איך לבחור מעצבת פנים? המדריך המלא, טיפים וכל הפרטים החשובים
זהו הרגע הגדול הגיע, החלטתם לשפץ או לבנות את בית חלומותיכם. ביררתם, התייעצתם, או אפילו קראתם מה עושה מעצבת פנים וכעת אתם מחפשים מעצבת לבית החדש. לפני שנצלול לאופן שבו כדאי למצוא ולבחור מעצבת פנים עם ההיצע האדיר והתחרות הגדולה הקיימת בשוק כיום, נדגיש מדוע כדאי באמת לשכור שירותי עיצוב פנים ומהי חשיבותם לפרויקט המרגש העומד לפניכם.
מדוע לפנות למעצבת פנים?
רבים שואלים את עצמם מדוע בכלל לשכור מעצבת פנים? הרי בעבר הלא רחוק, מרבית האנשים ששיפצו או בנו בתים בכלל לא השתמשו בשירותי עיצוב פנים והם נחשבו ל"מותרות" שמעטים יכלו להרשות לעצמם. הנחה זו במיוחד בשנים האחרונות, הופכת לפחות נכונה, וזאת נוכח העלייה ברמת החיים, והחשיפה החברתית לעיצוב פנים. כיום יותר ויותר אנשים נוסעים לחו"ל, נחשפים לבתים מעוצבים, לתכניות עיצוב, ומושפעים מהרשתות החברתיות שמציגות עיצוב כחלק חשוב בחיים (למשל פינטרסט ואינסטגרם). לצד זאת, בשנים האחרונות ישנה פריחה של ממש בשוק מעצבי הפנים הישראלי, ועליה בהיצע מעצבי הפנים. עיצוב פנים הפך למקצוע מבוקש וכיום ניתן למצוא מעצבי פנים בכל רמות המחירים, בסגנונות שונים ובכל אזורי הארץ. גם ההבנה כי תהליכי שיפוץ ובניה הם תהליכים מורכבים שדורשים ליווי מקצועי ולא ניתן לעשות אותם "על הדרך", העלתה את חשיבות מקצוע עיצוב הפנים בישראל. אז מדוע בעצם כדאי לפנות למעצבת פנים:
1. תכנון, תכנון ושוב תכנון- מעצבת פנים מקצועית מתכננת גם את הבית החדש, אך לא רק! היא מתכננת את כל שלבי התהליך, מההתאמה הראשונית של התכנית לצרכי הלקוחות, דרך ביסוס ובניית תכניות עבודה, מפרט טכני וכתב כמויות לקבלן, ליווי ופיקוח וכלה בתכנון של כל מה שנדרש לבחור ולרכוש עד לקבלת בית מתוכנן ומעוצב. רק בדרך זו תוכלו לדעת מראש כיצד יראה הבית לאחר הבניה/השיפוץ וגם לפרוט את התהליך המורכב הזה לשלבים מסודרים ומפוקחים של התקדמות גם בבניה וגם בכל מה שנדרש מכם להחליט או לעשות על מנת לקבל תוצאה פונקציונלית ומעוצבת. מעצבת פנים מקצועית תדע "לקרא" את הצרכים האמיתיים של הלקוחות ולבטא אותם בתכנון- כך שהתוצאה הסופית תהיה לא רק מעוצבת לעילא ולעילא- אלא גם פונקציונלית ומותאמת אישית ללקוחות. והכי חשוב תהליך הבניה או השיפוץ יעבור בצורה מקצועית וחלקה עם מינימום בלת"מים או הפתעות לא נעימות.
