סוגי דלתות פנים
דלתות פנים הוא נושא גדול ורב מושגים:
פעמים רבות אני נתקלת בשאלות ובלבול בנושא דלתות פנים. דלת פלקסבורד, דלת כוורת, למיניטו, כן עמידה למים לא עמידה למים. בעולם דלתות הפנים יש עשרות מושגים וסוגים שונים ומשונים. דלתות פנים הוא נושא מרכזי בבניה חדשה ובשיפוצים. בבית ממוצע ישנן 6-7 דלתות פנים וחשוב להבין היטב את כל מה שקשור לנושא הזה, מכיוון שמדובר על אלמנט משמעותי בבית הן מבחינת העיצוב והן מבחינת הפונקציונליות והמחיר. על מנת שלא תלכו לאיבוד בשלל המושגים וההבטחות שחברות דלתות הפנים מספקות ומספרות לנו, הכנתי עבורכם את הכתבה הבאה.
מגוון ומבחר גדול של דלתות פנים
מה חשוב להגדיר לפני שבוחרים דלתות פנים?
כאשר אנו מתכננים בשיפוץ או בבניה חדשה, עלינו להבין כי חשוב מאד להגדיר שלושה פרמטרים חשובים: הראשון הוא ממדי הפתח של הדלת (גובה ורוחב), השני הוא צורת הפתיחה (דלת ציר, דלת נגררת חיצונית או דלת נגררת עם כיס פנימי בתוך הקיר, דלת כפולה וכו') והשלישי הוא כמובן את כיוון הפתיחה שלה (ימין או שמאל) פרמטרים אלו הם פרמטרים חשובים מאד ויכולים להשפיע על אלמנטים שונים בתכנון ובתקציב הבניה. למשל ממדי הדלת יכולים להיות קריטיים, לתקציב: דלתות פנים בעלות ממדים סטנדרטיים (גובה 2.06 מ' ורוחב של 60,70,80,90 ס"מ) יעלו הרבה פחות מדלתות פנים בעלות גובה ורוחב לא סטנדרטים (שנחשבות דלתות בהזמנה מיוחדת).
כיוון הפתיחה של הדלת הוא חשוב ביותר והוא חלק בלתי נפרד מהתכנון של כל חדר בחלל הבית. במידה ולא תתנו את הדעת על כיוון הפתיחה או שתתקינו דלת בכיוון לא נכון, יש בעיה ברוב הדלתות לשנות זאת (מצריך פירוק, הזמנה והתקנה מחדש).
נגזרת נוספת של התכנון בנושאי דלתות פנים היא כמובן צורת הפתיחה וצורת הדלת: ישנן דלתות ציר לפתיחה רגילה, ישנן דלתות נגררות על גבי הקיר (עם מסילה מיוחדת), ישנן דלתות שנגררות לתוך כיס פנימי בקיר וישנן דלתות כפולות. חשוב להבין שצורת הדלת יכולה לקבוע את החומר שממנו היא עשויה וכמובן משליכה ישירות על העלות שלה. לדוגמא דלתות הזזה יכולות להיות משמעותית יותר יקרות מדלתות ציר (עד עשרות ומאות אחוזים יותר יקרות).
חשוב להגדיר את כיוון הפתיחה, רוחב וצורת הפתיחה של הדלת
דלת שטופקנט או פלקס – היחסים שבין הדלת למשקוף:
באופן עקרוני ניתן לומר כי ישנם שני סוגי משקופים, שלכל אחד מהם מתאים סוג מסוים של דלת. הסוג הראשון נקרא "שטוף קנט" – בדלת מסוג זה המשקוף הוא ישר ונראה זהה בשני צדי הקיר. הדלת מתחילה בדיוק היכן שנגמר המשקוף ללא חפיפה ביניהם. דלתות מסוג זה מתאימות למראה הנקי והחלק והן נחשבות יקרות יותר, אבל הן פחות אקוסטיות, מאחר שאין סגירה וחפיפה בין הדלת למשקוף. לעומת זאת דלת "פלקס" או דלת עם מגרעת, היא דלת בעלת מגרעת שמתלבשת על המשקוף, שגם לו יש מגרעת בצד הסגירה של הדלת (בצד השני הוא חלק). דלת זאת היא דלת יותר אקוסטית (בגלל אותה חפיפה) אך נותנת מראה פחות "נקי" וכמובן שהיא יותר זולה מדלת השטופקנט.
