הקבלן ישתמש ועל חשבון מי כל חומר.

יציקות בטון:

איכות הבטון והיציקה- כאן חשוב להבהיר כי חוזק הבטון יקבע לפי תקן. כמו כן לפני כל יציקת בטון חייבים להזמין את המהנדס שיאשר את הברזלים והקורות, אחרת היציקה לא תאושר! חשוב מאד! בבניה חדשה חייבים גם להזמין ליום היציקה בודק מטעם מכון תקנים, שלוקח דגימות בטון מהמשאיות ומוציא דו"ח שמאשר את תקינות הבטון (בלי אישור כזה לא מקבלים טופס 4). חשוב להבהיר כי הקבלן לא מספק ומכין בעצמו את הבטון אלא מקבל אותו ממפעל מאושר בלבד (בטון שמיוצר בשטח הוא ללא הפיקוח והאיכות של מפעלי הבטון המאושרים). חשוב לציין כי הברזלים שמשתמשים בהם יהיו גם הם ממחסן שמאושר בתו תקן. דגשים על עבודת היציקה - יש לחייב את הקבלן שיצופף את הבטון עם ויבראטור (מכשיר שמרעיד את התערובת ומצופף אותה, כך שהיציקה תהיה איכותית) ושתתבצע אשפרה (השקיית הבטון, על מנת שיתמצק בצורה הומוגנית, ללא משקעים כדי שלא ייחלש).

פירוט כל עבודות הבטונים – בסעיף הזה מציינים בדיוק אילו יציקות נדרשות וכלולות בעבודה (יציקת מדרגות, רצפה, תקרה, עמודים, חגורות וכו').

יציקת רצפת בטון

ממ"ד: הנחיות הג"א-כאן מבהירים כי הממ"ד יבנה לפי ההנחיות של הג"א ותכניות המהנדס. יציקת משקוף הדלת-חשוב לוודא כי היציקה של משקוף דלת הממ"ד תכלול את ההכנה לדלת פנימית (אם לא מוודאים זאת והיציקה לא מתבצעת כראוי, יכולים להגיע למצבים בהם דלת הממ"ד אינה מתאימה או נסגרת כראוי). מה כלול בתוך הממ"ד- חשוב להבהיר מה החדר כולל מבחינת חשמל, צינורות אוויר, הדלת והחלון. כיום פיקוד העורף מחייב הוספה של מערכת סינון גזים וחשוב להבהיר מי מספק אותה. הכנה למיזוג אוויר- חשוב להבין כי בחלק גדול מהבתים החדשים, הממ"דים משמשים כחדרים לכל דבר. לכן, צריך לתת התייחסות למיזוג של הממ"ד. בעבר היה נהוג להתקין מזגנים בצורה מאולתרת דרך צינורות האוויר של הממ"ד ולכסות את הצנרות בהנמכות גבס. הבעיה עם זה שזה לא תקני ולא נראה כל כך טוב. כיום ישנן מערכות של מיזוג אוויר המתאימות במיוחד לממ"דים ושאת ההכנות שלהם עושים לפני היציקה של הממ"ד.

ממ"ד במהלך הבניה:

קירות חוץ של הבית: סוג הבלוקים- כאן עלינו להגדיר באיזה בלוקים משתמשים בבניה לקירות החוץ. חשוב להבין כי על הבלוקים להיות מבודדים ומתאימים לתקן הבידוד (כפי שהסברתי במאמר על הבלוקים). אופן בניית הקירות - כמו כן חשוב להבהיר האם בונים קודם את הקירות ואז יוצקים את העמודים או להיפך. חשוב להבהיר כי בנית החגורות מעל ומתחת לחלונות תתבצע לפי תכנית. שורת בלוקים ראשונה – קודם הקבלן צריך לבנות את השורה הראשונה של בלוקים בהיקף ולאחר בדיקה של האדריכל או המהנדס הוא יוכל להמשיך בבניה (חשוב על מנת למנוע טעויות בקירות, וקירות עקומים). השימוש בבלוקים – חשוב להבהיר לקבלן כי הוא צריך להשתמש בבלוקים שלמים, שמונחים כראוי. עליו להנחות את הפועלים לשים את הטיט במישקים לפי הוראות היצרן של הבלוקים (לרוב צריך לשים טיט מלא על כל המישק בין בלוקים, אך באיטונג צריך לשים בשליש מהבלוק).