2. גיבוש קונספט עיצובי- מכירים את זה שאתם רואים תמונות מהממות של בתים מעוצבים? הכל נראה בדיוק במקום, בגוונים, בטקסטורות ובצבעים! ואתם יודעים מה אתם אוהבים- אך לא איך להגיע לתוצאה המדוייקת לכם? זוהי בדיוק העבודה של מעצבת פנים מקצועית, לקחת את טעמכם האישי, לבנות ולגבש ביחד עם הלקוחות קונספט עיצובי מותאם אישית הן ללקוחות והן לתכנון. הקונספט הוא בעצם הבסיס הרעיוני שמשלב בתוכו את סגנון העיצוב, את סכמת הצבעים, התכנון של כל חלל וחלל בבית, באילו חומרים משתמשים לעיצוב (חומרים טבעיים לסגנון כפרי למשל או חומרים יותר מחוספסים שמתאימים לסגנון תעשייתי), מה יהיה הריהוט, הנגרות, התאורה והטקסטיל שישמש לבית. מעצבת פנים מקצועית יודעת לקחת את כל הגורמים הללו, להתאים ולשלב אותם כך שיצא חלל עם אמירה עיצובית ברורה, חלל שלא נראה כמו אוסף אקראי של ריהוט, צבעים וסגנונות אלא חלל מהודק ומדויק שלא חסר בו כלום ואין בו דבר מיותר. חשוב להבין שחלל שמעוצב היטב חייב להתבסס על תכנון פונקציונלי והתאמה של הבית לדרים בו. מעצבת פנים טובה ומקצועית מבצעת את האינטגרציה החשובה הזו בין עיצוב לפונקציונליות.
3. תהליך מסודר וחלק - אחד היתרונות הגדולים בלקחת מעצבת פנים לתהליך בניה או שיפוץ הוא הסדר והארגון. אחד התפקידים החשובים של מעצבת פנים, היא להוביל את התהליך בצורה ברורה, חלקה ומסודרת. ההובלה מתחילה משלבי התכנון, הכנת תכניות העבודה וממשיכה בליווי של העבודה בשטח ועבודה מול הקבלן ובעלי המקצוע והספקים השונים. כמי שתכננה את הבית/הדירה, מעצבת הפנים מחזיקה את כל הידע, המטרות והתמונה המלאה של הבית המתוכנן. לכן, היתרון הגדול הוא שישנו פיקוח על הביצוע מול התכניות וכן יכולת לפתור בלת"מים או בעיות שצצות בשטח. הלקוחות מקבלים גורם שמכיר את התהליך, שולט בו ומסוגל להניע אותו בצורה חלקה ולפתור את מרבית הבעיות שמתגלות תוך כדי. המעצבת יכולה לראות אם משהו לא התבצע על פי התכנון, ולהעיר את תשומת לבם של הלקוחות, של הקבלן ושל הספקים. בנוסף המעצבת מלווה את הלקוחות בבחירת החומרים, הסגנון והצבעים. פעמים רבות בחירה של חומרים (כמו אריחים לחיפוי קירות חדרי הרחצה- תשנה את הפריסה של חדרי הרחצה או אפילו בחירת ריצוף בסידור מיוחד- שיש לעדכן בתכנית הריצוף) יעלו צורך לעדכון התכניות ולכן יש להטמיע את הבחירה בתכניות מעודכנות על מנת לוודא שהתכנון מבוצע באופן מדויק. תהליך העבודה של המעצב במהלך הביצוע הוא לשתף פעולה, להבהיר ולהראות לגורמים המבצעים כיצד ליישם את התכנון. כך בזמן אמת יש כתובת אחת שמלווה, מובילה ומפקחת על התהליך והופכת אותו למסודר וחלק.
4. חיסכון בעלויות- פעמים רבות אנשים חושבים שלקחת מעצב פנים- ייקר להם את התהליך ו"יגזול" נתח משמעותי מהתקציב. אמנם עלות של מעצבת פנים מנוסה ומקצועית יכולה להיות לא זולה- אבל זו הבחירה הטובה והחשובה ביותר מבחינה תקציבית שלקוחות יכולים לעשות בתהליך, וזאת מכמה סיבות: סיבה ראשונה- מעצבת פנים מקצועית יודעת לדייק את התכנון והצרכים לתכניות עבודה מסודרות ומדוייקות, למפרט טכני וכתב כמויות ברורים- שכבר יביאו לדיוק בתמחור של