לאחרונה הגיעו לשוק דלתות חדשות הנקראות - דלתות קו אפס, מדובר בדלתות ללא משקוף שמגיעות במישור הקיר ומתמזגות עמו, דלתות אלו נחשבות לחדישות וליקרות יותר מדלתות פנים בעלות משקוף.
מבנה דלתות פנים:
על מנת להבין את שלל המושגים הנוגעים לדלתות פנים, חשוב להבין את המבנה הבסיסי של מרבית דלתות הפנים. לרוב דלתות הפנים שאינן עשויות מעץ מלא או ממתכת יש מבנה אופייני של מסגרת הדלת, מילוי, כיסוי (שנקרא גם ג'קט שעליו מלבישים את הציפוי הסופי) וציפוי.
המבנה הפנימי של הדלת
מסגרת הדלת: מסגרת הדלת לרוב עשויה מעץ או מחומר המכיל סיבי עץ, דבקים וחומר פולימרי (בדלתות עמידות למים). חשוב מאד להקפיד שהחלק התחתון של הדלת (שבא במגע עם הרצפה) יכיל שכבה באורך מינימלי של 7 ס"מ של המסגרת עצמה, אחרת המים עלולים להגיע לחלקים הרגישים למים בדלת.
מילוי הדלת: מילוי הדלת חשוב ליצירת בידוד אקוסטי ולהפחתת משקל הדלת (כך שיהיה פחות עומס על הצירים שמחזיקים אותה). ישנם כמה סוגים של מילויים לדלתות פנים: מילוי פלקסבורד, מילוי כוורת, ומילוי פוליאריתן מוקצף.
מילוי פלקסבורד – מילוי שעשוי מסיבית (לרוב מסיבי פשתן או שבבי עץ) ונחשב למילוי קל, מבודד ועמיד בפני טמ"פ (יש לו חומרים מעכבי בערה), מילוי פלקסבורד נחשב למילוי איכותי.
מילוי כוורת – זהו מילוי העשוי מקרטון בצורת כוורת. לרוב תיתקלו במושגים 60% או 80%, המציינים את תכולת ודחיסות הקרטון שבמילוי. ככל שהקרטון יהיה יותר דחוס (כלומר ה- 80%) הוא יהיה יותר מבודד אקוסטית ויותר איכותי. מילוי כוורת נחשב לפחות איכותי מפלקס בורד, פחות מבודד וכמובן פחות עמיד למים.
מילוי כוורת לדלת פנים של "ימאתון"
מילוי פוליאריתן מוקצף – פוליאריתן מוקצף הוא חומר פלסטי המבודד מבחינה תרמית אך לא מבחינה אקוסטית. הפוליאריתן המוקצף משמש לרוב כמילוי בדלתות העשויות פולימר או דלתות סטנלי (הסבר בהמשך).
כיסוי הדלת:
במרבית המקרים החומר שמכסה את המסגרת ואת המילוי של הדלת נקרא ג'קט. לרוב הג'קט יהיה עשוי מ- MDF או מ- HDF . זהו חומר העשוי מסיבי קרטון דחוסים, כאשר ה- HDF הוא יותר דחוס ונחשב ליותר איכותי מ- MDF רגיל. חשוב לציין כי בשני המקרים מדובר בחומר שאינו עמיד בפני מים ולכן יש צורך לבצע לו ציפוי או צביעה.
ציפוי הדלת:
ציפוי הדלת הוא החומר שלמעשה מעניק לדלת הפנים שלכם את המראה הסופי והרצוי שלה. כיום בשוק הישראלי קיימים מספר סוגים של ציפויים לדלתות פנים:
דלתות למינטו- אלו הן דלתות שהכיסוי שלהן בנוי מ- MDF או HDF ומכוסות בלמינציה. בשיטה הזאת מכסים את הדלת בטפט שמקנה לה את המראה הסופי (בצבע חלק או צבעים דמויי עץ) ומניילנים אותה בציפוי ניילוני (לרוב בתהליך של חום). דלתות הלמינטו הפכו פופולריות מאד בשנים האחרונות והן (בתוספות מתאימות) יכולות להיחשב לדלתות עמידות במים.