בניית קירות חוץ:

חיפוי חוץ של חזיתות הבית:

איטום – בסעיף הזה על הקבלן לתת מפרט איטום מפורט וברור או לעבוד על פי מפרט האיטום שהאדריכל סיפק לו (תלוי על מה סוכם). על האיטום כאמור יש אחריות והוא חשוב מאד.

חיפוי חוץ – כאן מפרטים במה נעשה חיפוי הבית (באבן ירושלמית, אריחים או טיח) ומאיזה תוצרת. במקרה של טיח חוץ, יש להבהיר לקבלן כי עליו להשתמש בסרגלי טיח וסרגלי פינות (על מנת לוודא כי הפינות יהיו ישרות ונאות), לכל אורך הקירות.

קירות פנים:

עובי הקירות – הגדרה על עובי הקירות וממה הם עשויים (גבס או בלוקים) ומאיזה תוצרת.

שורת בלוקים ראשונה – כמו בקירות חוץ חשוב להבהיר לקבלן כי הוא בונה שורה ראשונה, מקבל אישור מהמתכנן ואז ממשיך לבנות את הקירות לגובה.

איטום ומריחה ביטומנית – בכל מקום שהקירות "צומחים" מן הבטון חשוב לעשות מריחה ביטומנית, עד לאזור המגע עם הרצפה. זאת על מנת לוודא כי בכל מקום שבו יש מגע בין הקיר לרצפה לא יהיה חלחול של מים לתוך הקיר (בגלל זה עושים גם פאנלים) או לרצפה עצמה.

טיח פנים – הגדרת עובי שכבות הטיח (רצוי בשתי שכבות ובעובי סופי של 15 מ"מ). הבהרה שעל הפינות בין הקירות ובין הקירות לתקרה להיות חדות וישרות לפי סרגל. רצוי בפינות חופשיות לשים פינה גרמנית (מיישרת את הטיח ומגינה על קצוות הקיר מפני פגיעה פיזית). בכל מקום בו ישנם תפרים (בין הבלוקים לעמודי בטון למשל) צריך לשים רשת טיח (מיישרת את הטיח ומונעת הבדלים של אחיזת הטיח בין החומרים השונים). חשוב להבהיר לקבלן שלאחר עבודות הגמרים הסופיות (כמו בסיום עבודות נגרות, התקנת דלתות, חשמל, אינסטלציה, ריצוף ואלומיניום מסגרות) עליו לבצע תיקוני טיח ללא תוספת תשלום.

צבע – כאן חשוב להגדיר מי מבצע את עבודת הצביעה. באיזה צבע צובעים את הקירות, את התקרות (גם הגוון הנבחר וגם התוצרת). כדאי שהצביעה תתבצע עם רולר ולא עם מברשת, בארבע עד חמש שכבות דקיקות (יותר איכותי). חשוב להגדיר צביעה בצבע נגד עובש בחדרים רטובים. חשוב להגדיר כי הצבע של הבית אחראי לצבוע סרגלי ניתוק, באותו צבע של הקירות (סרגלים שנמצאים במגע של חלק מהרהיטים עם הקירות).

גג:

סוג התקרה: האם מדובר בתקרת בטון או בתקרת צלעות (שמכילה גם בטון וגם בלוקים) בהתאם לקביעת המהנדס (שקובע גם את עובי התקרה על סמך תכניות הבניה).