הקבלן, מבלי לקחת כל מיני "עודפים" מראש. ככל שסט התכניות יותר מדויק וברור מה בדיוק הולכים לבצע- כך יש פחות מקום לבלת"מים שבבניה עולים כסף רב. סיבה שניה- לתכנון ישנה משמעות תקציבית- ככל שהתכנון יותר מדויק ומהודק, כך בשלבים מוקדמים מאד של התהליך ניתן לאמוד ולחזות בצורה מדויקת וטובה למדי מהי העלות הסופית של הפרויקט. באופן הזה כשיש לנו רשימה ברורה של עלויות לכל חומר או פריט וכן לעבודה, ניתן לבצע תעדוף מבחינה תקציבית, לראות היכן ניתן לחסוך או דווקא להפנות עודפי תקציב לשדרוג של דברים אחרים. סיבה שלישית- היכרות עם בעלי מקצוע וספקים- מעצבת פנים מקצועית ומנוסה, מכירה היטב את מיטב הספקים בתחום הבניה, היא יכולה להפנות את הלקוחות לספקים ובעלי מקצוע שהיא מכירה היטב ובטוחה באיכות הסחורה או השירות שהם מספקים. עובדה זו נותנת ביטחון רב ללקוחות ומורידה את הסיכוי ל"נפילות" או טעויות בבחירת סחורה או ספקים, טעויות שעלולות לעלות כסף רב. מקרים כמו ספקים שפשטו רגל, לא סיפקו את השירות הנדרש או איכות מוצרי בניה ירודה- יכולים להיות יקרים מאד לתיקון וכולים להביא לאבדן תקציבי גדול בפרויקט. במקרים רבים, ההיכרות של המעצבת עם הספקים ובעלי המקצוע יכולה לסייע בדיוק והכוונה של ההזמנה ובחלק מהמקרים, בהנחה משמעותית למי שהגיע דרך המעצבת (במיוחד אם היא מפנה אל אותו ספק מספר גדול של לקוחות). מעצבת טובה ומנוסה תדע לנתב את בחירות החומרים והשירותים- באופן כזה שיצור תמהיל תקציבי נכון (תדע היכן כדאי וניתן לחסוך והיכן דווקא כדאי להשקיע ולא להתפשר על איכות).
5. היכרות עם חנויות, בעלי מלאכה וספקים- היכרות זו יכולה לחסוך לא רק כסף (כפי שראינו בסעיף הקודם), אלא גם זמן והתרוצצויות רבות. מעצבת פנים מקצועית ומנוסה מכירה היטב את שוק הספקים השונים בתחום הבניה, החל מחומרי בניה "לבנים"- שהלקוחות נדרשים לרכוש בעצמם, כמו כלים סניטרים, ריצופים וחיפויים, כמו בעלי מקצוע כמו נגרים, ספקים של חלונות, דלתות וכו', וכמו חנויות ריהוט, גלריות אמנות, שטיחים ופריטים מיוחדים. העובדה שהפרויקט תוכנן ולווה על ידי מעצבת פנים נותנת יתרון משמעותי בשלבי בחירת החומרים וההלבשה של הבית. כבר משלבים מוקדמים של התהליך נעשה דיון על סגנון, צבעים, חומרים וכו'- מעצבת פנים מקצועית מכירה את כל האפשרויות ויודעת לשלב ולהטמיע אותן היטב בתכניות. היא יודעת למצוא את כל הפריטים המותאמים ביותר לפרויקט והייחודיים ביותר שנותנים את האופי והטאצ' העיצובי ועושים את כל ההבדל בין בית שתוכנן ועוצב על ידי מעצבת פנים לבית שלא.
אחרי ההקדמה הארוכה של מדוע כדאי בכלל לפנות ולשכור מעצבת פנים, נגיע לתכל'ס- איך בעצם ניגשים למצוא מעצבת פנים ואיך לבחור מעצבת פנים שמתאימה לנו ולפרויקט?
איך בכלל מוצאים מעצבת פנים?
אז איך בכלל ניגשים לחפש מעצבת פנים? מהם המקומות הנכונים והאופטימלים למצוא, במיוחד לאור ההיצע העצום שיש כיום של מעצבי ומעצבות פנים בישראל? אז כמובן שלשאלות הללו ישנן יותר מתשובה אחת, כיום עם העלייה במבחר ובהיצע ישנה עליה באפשרויות העומדות בפנינו להתחלת החיפוש אחרי מעצבת הפנים האידיאלית עבורנו.