דלתות פורמייקה – גם כאן הפורמייקה החביבה מככבת, הפורמייקה הוא חומר העשוי משכבות של נייר קראפט, שביניהן ישנם דבקים חזקים ועמידים בפני מים ונזקים מכאניים. בדלתות פורמייקה מצפים את ג'קט ה- MDF או HDF בפורמייקה בגוון ובטקסטורה הרצויה. בפורמייקה ישנו טווח של עוביים ושל איכויות, חשוב להקפיד על כך שהפורמייקה המשמשת לכיסוי הדלת תהיה עבה יחסית (מינימום 15 מ"מ) ושהיא לא תהיה מלמינית (כזאת שמתאימה יותר לציפוי של ארונות בגדים ופחות עמידה למים).
דלתות פולימר- כאשר מדברים על דלתות פולימריות, חשוב להבין האם מדובר בדלת בעלת ג'קט של MDF/HDF המכוסה חומר פולימרי, או שמה מדובר על דלת שרובה ככולה עשויה מחומר פולימרי. אם הדלת עשויה כולה מחומר פולימרי, היא תצבע לרוב בצבע הנקרא צבע אפוקסי, שהוא צביעה אטומה העמידה למים. כפי שכבר ציינתי במרבית המקרים שבהם הדלת עשויה מפולימר המילוי שלה יהיה פוליאריטן מוקצף (שנחשב פחות מבודד אקוסטית). ככל שעוברות השנים, ניתן לראות כי חומרים פולימרים נכנסים יותר ויותר לשימוש במוצרי בניה, מריצוף ודק פולימרי ועד לפרגולות. היתרונות של פולימר הוא המשקל הקל יחסית, היכולת להקנות לו מראה דמוי עץ או טקסטורות שונות בצורה טובה (פעמים רבות ניתן לבחור דלתות פולימריות בעלות עיטורים וחריטות ללא תוספת מחיר) והעמידות הטובה בפני מים . כיום חומרים פולימרים נחשבים יקרים יחסית ובדלתות פנים הדלתות הללו נחשבות יותר יקרות מדלתות "רגילות". אם אתם כן משקיעים ובוחרים, חשוב לוודא כי הדלת נחשבת לדלת עמידה בפני מים (שיהיה מצוין באחריות על הדלת).
דלתות שלייפלאק- דלתות אלו הן דלתות בעלות כיסוי MDF או HDF שצבוע בצביעה אטומה. אלו דלתות שנחשבות ליותר יוקרתיות ומעוצבות וניתן לחרוץ בהן גילופים וחריצים, אבל חסרונן הגדול הוא שהן פחות עמידות למים משאר דלתות הפנים וכמובן שהן רגישות יותר לפגעים מכאניים (חשוב להבין בעיקר בבתים עם ילדים קטנים).במרבית המקרים דלתות שלייפלאק יהיו יותר יקרות מדלתות למינטו או פורמייקה.
דלת בצביעת שלייפלאק מתאימה למראה הכפרי
דלתות פורניר – דלתות אלו הן דלתות בעלות כיסוי של MDF/HDF המצופות בפורניר. הפורניר הוא למעשה טפט דקיק שנחתך מעץ ומודבק על גבי הדלת. הפורניר מקנה לדלת את המראה של העץ שממנו הוא הופק. דלתות פורניר נחשבות ליקרות יותר מדלתות אחרות, הן פחות עמידות למים וכמובן רגישות לפגיעה מכאנית. בפורניר כמו בפורניר חשוב להבין שאם מסיבה כל שהיא החלפתם את אחת הדלתות הצבע שלה יכול להיות שונה מצבען של הדלתות האחרות, מכיוון שהפורניר הוא חומר טבעי שעובר "שיזוף" לאורך הזמן.