סוג הגג: האם מדובר בגג רעפים או גג שטוח. אם מדובר על גג רעפים איזו תקרה יש מתחתיו (יכולה להיות בטון, גבס או רביץ), האם רואים את הקורות או לא מתוך הבית (כמו בסגנון טוסקני כפרי). אם מדובר על גג שטוח צריך להבהיר איזה מעקה יש לו (מעטפת הקירות הסובבת את הגג מהחלק העליון של התקרה) ואם יש סיומת מיוחדת כמו מדף אבן (אם יש מדף, חשוב להגדיר שיש לעשות לו "אף מים" על מנת למנוע רטיבות של קירות החוץ). ניקוזים – האם עושים מרזבים חיצוניים (יותר מתאים לרעפים) או צינורות מי גשם (מרזבים שעוברים בתוך הקירות). מהי התוצרת של המרזבים/ צמ"גים (אני ממליצה לעשות אותם תוצרת גיבריט, כפי שכתבתי בכתבה על אינסטלציה). איטום – כאן הקבלן צריך לבצע איטום לפי מפרט מתוכנן שאושר על ידי האדריכל, עליו לבצע חיזוק לאיטום באזורי הפינות וצינורות הניקוז או צינורות שעולים מן הבית לגג (כמו צנרות של מזגנים ודודים). בנוסף הקבלן חייב לבצע בדיקת הצפה של הגג למשך 72 שעות. בדיקת ההצפה חייבת להתבצע על ידי איטום של פתחי הניקוז של הגג והצפתו במים בגובה של לפחות 3 ס"מ מפני הגג. באופן הזה מוודאים כי אין בעיות איטום של הגג ואם יש ניתן לעלות עליהן מראש ולפתור אותן. זוהי בדיקה חשובה ביותר, לא הייתי ממליצה לוותר עליה כלל!.

גג רעפים

חדרים רטובים:

הגדרה - כאן חשוב להגדיר אילו מחדרי הבית נחשבים אצלכם לחדרים רטובים (לרוב חדרי רחצה, שירותי אורחים ומטבח), על מנת להסיר כל ספק ואי הבנות.

ביטון צנרת – כל הצנרות של הביוב והמים הזכים חייבות להיות מבוטנות (כלומר מכוסות בבטון) על מנת למנוע פגיעה מכנית שלהן במהלך הבניה או השיפוץ.

פרטי איטום למים – לפי מפרט איטום שסוכם עם הקבלן ועם האדריכל מתבצע איטום של רצפת החדר הרטוב עד מעל לפאנלים ובאזור האמבטיה עד מעליה (מורחים חומר שאוטם את הבטון). בנוסף מבצעים יציקה של רולקות בחיבור בין הרצפה לקירות, על מנת למנוע מעבר של מים. גם כאן, בדומה לגג יש לבצע בדיקת הצפה למשך 72 שעות לפני ביצוע הריצוף והחיפוי של חדרי הרחצה.

ריצוף:

הגדרת הריצוף- בחלק הזה של המפרט, חשוב להגדיר איזה ריצוף יהיה בכל חלק של הבית. על חשבון מי הריצוף (המזמין או הקבלן). כמו כן חשוב שתגדירו כי על הקבלן לטפל בשינוע, אספקה והאכסון של החומר על חשבונו (אחרת תמצאו את עצמכם מעמיסים בלטות בבגאז' שלכם- ממש לא רצוי). עבודת הרצף – על הרצף להיות מומחה ולהתבצע בגבהים ובשיפועים לפי התכנית. מישקים – אלו הרווחים בין המרצפות, כאן חשוב להגדיר כי המחיר של עבודת הריצוף יכלול את המלט/דבק ואת המילוי של המישקים ברובה ולהגדיר איזה תוצרת של הרובה כולל הצבע. ריצוף מיוחד – במקרה של ריצוף הדורש סילר/ ליטוש (בריצוף באריחי בטון או בריצוף אבן טבעית ושיש) חייבים להגדיר זאת מראש לקבלן, מאחר ומדובר בתוספת של עבודה וחשוב להגדיר מראש מי מבצע אותה (הקבלן או בעל מקצוע אחר מטעמכם). כמו כן אם יש ריצוף מיוחד (כמו ריצוף ב-45 מעלות) חשוב להגדיר שהוא כלול במחיר.