1. פה לאוזן- כמו בנותני שירות אחרים, המלצה וחשיפה למעצבת פנים טובה יכולה בהחלט להתרחש מפה לאוזן. ברגע שאתם מגיעים למסקנה שאתם זקוקים לשירותי עיצוב פנים, כדאי לספר על כך לחברים, בני משפחה, קולגות ומכרים. כדאי להתייעץ בעיקר עם אנשים שאתם אוהבים ומתחברים לטעמם האישי וסומכים על שיקול דעתם. תופתעו לגלות עד כמה נפוץ היום לשכור מעצבת פנים ובוודאי שבמעגלים אלו בוודאי תוכלו לדלות כמה שמות והמלצות על מעצבות פנים. דרך מצויינת נוספת להגיע להמלצות של פה לאוזן היא לברר מי לאחרונה שיפץ או בנה ולשאול אם ניתן לראות את הבית או הדירה והאם הם ממליצים על מעצב/ת הפנים שניהלה את התהליך. יתכן שאף תיתקלו במקרה בדירה או בבית שאהבתם את העיצוב והתכנון שלו- שאלות כמו איך לגור בבית? האם אתם מרגישים שהתכנון מדויק ומספק את הצרכים שלכם? האם הגשמתם את מה שחלמתם בבית? יכולות לשפוך אור על יכולת התכנון של המעצבת שביצעה את הפרויקט, אפילו יותר ממראה עיניים של הסגנון והעיצוב הסופי שהתחברתם אליו. כדאי לנסות לברר כיצד התבצע אותו תהליך מול המעצבת? האם היא הייתה קשובה לצרכי הממליצים? האם היא היתה זמינה במהלך הבניה או השיפוץ? מה מידת המעורבות והיוזמה שגילתה בתהליך? כיצד היא התנהלה מול הקבלן, הספקים ונותני השירות? האם הם היו בוחרים בה שוב לעצב ולתכנן עבורם? האם השלבים היו ברורים מההתחלה והאם ההבטחות והסיכום עם אותה מעצבת סופקו לשביעות רצונם? שאלות אלו מספקות הבנה מעמיקה לגבי אותה מעצבת והאם אופן ההתנהלות שלה יכול להתאים לכם- זכרו, תהליך בניה או שיפוץ הוא תהליך ארוך ומורכב ואתם זקוקים לדמות שתלווה אתכם לזמן רב ותוכלו לבחור בה ולסמוך עליה שתוביל אתכם באופן הטוב ביותר עבורכם, עד לכניסה לבית החדש. לכן, לא רק התוצאה הסופית חשובה, אלא גם התהליך! מנסיוני כאשר התהליך מתבצע בצורה טובה, וישנם הדדיות, הבנה, כבוד ויחסים טובים בין המעצבת ללקוחות התהליך מסתיים בהצלחה גם מבחינה תכנונית ועיצובית.
2. חיפוש בגוגל- כמה קל ככה נוח, פשוט לעשות חיפוש בגוגל אחרי מעצבת פנים. למרבית מעצבי הפנים יש אתר או לפחות דף פייסבוק, אליו תוכלו להיכנס לאחר הקלדת מילות חיפוש בגוגל. רצוי לחפש מעצבת פנים לפי אזור המגורים שלכם, לפי סגנון עיצוב ולפי תמונות. מומלץ מאד לבצע את החיפוש בנחת כשיש לכם לפחות 20-30 דקות פנויות ולנסות למצוע שתיים שלוש מעצבות פנים שעונות על הקריטריונים החשובים לכם (כמו אזור פעילות, סגנון ופרויקטים לדוגמא שאהבתם), לפנות אליהן לשיחת היכרות ולבקש הצעות מחיר. בדרך הזו תוכלו להתחיל חיפוש ממוקד ורציני של מעצבת פנים, במיוחד כאלו שיש להן אתר המציג את העבודות ואת הרקע של המעצבת.
3. רשתות חברתיות- מעצבות ומעצבי פנים רבים מחזיקים דף עסקי בפייסבוק או חשבון אינסטגרם. בחיפוש בפייסבוק ובאינסטגרם תוכלו למצוא מעצבי פנים רבים, תוכלו להיחשף לעבודות ולתמונות עדכניות של פרויקטים (בעיקר באינסטגרם- שם הפעילות הויזואלית מאד חזקה ומעצבי פנים רבים מעלים תכנים ותמונות מפרוייקטים על בסיס שבועי ממש). כמו כן הרשתות החברתיות מהוות פלטפורמה שיווקית ופרסומית וישנן המון מודעות של פרסום של מעצבות רבות- שדרכן תוכלו למצוא מעצבת פנים. אינסטגרם הוא מקום מצוין במיוחד למצוא מעצבת פנים- כי שם תוכלו להתרשם לא רק מהעבודות שהתפרסמו וצולמו באופן מקצועי, אלא מתמונות של תהליכי עבודה ושיתופי פעולה של מעצבות פנים עם ספקים ובעלי מקצוע. התרשמות כזאת נותנת תמונה יותר עדכנית ומלאה על פעילותה של מעצבת הפנים.