דלתות נוספות:
דלתות עץ מלא- דלתות שכל הרכיבים שלהן עשויים מעץ מלא. לרוב דלתות עץ מלא יהיו בנויות מעץ לבן (אורן או לבנה). דלתות אלו נחשבות ליקרות יותר ועמידותן למים פחות טובה משל דלתות אחרות (עץ מלא מתנפח במים). כמו כן דלתות מעץ מלא הן רגישות יותר למזיקי עץ (כמו טרמיטים). לדלתות עץ מלא יהיה משקל גבוה יותר מדלתות אחרות (צריך יותר צירים כדי להחזיק אותן). עם זאת, לדלתות מעץ מלא ניתן להוסיף חריטות ואלמנטים וניתן לצבוע אותן בצבעים שונים או בלכה ולשמור על מראן הטבעי.
דלת עץ מלא מתאימה לסביבה יבשה
דלתות סטנלי – דלתות אלו עשויות מפח מגולוון הצבוע בצביעה בתנור. הדלתות הללו מגיעות לרוב במילוי פוליאריתן מוקצף והן נחשבות יחסית עמידות בפני מים (תלוי כמובן באיכות היצרן). לרוב סביב הדלת מתקינים פסי אטימה מגומי שמסייעים לבידוד שלה. דלתות סטנלי יכולות להגיע במגוון תצורות וחריטות.
דלתות אלומיניום – דלתות אלו הן דלתות הדומות לחלונות אלומיניום ולדלתות אלומיניום של יציאה לגינה. הדלתות עשויות לרוב ממסגרת של אלומיניום בשילוב עם זכוכית. דלתות אלו מתאימות בעיקר לשימוש במשרדים ובמקומות ציבוריים ופחות בבתים פרטיים, מאחר שהן שקופות ולא מספקות פרטיות כמו שאר סוגי דלתות הפנים. כמו כן דלתות אלומיניום יכולות להיות יקרות בהרבה מסוגים אחרים של דלתות פנים.
דלת אלומיניום בשילוב זכוכית
דלתות עמידות למים:
דלת עמידה למים צריכה להיות מורכבת מחומרים שמבטיחים שהדלת לא תיפגע ותתנפח במגע עם מים. בישראל, בניגוד לארצות רבות, נהוג לשטוף את הרצפה במים רבים (אין כמו ספונג'ה טובה) ולכן חשוב מאד להקפיד כי אנו מגינים על דלתות הפנים שלנו מפני נזקי המים. במרבית המקרים הדלת תהיה בעלת מסגרת פנימית העשויה מחומר עמיד למים (למשל תערובת של סיבי עץ ו-PVC) בגובה של לפחות 7 ס"מ ומעלה (ישנם מקרים בהם נאלצים לקצץ את החלק התחתון של הדלת, בעיקר בגלל הדבקת ריצוף וחשוב לוודא כי לא פגענו במסגרת התחתונה שלה ובעמידותה למים). כמו כן חשוב לוודא כי הדבקים המכסים את הג'קט של הדלת הם דבקים עמידים למים שלא יאפשרו חדירת מים לג'קט (שעשוי לרוב מ- MDF/HDF שמתנפח במגע עם מים) או למילוי שאינם עמידים בפני מים. חשוב שגם המשקופים יהיו עמידים למים (רובם עשויים מחומר פולימרי). בכל מקרה כאשר אתם מזמינים דלת "עמידה למים" וודאו כי החברה מתחייבת בכתב על כך וכי ישנה אחריות מעוגנת בפני מים על הדלת.
מנגנוני נעילה:
בגדול ניתן לומר כי קיימים שני סוגים של מנגנוני נעילה לדלתות. הראשון הוא המנגנון הישן של לשונית רגילה שמותקנת בדלת, אשר נלחצת ונשלפת במגע של הדלת עם המשקוף. זהו מנגנון יחסית ישן שכיום פחות משתמשים בו, מאחר והוא אינו מבטיח שהדלת תישאר סגורה גם כשהיא לא נעולה. המנגנון השני, הנפוץ יותר כיום הוא מנגנון מגנטי – במנגנון הזה הלשונית עצמה עשויה מחומר מגנטי וישנו לוח מגנטי על גבי המשקוף. באופן הזה, הלשונית נשלפת רק כאשר הדלת נסגרת. מנגנון זה מאפשר טריקה שקטה של הדלת ומבטיח שהיא תישאר סגורה, גם כאשר היא לא נעולה. פשוט אך מבריק...