ריצוף אבן טבעית דורש סילר

פאנלים – חשוב להדגיש כי הרכבת הפאנלים כלולה במחיר הריצוף, רצוי כי חיתוך הפאנלים לא יתבצע באתר, אלא במפעל (במיוחד חיתוך הפינות שיעשה בגרונג שזה זווית של 45 מעלות). כמו כן, חשוב להגדיר לקבלן כי התפרים של הפאנלים יהיו המשכיים לתפרים ברצפה (יותר אסתטי). חשוב להגדיר אם רוצים התקנת פאנלים במישור הטיח (ככה מונעים הצטברות של אבק). מילוי הרצפה – את החלק שבין רצפת הבטון לריצוף הסופי ממלאים בחול או בשומשום נקי ללא שאריות טיט, לפי התקן. סף/פסי הפרדה – בין הסוגים השונים של הריצוף, ביציאה לגינה מן הבית או בכניסה לבית יש לשים פסי הפרדה ויש להגדיר מאיזה חומר ומה עוביים (לרוב בוחרים אותם ביחד עם הריצוף).

ריצוף בפרקט:

אם יש לכם ריצוף פרקט, עליכם להגדיר מהו הריצוף תחתיו ומה עובי הפרקט שבחרתם (כדאי לבחור לפני שמרצפים בריצוף התחתון, על מנת שהרצף ידע כמה לרדת מתחת לגובה האפס-אפס של הבית, ותוודאו כי הפרקט יהיה בגובה הנכון ולא תצטרכו לקצר דלתות). כמו כן חשוב להגדיר מה הפנל (לרוב קונים אותו ביחד עם הפרקט והמתקין של הפרקט מדביק אותו).

חיפוי קירות :

לרוב מדובר בחיפוי של קירות בחדרי הרחצה (בקרמיקות), אך נושא זה גם חשוב להגדרה של חיפוי קירות אחרים כמו קירות בריקים (אם תכננתם). כאן חשוב להדגיש מי עושה את העבודה (בחיפוי בריקים למשל לפעמים מזמינים מתקין מטעם הספק או שהרצף מבצע זאת לפי מה שסיכמתם עם הקבלן). כמו כן חשוב להגדיר כי החיפוי יתבצע לפי תכנית פרישות של האדריכל או המעצב (חשוב שהם יאשרו לרצף היכן לבצע את החיפוי מראש). גם כאן חשוב להגדיר מהו רוחב המישקים ומהי התוצרת של הרובה. מבחינת אופן החיפוי חשוב להבהיר כי חיפויים בתצורות מיוחדות (כמו חיפוי אלכסון, במידה ויש) כלולים במחיר, או שבחיפוי ישר, התפרים יהיו המשכיים לתפרים בריצוף של הרצפה. כמו כן חשוב לוודא כי שכבת הדבק (שחייב להיות עמיד למים) מתחת לאריחים תהיה מלאה, על מנת שלא יהיו מקומות בהם האריחים אינם מודבקים כראוי. חשוב להגדיר כי העבודה כוללת חיפוי ועיבוד בפינות וקצוות ליד משקופים, שקעים וקופסאות ביקורת (של הביוב).

משטחי שיש:

יש להגדיר על חשבון מי נקנים משטחי השיש או העבודה למטבח ולחדרי הרחצה (אם יש) ומי מטפל בשינוע ובאספקה. חשוב לציין כי הקבלן צריך לבצע התקנה או חיפוי של פאנלים גם בחדרי הרחצה ובמטבח (מעל לשיש, זה חלק מעבודת הרצף).

אדני חלונות:

חשוב להגדיר מי מספק ומשנע את אדני החלון. מהו גודלם וממה הם עשויים (אבן חברון/ביר זית). כמו כן חשוב מאד לציין כי אדני החלונות יכללו בחלקם החיצוני אף מים (תעלה החרוצה במקביל לקיר החיצוני ומונעת כניסת מים מתחת לחלון).

דלתות:

דלת הכניסה לבית – חשוב לציין לקבלן כי עליו לבצע את כל ההכנות לקבלת הדלת (כולל ביטון המשקוף).