4. אתרי עיצוב מובילים- בארץ ישנם כמה אתרי עיצוב או מגזינים שיש להם מהדורות מודפסות או דיגיטליות- שמהווים פלטפורמה מצויינת לחשיפה ולמציאת מעצבות פנים. אתרים כמו mako living, מגזין פנים, בנין ודיור, מגזין WALLS, מגזין את, מגזין לאישה, מגזין LEGIT, מגזין פרוטפוליו, מגזין CRAZY NORDIC ואפילו מגזין גלריה של "הארץ" וכן אתרי חדשות כמו YNET, כלכליסט, מעריב וישראל היום מוציאים כתבות על פרוייקטים של אדריכלים ומעצבי פנים. הכתבות הללו לרוב יתארו את הפרויקט (בניה או שיפוץ), ויפרסמו תמונות מקצועיות ממנו. במרבית המקרים ישנו קישור לאתר של מעצבת הפנים האחראית לפרויקט כך שאם אהבתם את הסגנון ואת העיצוב בכתבה תוכלו לפנות לאתר או לדף העיסקי של המעצבת, להתרשם מעבודות נוספות שלה ולפנות אליה ישירות.
5. תכניות עיצוב, תכניות בוקר וספרי עיצוב- עוד מקום שבו ניתן להחשף למעצבות פנים הוא בטלוויזיה, תכניות עיצוב כמו "הבתים היפים בישראל" מציגים עבודות של מעצבי פנים ואדריכלים מובילים בארץ וניתן להתרשם מהם. כמו כן ישנן תכניות בוקר רבות שנותנות חשיפה למעצבות פנים, שלרוב מוזמנות לדבר על נושא מסויים- תוך כדי שתמונות נבחרות מהפרויקטים שלהן מוצגים בתכנית. דרך זו היא דרך מצויינת להיחשף לשמות הגדולים בתעשיית התכנון והעיצוב בארץ. בשנים האחרונות במיוחד חלה פריחה של ממש בהוצאת ספרי עיצוב ואדריכלות ישראליים. כיום לא מעט מעצבי פנים, אדריכלים ועורכי תוכן בתחום האדריכלות והעיצוב מוציאים ספרי עיצוב בנושאים שונים. לרוב ספרי עיצוב של מעצבות פנים יכילו בתוכם אסופת צילומים של פרוייקטים שונים של אותה מעצבת/אדריכלית, לצד הסברים ולעיתים תכניות. ישנם גם ספרי עיצוב רבים הנכתבים על ידי כתבי עיצוב ועורכי תוכן- שמציגים עבודות של כמה מעצבות פנים או אדריכליות, בנושא מסויים (לדוגמא מטבחים- הספר "מטבח ישראלי" של שרון היבש הוא דוגמא מצויינת לספר שבו ניתן להכיר כמות רבה של אדריכלים/מעצבים ולהתרשם מעבודותיהן).
איך לבחור את מעצבת הפנים המתאימה ביותר לפרויקט שלכם?