ידיות:
כמו בכל דבר בהלבשת הבית, יש להתאים את ידית הדלת לסגנון העיצובי של הבית. כיום כשקונים דלתות, ישנה למרבית החברות אפשרות לבחור מתוך מגוון של ידיות ללא תוספת תשלום ואם רוצים משהו מיוחד, ניתן להוסיף עבור הידית. אם בחרתם בדלתות פנים בעלות תוספות ועיצוב מיוחד, צבעוני או אפילו בטקסטורה ובצבעים של עץ, הייתי ממליצה לבחור ידיות עדינות ופשוטות יחסית. לעומת זאת אם החלטתם לבחור דלתות במראה חלק ובגווני הלבן או השמנת, שמתמזגות עם הקיר, הייתי ממליצה לבחור ידיות קצת יותר מיוחדות ומקושטות שייתנו את הטאץ' העיצובי בהתאם לסגנון שלכם.
הידית מתאימה לסגנון הדלת
צירים:
במרבית הדלתות מותקנים "צירי ספר" פשוטים, ללא תוספת תשלום. הצירים הרגילים הם צירים שניתן לראות אותם כשהדלת פתוחה וסגורה מתוך החדר (מבחוץ אף פעם לא רואים את צירי הדלת כשהיא סגורה). כיום מוצעות בחברות הדלתות גם צירים סמויים, בתוספת תשלום כמובן. צירים סמויים הנם צירים שלא רואים אותם כשהדלת סגורה מתוך החדר, אבל כן רואים אותה כשהדלת פתוחה (אם תבינו זאת מראש לא תתבאסו).
משקופים:
במרבית המקרים, כאשר קונים דלת פנים מתאימים את המשקוף שלה לצבע ולמראה הסופיים של הדלת, על מנת להקנות לדלת הפנים מראה אחיד. בעבר היה נפוץ השימוש במשקופים העשויים מעץ מלא, בעיקר מאורן. מכיוון שעץ מלא פחות עמיד לנזקי מים ולמזיקי עץ כמו טרמיטים הולך וגדל השימוש במשקוף מחומר פולימרי. בדומה לחומר שממנו עשוי החלק התחתון של מסגרת הדלת, משקוף פולימרי עשוי מתערובת של סיבי עץ ופלסטיק PVC שנקראת WPC. משקופים אלו עמידים למים ולמזיקי עץ והשימוש בהם נעשה יותר ויותר שכיח בשנים האחרונות. מבחינה עיצובית משקופי הדלת יכולים להיות בעלי זוויות ישרות או מעוגלים, ומדורגים בהתאם לבחירה ולסגנון שלכם. כמו כן לדלת פלקס (בעלת מגרעת) יהיה משקוף בעל מגרעת בצד הפוגש את הדלת, לעומת דלת קו אפס, שם המשקוף נראה זהה בשני צדי הקיר.
משקוף עיוור:
משקוף עיוור הוא למעשה משקוף מעץ פשוט (לרוב אורן) שמורכב על הפתחים בבניה בקירות בלוקים או בקירות בטון. המשקוף העיוור מסייע ליישר את הפתח של הדלת (שפעמים רבות עקום למדי) ומסייע לטייח לישר את הטיח בקירות הסמוכים לדלת. את המשקוף העיוור לא רואים בסיום ההתקנה של הדלת (מכיוון שמכסים אותו בטיח ובמשקופים הסופיים של הדלת) ומכאן שמו. עלותו נעה בין 120-200 ₪ לכל דלת ולרוב הקבלן אחראי להתקנתו (אם כי חלק מיצרניות דלתות הפנים מספקות גם משקופים עיוורים) ולכן צריך להגדיר זאת בחוזה מול הקבלן. חשוב להדגיש כי אין חובה להתקין משקופים עיוורים, מכיוון שמרבית יצרניות דלתות הפנים מיישרות את הפתח בהתקנה של המשקופים הרגילים. המשקופים למעשה "מולבשים" על גבי הפתח ויכולים ליישר אותו (עד טווח מסוים של סטייה בבניה). אבל, אם נוצרו סטיות גדולות בבניה (אופייני לבניה של קירות בלוקים ואף ליציקות בטון) הן יכולות להשפיע על הזוויות של הפתח ולגרום למצבים שבהם הדלתות אינן נסגרות באופן הרמטי. במרבית הפרויקטים האיכותיים מקפידים על התקנה של משקופים עיוורים לדלתות פנים.