דלתות פנים – חשוב לציין לקבלן האם המחיר כולל או לא כולל משקופים עיוורים (שתפקידם ליישר את הפתחים של הדלתות ולעזור בעבודת הטייח). אם ישנן דלתות מיוחדות (כמו דלתות עם כיס פנימי "סקריניו") חשוב לציין זאת במפרט, במיוחד אם הן דורשות הכנות מיוחדות בבניה (כמו ביטון ויציקת חגורות).

מטבח: חשוב לציין לקבלן כי הוא אחראי על כל ההכנות הנדרשות למטבח ועליו לעשות זאת בשיתוף פעולה תוך מילוי ההוראות של הנגר או חברת המטבחים שלכם. כאן חשוב לציין כי ההכנות למטבח כוללות גם פאנלים בריצוף שמתחת לארונות (אל תוותרו על זה ואל תתנו לקבלן לשכנע אתכם שזה לא חשוב!).

אלומיניום:

כאן כמו במטבח חשוב לציין לקבלן כי עליו לעבוד בתיאום ושיתוף פעולה עם איש האלומיניום ולבצע את כל ההכנות הנדרשות להתקנת החלונות (התקנת המשקופים העיוורים, ארגזי התריס וכו').

אינסטלציה:

מי קונה- לרוב נהוג כי המזמינים קונים ובוחרים את כל הכלים הסניטרים (כיורים, אסלות, אינטרפוצים, ברזים, אמבטיות ומקלחונים) וכי הקבלן מטפל בשינוע ובאכסון.

מה כלול בעבודה- חשוב לציין כי ההתקנה של הכלים הסניטרים, נכללת בעבודת האינסטלציה וגם כי המחיר כולל את כל החומרים הדרושים לעבודת ההתקנה (חומרי רובה ודבקים).

תקני העבודה – על העבודה להתבצע לפי תקנים והוראות התברואה. חשוב לציין כי במהלך הבניה (בבניה חדשה) מכון התקנים בא לבדוק את חיבורי הצנרת בבית ועל הקבלן לתאם זאת.

היקף העבודה – כאן מציינים רשימה מסודרת של כל המתקנים הסניטרים, כולל הצנרות, הכנות למיזוג, לכביסה ולמדיח. צנרות מים זכים (כולל חיבורים למים) וצנרות ביוב (כולל חיבור לביוב העירוני). ברשימה גם כלולים מחלקי מים וחנוכיות, ברזי גן והתייחסות לחיבור לדוד מים חשמלי וסולרי (גם כאן ההתקנה והשינוע באחריות הקבלן, את הדוד עצמו יש להגדיר על חשבון מי). חשוב לציין אם יש נקודת מים למקרר, מהן ההכנות ונקודות המים (לפי התכנית). אם ישנן אסלות תלויות, באילו אינטרפוצים משתמשים בכל אחד מחדרי הרחצה. רשימה זאת נכתבת למען הסר כל ספק ולמען הסדר הטוב.

סוגי צנרת ואביזרים- בסעיף זה מגדירים את סוגי הצנרת שמשתמשים בהם לבית, גם של ביוב, של מי גשם ושל מים זכים. חשוב להגדיר לקבלן כי יש לבטן את צנרת המים (לא משנה איזה סוג צנרת בחרתם), על מנת למנוע פגיעה שלה. בנוגע לצנרת הביוב, חשוב לציין כי הצנרת צריכה להיות מתאימה ועמידה לטמ"פ של 90 מעלות צלזיוס, כולל כל האביזרים הדרושים וכולל צינורות אוורור (נשמים). התקנת הצנרות תתבצע ב45 מעלות בלבד (זהו התקן). פרט נוסף שכדאי לציין הוא שבכל מקום שבו יש צנרת העוברת באדמה בגינה, חייבים לכסות אותה בחול נקי (כ-20 ס"מ מעל), מאחר וזהו סימון מוסכם לצנרת (אם מישהו בעתיד יבצע חפירות בגינה, שידע זאת).