כעת משכבר הבנו מדוע כדאי לשכור מעצבת פנים, מהם היתרונות, מה תפקידה וכיצד לחפש מעצבת פנים. כדאי להבין איך לגשת אל ההחלטה הסופית לבחירת מעצבת הפנים האידיאלית עבורכם ועבור הפרויקט שאתם רוצים לבצע. ישנם כמה קריטריונים שכדאי לבחון אותם- על מנת לקבל את ההחלטה הטובה ביותר:
1. כימיה- אתם עומדים לבחור אדם שעומד ללוות ולהוביל אתכם בתקופה משמעותית מאד בחייכם- בפרוייקט השיפוץ/הבניה של בית החלומות שלכם. מדובר על פרוייקט שיושקעו בו המון זמן וכסף ויש בו המון חששות וחוסר וודאות. עליכם לוודא כי בחרתם במעצבת שיש לכם אמון מלא בה, במקצועיות שלה ושיש לכם כימיה טובה איתה. לא סתם זה הקריטריון החשוב ביותר לדעתי, מכיוון שאתם יכולים לשכור מעצבת עם המון ניסיון, פרויקטים מדהימים, כזאת שעובדת עם מיטב הספקים- אבל אין ביניכם כימיה, משהו לא עובר טוב ביניכם לבינה- הפרויקט עתיד לעבור המון קשיים או להסתיים בהפסקת העבודה עם אותה מעצבת. על מנת להימנע ממצבים כאלו, חשוב לוודא שאתם נמצאים "באותו ראש", שאתם מתחברים לאישיות של המעצבת, פוגשים אותה לפני שאתם סוגרים על הפרויקט ומתרשמים מאופן העבודה שלה. חשוב לבחון היטב מה הגישה שלה לעבודה, האם אתם מרגישים שהיא קשובה לכם ועוזרת לכם לבטא את הרצונות שלכם בצורה מקצועית? האם יש בה רוח התלהבות וחיוביות כלפי הפרויקט שלכם? מה מידת הפתיחות לרעיונות שאתם מביאים? האם ישנה התנגדות או דווקא שיתוף פעולה טוב ופיתוח של רעיונות שיביאו ליישומם באופן מקצועי ומעוצב?. זיכרו כי מעצבת הפנים שלכם אמורה לא רק לתכנן ולעצב את הבית במקצועיות, אלא גם ובעיקר להוביל את התהליך מול הקבלן ובעלי המקצוע, להוביל וללוות אתכם בתוך ים של החלטות תקציביות ועיצוביות עד לרגע שבו אתם נכנסים לבית. לכן, עליכם לבחור במעצבת שאתם מרגישים שתוכלו להאמין בה, ללכת לצידה דרך ארוכה ולסמוך עליה שתוביל אתכם במקצועיות ובבטחה לבית החדש שלכם.
2. נסיון וגישה מקצועית- כמו בכל מקצוע גם בעיצוב פנים ניסיון וגישה מקצועית הם מדדים חשובים ביותר בבחירת מעצבת פנים. חשוב מאד לוודא שלמעצבת ישנו ניסיון בהובלת פרוייקטים משמעותיים של בניה ושיפוצים ובמיוחד פרויקטים בסדר גודל דומה לפרויקט שאתם הולכים לבצע. נסיון בתכנון של בתים או דירות ובהתאמה של תכנון לצרכי הלקוחות חשוב מאד על מנת ליצור בית מותאם אישית ברמה הגבוהה ביותר שיתאים לכם בראש ובראשונה מבחינה פונקציונלית. ניסיון בגיבוש קונספט עיצובי ובבחירת חומרים וצבעים חשוב מאד על מנת שתוכלו להגיע לבית שיש בו איזון בין היופי לפונקציונליות והוא נראה כמו שחלמתם ובמקרים רבים אפילו טוב יותר משחלמתם. הניסיון והכלים המקצועיים חשובים מאד על מנת שתהיה למעצבת את היכולת לבטא את הקונספט העיצובי גם בתכניות העבודה שהיא מוציאה וגם מול הקבלן ובעלי המקצוע. חשוב להבין שאתר בניה הוא מקום "קשוח", יש בו המון גורמים ובעלי מקצוע ולעיתים קרובות לכל אחד מהם יש גם דעות ברורות ומוצקות על איך כדאי לבצע את הדברים. חשוב לבחור במעצבת פנים שיודעת לנווט בין כל אותן דיעות ורצונות, מצד אחד כן לתת במה ולהקשיב (כי הרבה פעמים אפשר ללמוד מהנסיון של הקבלן ושל בעלי המקצוע), אבל מצד שני כן לעמוד על שלה ובעצם על "שלכם", כדי להבטיח שלא יהיו שינויים שיסיטו את הפרויקט מלהתבצע באופן שתוכנן מראש. חשוב להבין שהאדם היחיד שיש לו "בראש" את התמונה המלאה בפרויקט היא המעצבת. לכן תפקידה הוא להסביר ולהוביל את בעלי המקצוע באופן הטוב והמקצועי ביותר לאותה תכנית סופית שהיא יצרה בעצמה. פעמים רבות על המעצבת לקבל החלטות באתר נוכח בלת"מים שצצים (ותמיד צצים!) במהלך הבניה. מעצבת פנים מקצועית ומנוסה תדע לא להילחץ ולחשוב על הפתרון האידיאלי ביותר, שלא יפגע ביישום של התכנית. במקרים מסויימים הבלת"ם כן יחייב שינוי בתכנית המקורית- ותפקידה של המעצבת הוא לחשוב לעומק ולתכנן את השינוי כך שישתלב באופן הטוב ביותר בתכנית הסופית. לכן כאשר מחליטים על בחירת מעצבת פנים חשוב לוודא כי יש לה את הניסיון, הידע והמקצועיות הנדרשים לביצוע הפרויקט שלכם.