תוספות וקישוטים:
לדלתות פנים ניתן לבצע תוספות וקישוטים שונים ומשונים. התוספות יכולות להיות חריטות, הוספה של פסי ניקל, חלונות או עיגולי זכוכית קטנים (לרוב בחדרי רחצה) ואפילו הדפסות ותבליטים מיוחדים (במיוחד בדלתות פולימריות). חשוב להבין כי כל תוספת מיוחדת משמעותה לרוב היא תוספת במחיר. אני ממליצה לשקול מראש האם למראה העיצובי הסופי של הבית דרוש או אפילו מתאים לתוספות שכאלו. אני ממליצה להימנע מקישוטיות יתר בדלתות פנים, מכיוון שדלתות פנים זה אלמנט משמעותי בבית שיכול להימאס עליכם במהרה אם בחרתם תוספת מיוחדת. אם כן תרצו דלתות יותר מיוחדות מהדלת הרגילה, אני ממליצה ללכת על תוספות יותר עדינות, כמו למשל תבליטים עדינים של שני פאנלים שמתאימים למראה הכפרי או פסי ניקל עדינים המתאימים למראה המודרני. באופן הזה תוכלו לקשט את הדלתות, מבלי להסתכן בכך שבמהרה הקישוט שלכם יצא מהאופנה או יימאס עליכם ותיאלצו להחליף את הדלתות או ל"היתקע" עם דלתות שלא מתאימות לכם יותר. זכרו, פעמים רבות מה שנראה יפה בחנות או במגזין, אינו תמיד הולם ומתאים לעיצוב הסופי של הבית שלכם.
תוספות וקישוטים לדלתות פנים
נקודות חשובות לסיכום:
כפי שבוודאי הבנתם, דלתות פנים הוא תחום עם תחרות רבה, שלל מושגים, חומרים ואיכויות. חשוב מאד לבדוק היטב לפני שאתם בוחרים דלתות פנים, מאיזו חברה כדאי לקנות. חשוב מאד להתייעץ באזור מגוריכם מה השירות של החברה שממנה אתם רוצים לרכוש את הדלתות. הנושא חשוב מאד מכיוון שאם יתעוררו בעיות בהתקנה או בכל נושא הקשור לדלתות הפנים, תוכלו לסבול מאד אם השירות לא יהיה מקצועי ואדיב. אני ממליצה לברר היטב לפני הרכישה את נושא האחריות על הדלת, ועל המנגנונים שלה. מה האחריות כוללת ולכמה זמן. בכל מקרה כדאי לברר האם הדלתות עומדות בתקנים ישראלים, במיוחד מכיוון שבארצנו שטופת הספונג'ה, נושא העמידות למים מקבל חשיבות גדולה יותר מאשר במדינות אחרות. בבחירת דלתות פנים, הייתי ממליצה מאד לעשות סקר שוק רציני, לקבל לפחות שלוש הצעות מחיר ולהתמקח. במעמד זה חשוב גם לברר מי המתקין הסופי של הדלת ומהי האחריות על ההתקנה.
בונים/ משפצים ומתקשים לקבל החלטות בנוגע לדלתות פנים ולעוד נושאים הקשורים בתהליך הבניה?
אם אתם רוצים לעבור את התהליך בצורה מתוכננת, יעילה ומקצועית ולחסוך זמן, כאב ראש וכסף,
אתם מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם ואחזור אליכם בהקדם.
בהצלחה!