חשמל:

אופן העבודות - חשוב כי הקבלן יעבוד לפי תכניות החשמל העדכניות שסופקו לו, ושלא יהיו חסימות של צנרת החשמל (עם צנרות אחרות). על הקבלן לעבוד בתיאום עם חברת החשמל ובהתאם לדרישותיה (לפי תקנים). כדאי מאד שלפני קביעת נקודות החשמל, החשמלאי והמתכנן יסמנו ביחד את כל הנקודות על הקירות (ימנע ויכוחים בעתיד). כל האביזרים יותקנו לפחות עם שני ברגים. חשוב לציין לקבלן כי מחובתו לבצע הארקה לפי התקן. חשוב להבהיר כי השחלת החשמל תתבצע לצינורות חלקים ולא שרשורים (יותר איכותי).

חומרים – יש לציין כי כמות נקודות החשמל היא על פי התכנית וכי תוכלו להוסיף מספר נקודות ללא תשלום נוסף (לרוב יש שינויים רבים בתכניות החשמל). חשוב לציין מה היצרן של לוח החשמל והתקשורת, אילו מפסקים אתם רוצים (כולל הצבע שלהם), מה ההכנות הנדרשות (הכנות לרשת מחשבים, אינטרנט לטלוויזיה בכבלים, לתריסים חשמליים). חשוב לציין כי ההתקנה של החשמלאי כוללת קופסאות ביטון (אם יש תאורה שקועה בתקרה או בקירות שאינם מגבס), חשוב להדגיש אם אתם רוצים אביזרי חשמל מיוחדים כמו סימה בוקס או אופיס 6 (אביזרים שמחברים חשמל ותקשורת ביחד ונמצאים בתוך הקיר). חשוב לציין האם ישנם שקעים מיוחדים (שקע פאקט או שקע שוקו).

הכנות לחשמל- הקבלן צריך לעבוד בשיתוף פעולה עם חברת חשמל, בזק וחברות הכבלים ולסייע להם בכל מה שנדרש.

חשוב להבהיר כי באחריות הקבלן לממן את בדיקת החשמל (לצורך קבלת טופס 4) וכי המחיר כולל אספקה, התקנה וחיבור של כל אביזרי החשמל.

עבודות חשמל

מיזוג אוויר:

יש להגדיר כי על הקבלן לבצע את ההכנות למיזוג הכוללות: פתחים, שרוולים, הנמכות גבס, נקודות חשמל מתאימות, צנרת ניקוז וגז. כמובן בתיאום עם איש מיזוג האוויר והאינסטלטור ועל פי התכניות.

גבס:

בסעיף זה יש לציין את כל האלמנטים העשויים מגבס בבית. מקירות ועד הנמכות תקרה וקרניזים. כמו כן יש לציין את סוג הגבס (האם זה גבס ירוק למשל בחדרים רטובים) ואם ישנו צורך בהתקנה מיוחדת של הגבס (כמו התקנת לוחות כפולים או התקנה של "רלסים" צפופים במיוחד אם נרצה לתלות משהו כבד על אותו קיר מיועד).

פיתוח שטח:

בסעיף הזה יש לפרט ולהכניס את כל מה שקשור לפיתוח הגינה, קירות וגדרות, פרגולות, חניות וריצוף חוץ.

מילוי גינה: כאן חשוב להגדיר מהו המילוי של הגינה, לפי התכנית (אם מגביהים את הקרקע למשל). בנוסף חשוב להגדיר מי מספק וקונה את האדמה הגננית ואיזו אדמה תסופק לכם (או הקבלן או הגנן שיבנה לכם את הגינה).

ריצוף חוץ: כאן חשוב להגדיר מי קונה ומספק את הריצוף, כמו כן כדאי לציין כי יש לבצע את השיפועים של ריצוף החוץ כלפי חוץ הבית בשיפוע של 1.5% (על מנת למנוע רטיבות בקירות הבית החיצוניים). חניה: איזו חניה אתם רוצים, האם מקורה? מרוצפת ואם כן מאיזה סוג (איזה קירוי בחרתם מהו הריצוף). אל תשכחו להגדיר מי מספק את החומרים ולהכליל את העבודה במחיר.

מסגרות: אילו מעקות או שערים בחרתם לגינה שלכם. חשוב לציין כי הקבלן נדרש לבצע את כל ההכנות הנדרשות ולתאם עם המסגר את העבודה.