3. התאמה סגנונית- כשבאים לבחור מעצבת פנים, כדאי לוודא שהקו העיצובי שלה מתאים לטעמכם. לרוב מעצבי פנים מקצועיים, אינם בעלי סגנון עיצובי יחיד, אלא מתפתחים ומשתנים בכל פרויקט ויודעים להציג מנעד רחב למדי של סגנונות עיצוביים. אבל כן חשוב להבין שאתם מתחברים לקו העיצובי של המעצבת שאותה אתם שוקלים לקחת לפרויקט שלכם. הקו העיצובי מתייחס ל"רוח" הפרוייקטים הקודמים של המעצבת. האם היא מרבה לעצב חללים מינימליסטים או דווקא חללים עם המון פריטים ושכבות שונות של עומק עיצובי? האם הצבעוניות שמוצגת חזקה מאד, עדינה יותר או מונוכרומטית? האם אתם מתחברים לחומרים שהמעצבת נוטה להשתמש בהם (כגון אבנים, מתכות וטקסטיל)? האם אתם מתחברים לפריטי הריהוט שמככבים בפרויקטים שלה (פריטי ריהוט מודרנים ומבריקים למשל מול פריטי ריהוט בסגנון עתיק או וינטאג')? האם אתם אוהבים את הדרך שבה היא משלבת פריטי אומנות כמו ציורים, או פסלים? האם אתם רואים פריטי נגרות מיוחדים שתוכננו במיוחד בפרויקטים של אותה מעצבת והתחברתם אליהם במיוחד? כל השאלות הללו מובילות אתכם להעמיק בתמונות של הפרויקטים של המעצבות שאתם בוחנים, כדי לדעת ולהעריך את היכולות העיצוביות שלהן. חשוב להבין שבוחרים מעצבת פנים לא רק כי ראיתם תמונות של "בדיוק כזה אני רוצה אצלי" (כי לא תמיד זה אפשרי), אלא גם כי אתם מבינים שהפרויקט שלכם הוא ייחודי ואתם בוחרים מעצבת שיכולה לנתח באופן הטוב ביותר את התנאים של כל חלל (כמו תאורה, גובה, גודל, נוף וכו'), אל מול הרצונות והצרכים האישיים שלכם ולבנות לו קונספט עיצובי שינצל באופן הטוב ביותר את התנאים העומדים לרשותכם. לכן עליכם לדעת להבין מה בדיוק שובה את ליבכם בתמונות של הפרויקטים של אותה המעצבת, מהי רמת הגיוון והאם אתם רוצים שאותה "רוח" וגישה עיצובית יככבו אצלכם בבית. אם התשובה לשאלות הללו היא חיובית- מצאתם את המעצבת שהסגנון שלה אידיאלי עבורכם.
4. טווח מחירים והצעת המחיר- כפי שכבר ציינתי כיום בארץ יש מבחר אדיר של מעצבי ומעצבות פנים בכל סגנונות העיצוב ובכל טווחי הניסיון והמחירים. לכן, לאותו פרויקט יכולים להיות תמחורים בטווחים שונים לגמרי. גורמים שונים כמו ניסיון, "שם", מידת הפרסום, אזור השירות ואפילו מידת הזמינות של המעצבת שאתם פונים אליה יכולים להשפיע על המחיר. כאן חשוב להבין שמצד אחד חשוב לוודא כי תוכלו לעמוד במחיר של המעצבת במסגרת התקציב שעומד לרשותכם ומצד שני כדאי לזכור כי ההשקעה במעצבת פנים מקצועית ומנוסה יכולה להשתלם ולהיות ניכרת מאד בתהליך עצמו וכמובן בתוצאה הסופית. הצעת המחיר עצמה חשובה לא פחות מהמחיר שכתוב בה, מכיוון שהיא מפרטת בדיוק מה כלול הסכם ההיקשרות שלכם מול מעצבת הפנים. חשוב להבין בדיוק מה כלול במחיר, אילו תכניות המעצבת מוציאה (תכניות עבודה, מפרט טכני, כתב כמויות וחוזה סטנדרטי מול הקבלן). מהי מדיניות הליווי והפיקוח באתר (לרוב אחת לשבוע או על פי התקדמות העבודה או צורך בפגישות עם בעלי המקצוע). כמה ימי בחירת חומרים ופריטי הום סטיילינג כלולים בהצעה? (בדרך כלל תהיה מגבלה על כמות השעות, על מנת לוודא שהתהליך יהיה יעיל ואפקטיבי ולא יגרר). וכן חשוב להבין אילו וכמה פגישות מתבצעות עם המעצבת בכל שלב. כמו כן חשוב שהצעת המחיר תבהיר גם מה לא כלול בה (לדוגמא ישנן מעצבות שנותנות הדמיה בתלת מימד כחלק מחבילת העיצוב ויש כאלו שנותנות רק מודל תלת מימדי פשוט), מכיוון שלכל דבר שאינו כלול בהצעת המחיר יהיו עלויות נוספות שאתם צריכים לקחת אותן בחשבון. עלויות נוספות במרבית המקרים יהיו שכר יועצים (מהנדס, מגיש בקשה, מודד, יועץ קרקע, יועץ נגישות, אגרונום וכו'- תלוי בפרויקט), הוצאות על מכון העתקות (הדפסה של התכניות בקנה מידה גדול במכון העתקות מתבצעת על חשבון הלקוח), הדמייה פוטו ריאליסטית (במידה והמעצבת לא מספקת) או מודל תלת מימד מוחשי (שאינו רלוונטי לרוב הפרוייקטים הפרטיים). שימו לב שכאשר אתם מקבלים הצעת מחיר מהמעצבת אתם צריכים להבין את כל מה שהיא כוללת ואם יש משהו לא ברור לשאול עד שהבנתם. הצעת מחיר טובה, מפורטת ומקצועית תשקף לכם בצורה ברורה את תהליך העבודה ואת כל מה שהמעצבת מספקת לכם במהלך הפרויקט. הצעת המחיר גם יכולה לשפוך אור רב על שיטת העבודה ועל מידת הפירוט והרצינות של המעצבת.
5. המלצות- כאשר אתם מתלבטים לגבי מעצבת פנים מסויימת, רצוי ואף חשוב לבקש ממנה לדבר עם לקוחות – ממליצים. בשיחה עם ממליצים חשוב לשאול כיצד התבצע התהליך, האם המעצבת מילאה את כל ההתחייבויות שלה וההבטחות שלה, איך הייתה ההתנהלות שלה מולם? האם הם הרגישו שהייתה קשובה ופתוחה לקבל מהם רעיונות ואינפוטים? מה הייתה מידת המעורבות וההובלה שלה בפרויקט? כיצד היא תיפקדה מול הקבלן ובעלי המקצוע באתר? איך היו ימי בחירת החומרים והסטיילינג? האם היו ממוקדים ויעילים? מה הן נקודות החוזקה של המעצבת וגם מה לדעתם היה טעון שיפור? כל השאלות הללו יכולות לעזור לכם להבין ולקבל נתונים נוספים על המעצבת ועליחסיה עם הלקוחות שלה. מעצבת שהממליצים שלה יענו בחיוב על השאלה האם הייתם בדיעבד בוחרים בה שוב, ואף בוחרים בה שוב (יש לא מעט דוגמאות על לקוחות שלקחו את אותה מעצבת לפרוייקטים נוספים), בהחלט יכולה להחשב כמעצבת פנים מומלצת. גורמים נוספים שיכולים להמליץ על מעצבת פנים הם כמובן בעלי מקצוע, ספקים וקבלנים שנחשפו לעבודה משותפת עמה- כל אלו יכולים לתת לכם מידע נוסף וזוית ראייה חשובה על תפקודה של המעצבת שאתם שוקלים לקחת.
מתכננים בניה או שיפוץ של הבית? מחפשים מעצבת פנים שתתכנן, תעצב, תוביל ותעביר אתכם את התהליך בבטחה, עד לתוצאה המושלמת?
נעים מאד, שמי דניאל זריהן בייצ'ר ואני מעצבת פנים עם נסיון של למעלה משבע שנים בתכנון, עיצוב והלבשה בפרוייקטים של בניה ושיפוצים בבתים פרטיים ובדירות. אתם מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם ואחזור אליכם בהקדם.
Comentarios