תאורת חוץ: האם ישנה תאורה בגדרות, בפרגולה – חשוב מאד לציין כי היא כלולה בעבודתו של החשמלאי.

גז: היכן עובר צינור הגז והיכן ישובים בלוני הגז (בפילר מיוחד שנבנה על ידי הקבלן, לרוב). מי שלמעשה מתקין את הצנרת ואת הגז עצמו הן חברות הגז המורשות לכך (אסור על פי חוק שיתבצע על ידי הקבלן).

חשוב להדגיש לקבלן כי אתם לא מסכימים שבגינה יעברו כל מיני צינורות גלויים.

פילר חברת חשמל – כדאי להגדיר שימוקם לפני תכניות פיתוח השטח. חשוב להבהיר לקבלן כי כל עבודות ההכנה לחיבורים בין הבית לפילר הם באחריותו ויתבצעו על פי דרישות והנחיות חברת החשמל.

פילר אשפה – מוגדר בפיתוח השטח.

מיקום מוני מים – לפי תכניות פיתוח השטח, יש לציין על חשבון מי שעוני המים.

תנאי תשלום: למפרט הטכני הייתי מאד ממליצה לצרף את תנאי התשלום המסוכמים מול הקבלן. נסו להשאיר את מרבית אחוזי התשלום לשלבים המאוחרים של הבניה או השיפוץ, על מנת שתוכלו לוודא כי העבודה מתבצעת על הצד הטוב ביותר לפני שאתם משלמים עליה (כמובן תלוי במה שסיכמתם במשא ומתן עם הקבלן).

הצעת המחיר: את הצעת המחיר הסופית של הקבלן הייתי ממליצה לצרף למפרט הטכני, על מנת לתת לו תוקף נוסף ולהבהיר שהצעת המחיר של הקבלן היא חלק בלתי נפרד מהמפרט ובשום פנים ואופן לא מחליפה אותו!.

לסיכום:

כפי שבוודאי הבנתם מהכתבה הארוכה הזאת, המפרט הטכני הוא ארוך מאד ובעיקר מפורט.

ככל שהמפרט יהיה מפורט ומדויק יותר, כך ייטב! הדבר יכול לחסוך לכם הרבה ריבים, מחלוקות, וכאב ראש בהתנהלות מול הקבלן שלכם. כמו כן מפרט טכני ברור יכול לסייע לכם מאד לחשב את ההוצאות העתידיות על הבניה והשיפוץ ולהבין מה כלול ומה לא כלול בתמחור של הקבלן.

אני מאד ממליצה להיצמד כבר מההתחלה למפרט הטכני ולא להתפתות לקבל מהקבלן בהתחלה כל מיני דברים "על חשבונו". ברוב המקרים, אם לא תיצמדו מההתחלה למפרט הטכני, גם כשזה לא לטובתכם, זה יגרע מתוקפו ומרצינותו בהתנהלות מול הקבלן. במקרה כזה, כאשר כן תצטרכו להיצמד למפרט לטובתכם, לא תהיה לכם מילה מול הקבלן (תשמעו את המשפט: "אבל מההתחלה לא הלכנו לפי החוזה אז למה עכשיו כן?"). אני ממליצה בכל תוקף שהמפרט יהיה לכם ה"אורים והתומים" בכל מה שנוגע לבניה, כי הוא בעיקר יגן עליכם מפני אי הבנות ומחלוקות שונות ומשונות שתמיד צצות ועולות מול הקבלן.

בונים/ משפצים ומתלבטים בקשר למפרט הטכני ולכתב הכמויות?

צריכים עזרה בהתמודדות מול בעלי המקצוע והקבלן?

מתלבטים לגבי עוד נושאים הקשורים בתהליך הבניה?

אם אתם רוצים לעבור את התהליך בצורה מתוכננת, יעילה ומקצועית ולחסוך זמן, כאב ראש וכסף,

בהצלחה!

כתבות נוספות

אהבתם את הכתבה? שתפו בפייסבוק

אהבתם את הכתבה? שתפו בפייסבוק

bottom of page